Hlavní obsah

V Praze se objevil volkswagen, který u nás vůbec nemá co dělat. Navíc na podivných registračních značkách

Foto: Jan Majurník

Nedávno jsme se vraceli z cest domů a projížděli Prahou. Náhle jsme kousek za Motolem spatřili periferním viděním auto, které ihned zaujalo. Šlo sice o Volkswagen, ale zadní sdružené lampy a nápis 380 TSI nás ubezpečil, že tohle SUV není pro evropský trh. Stačilo se pak podívat i na registrační značky a bylo jasno!

Článek

V Praze sice občas narazíte na zajímavá auta nebo semafory, ovšem poslední úlovek je více než exotický. Nejde o žádný supersport nebo dacii v Pařížské ulici, jde o SUV od Volkswagenu, které u nás nemá co dělat.

Oko znalce (nebo si to přečtete vzadu) prozradí, že jde o Volkswagen Teramont, což je velké pětimetrové SUV určené například pro Čínu, Střední východ anebo pod názvem Volkswagen Atlas pro Severní Ameriku.

Teramont ulovený nedaleko Motola je ovšem odcházejícím modelem, jde totiž o první generaci představenou v roce 2016 a faceliftovanou v roce 2021. Pro rok 2025 se již chystá druhogenerační nástupce.

Foto: Jan Majurník

Na první pohled nás zaujaly velké sdružené zadní lampy.

Modernizované provedení Teramontu pohání dvoulitrový benzin ve dvou výkonnových provedeních. Varianta označená 330 TSI produkuje 186 koní a 320 Nm, k tomu má sedmirychlostní dvouspojkový automat a pohon předních kol.

Zachycený Teramont má na zádi 380 TSI, což znamená výkon 220 koní a zátah 350 Nm, sedmirychlostní automat a pohon všech čtyř kol. Pro některé trhy je k dispozici také šestiválec produkující 299 koní.

Další zvláštností vyfoceného sedmimístného SUV jsou jeho registrační značky. Nejsou diplomatické ani arabské, ale ryze čínské. V Česku sice můžete narazit na skutečně rozličné automobily, ovšem na čínských značkách jde o skutečnou raritu.

V Číně se Teramont ve čtyřkolce prodává za cenu okolo jednoho milionu korun. Oficiálně se k nám nedováží, nejbližší cesta k obdobně koncipovanému SUV je koupit Atlas od prodejců amerických vozů. Nejbližší evropskou alternativou Teramontu bude sedmimístné SUV Tayron, který si budete moci prohlédnout naživo už v listopadu na pražském e-Salonu.

Související témata:
Volkswagen Teramont
Načítám