Hlavní obsah

Za tohle auto by nejen Češi utrhali Dacii ruce! Plnohodnotné, ale levné MPV Spacester vypadá famózně

Foto: Rostislav Prokop pro Garáž.cz

Delší dobu to vypadalo, že český trh s vozy MPV umře, protože se na něm už neobjevovaly žádné nové modely. Jenže pak BMW uvedlo druhou generaci Active Toureru a čínský Dongfeng zase přivezl do Česka U-Tour. My si nicméně řekli, jak by asi vypadalo současné plnohodnotné, ale stále cenově dostupné MPV od Dacie. Představujeme Spacester!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Modelová ofenziva Dacie už v říjnu vyvrcholí představením plnotučného SUV pojmenovaného Bigster, ovšem my se zamysleli nad tím, jak by asi vypadalo plnohodnotné, ale stále cenově dostupné MPV od této úspěšné rumunské značky.

Požádali jsme proto našeho dvorního designéra Rosťu Prokopa, aby takový model navrhl. Ten se dal do díla a stvořil virtuální render víceúčelového rodinného univerzálu, který jsme pojmenovali Spacester.

Auto jsme postavili na platformě současné Dacie Duster, takže si model vypůjčil i její techniku. Spacester každopádně vyniká vlastním designem zahrnujícím masku chladiče spojenou s LED diodovými světlomety v hranatém retro stylu.

V nárazníku najdete rovněž diodové mlhovky, spodní část je nelakovaná, doplněná stříbrnou lištou vyvolávající soft-roadový styl přídě.

Foto: Rostislav Prokop pro Garáž.cz

MPV je vyvedené do soft-roadového stylu, takže má prvky SUV.

Na nelakované části nárazníku navazuje boční část, které dominují zadní posuvné dveře s elegantně maskovanou vodicí lištou. Do černé jsou pak vyvedeny i sloupky oken, zatímco namontovaná litá kola se objevují jen u vyšších výbav.

Vzadu vám jistě neuniknou velké a do boku protažené koncové svítilny s unikátní diodovou grafikou. Designově vyvedené páté dveře s vyšší nakládací hranou se opět dodávají v černé, nicméně v kombinaci se zlatou barvou záď navozuje robustnější SUV styl.

Pochopitelně nepřijdete ani o zadní stěrač, parkovací kameru, stříbrnou lištu zadního nárazníku a pod ním skrytou koncovku výfuku. Spacester tak cílí na praktičnost, spojení SUV i MPV stylu a samozřejmě na cenu.

Motory MPV okopírovalo od Dusteru, takže za ryzí základ platí litrový tříválec s turbem o 91 koních při provozu na benzin a o 100 koních s palivem LPG. Výkonnější varianta s přeplňovanou zážehovou dvanáctistovkou je naladěná na 130 koní a pojí se buď se základním pohonem předních kol, nebo s volitelnou čtyřkolkou.

Šetřílci budou moci sáhnout po vrcholném samonabíjecím hybridu o 140 koních složeném z atmosférické benzinové šestnáctistovky a multimódové převodovky. Diesely stejně jako u nového Dusteru chybí.

Rodinný praktik Dacia Spacester je jen ryzím výtvorem naší fantazie a s reálným modelem nemá nic společného. Na druhou stranu by se nám taková svěží novinka po boku rovněž virtuální sportovní Dacie Speeder rozhodně líbila. Ale co, aspoň že máme reálný Jogger

Načítám