Hlavní obsah

Cestování s dětmi může dát zabrat. Poradíme vám, jak je při jízdě zabavit

Foto: Škoda Auto

Léto je obdobím dovolených a častějšího cestování autem, obvykle dlouhých tras s celou rodinou na palubě. A cestovat s dětmi, to nemusí být vždy snadné.

Článek

Jestli vás tato výzva v blízké budoucnosti čeká, nezoufejte, máme pro vás několik rad. Ta první je jednoduchá: Zkuste se už před startem na cestu s dětmi alespoň trochu připravit a rozmyslet si aktivity, které by je mohly případně zabavit. A tomu přizpůsobte také výbavu, s níž vyrazíte.

Zapojení dětí do plánování

„Roadtripy mohou být pro rodinu zážitek, který si budou jednotliví členové pamatovat možná stejně intenzivně jako samotnou dovolenou. Je důležité nepodcenit přípravu a využít všech možností, které doprava autem nabízí — tedy zastavit kdykoli a kdekoli. Mít se na co těšit, zabalit dostatek jídla a pití a nenechat si zkazit náladu,“ říká Lenka Bittmannová, rodinná terapeutka ze Speciálně pedagogického centra Nautis.

A přidává také několik užitečných rad, o které se podělila s webem Škoda Storyboard. První tip se týká plánování a zapojení dětí do příprav.

„Zapojení do organizace a příprav je nesmírně cenné. Děti si pak připadají důležitě, zvlášť když se mohou podílet na rozhodnutích, například kudy se k cíli jako rodina dostanete, kde zastavíte a podobně. Doporučuji pracovat s navigacemi a mapami, a to těmi tištěnými i v aplikaci. Některé děti baví čísla. Mohou si zapsat, kolik kilometrů ujedete od zastávky k zastávce, kolik dohromady, hledat si údaje o městech a státech, kam se chystáte. Existuje také řada cestovatelských deníků pro děti, kam si s vaší pomocí mohou zapsat plán cesty, nakreslit si významné památky, které uvidí. Před dlouhou cestou je kromě přípravy trasy a cílů důležitý také dostatečný odpočinek - stejně jako nemá být před cestou unavený řidič, neměly by být ani děti - a zajištění oblíbeného jídla a aktivit na cestu,“ radí Bittmannová.

Aktivity všeho druhu

Každé dítě je samozřejmě jiné, každé má jiné zájmy. Roli v tom, u jaké zábavy vydrží, hraje ovšem také věk. Že se potomek začne dříve nudit, hrozí u těch mladších. Malé děti vyžadují více pozornosti a aktivace. Líbit by se jim mohly různé hry, hádanky, poznávání aut nebo počítání vozů různých značek. Obecně můžete uspět také například s hudbou nebo audioknihami. A tablet nebo telefon? Pro některé rodiče jde o kontroverzní téma, Bittmanová však tuto techniku nezavrhuje.

„Nebránila bych se jim — oblíbené pohádce, písničkám či chytrým hrám. Důležité je ale, tak jako doma, pracovat s časovou strukturou. Tablet je pro děti větším lákadlem než třeba zmiňovaný slovní fotbal. Nechte ho tedy, až bude nejhůř, až budou děti unavené, budou se nudit a začnou zapínat vyšší a vyšší úroveň rozjívenosti. Předem se domluvte, na jak dlouhou dobu si mohou s tabletem či telefonem hrát nebo sledovat pohádku či seriál,“ přidává další z tipů terapeutka.

A nezapomeňte, že byste měli mít vybavení odpovídající počtu dětí, každé by například mělo mít svá sluchátka. Jednoduše proto, že se o ně pak nebudou hádat…

Zkuste děti zabavit i během zastávek

K záležitostem, které si tak úplně naplánovat nemůžete, patří četnost zastávek. Ano, můžete si připravit rozptýlení na nějakém zajímavém místě, roli při nutném zastavování přesto nakonec budou hrát i další faktory. Vliv má věk dětí, pití, strava, snášení cestování v autě a podobně.

Rozumné je každopádně zastavit nejpozději po třech hodinách, nejlépe na místě, kde se děti mohou proběhnout, protáhnout. A opět jim můžete nabídnout nějakou hru.

Dalším zajímavým tématem je dětské (ne)usínání při nočních přesunech. „Obecně lze doporučit zajištění pohodlí — ergonomický polštářek, deku, oblíbeného plyšáka, audioknihu s pohádkou před spaním. Je možné spánek podpořit například meduňkovým čajem nebo jinými bylinkami. Některým dětem pomáhá maska na oči, aby je nerušilo světlo. Dobré je dodržovat spánkovou rutinu. Pokud jsou děti doma zvyklé chodit spát okolo osmé, nenechávejte je v autě ponocovat, ale snažte se je ke spánku připravovat zhruba ve stejné době,“ radí Bittmannová.

Závěrem přidává i poslední tip, jak reagovat na nepříjemné situace, jako jsou dopravní zácpy nebo nepřízeň počasí: „Asi humorem. V tomhle směru je důležité, jak se zachovají rodiče. Pokud si nenechají zkazit dobrou náladu, převedou situaci v legraci a zapojí děti, nemusí to být na cestě žádný zásadnější problém. Delší zácpa může být ta pravá chvíle, kdy je čas dětem nabídnout to, co mají nejraději. Tedy třeba onen tablet s pohádkami, zábavnými výukovými aplikacemi či hrami, nebo interaktivní knížky.“

Tak šťastnou cestu!

Související témata:
Načítám