Hlavní obsah

Jak si zničit zdraví snadno a navždy: Záchranář varuje před nejhorším zlozvykem spolujezdců

Foto: Jan Majurník

Že nohy spolujezdce patří na podlahu, nikoli na palubní desku, většina lidí snad ví. Přesto se stále najdou pasažéři, kteří během jízdy nohy na palubku odkládají. Profesionální záchranář vám vysvětlí, proč to není dobrý nápad.

Článek

Určitě i vy jste někdy vidělo auto, v němž měl spolujezdec dolní končetiny položené na palubní desce. A možná je tam někdy na delších cestách dáváte dokonce i vy nebo vaši blízcí. Možnost protáhnout si nohy je totiž lákavá. Přesto jde o nebezpečný zlozvyk.

Na poměrně rozšířený nešvar upozorňuje například záchranář a školitel první pomoci Lukáš Bareš, který se s dopady tohoto zlozvyku ve svém zaměstnání setkává pravidelně. Občas se totiž dostane k nehodám, k nimž došlo právě v okamžiku, kdy měl spolujezdec nohy na palubní desce.

Ani nemusí jít o kdovíjaký karambol, dokonce i při ťukancích v poměrně malých rychlostech mohou vystřelit přední airbagy a spolujezdci pak hrozí velice nepříjemné následky.

„Znáte ten bolavý pocit, když se snažíte dotknout špiček prstů na nohou, jak vás tahají šlachy - a tak přestanete? Airbag nepřestane, ten je vám všechny zpřetrhá, k tomu přidá přetrhané vazy, roztrhne vám achilovky, rozláme vám kotníky, na několikrát vám zlomí stehenní kosti, vyhodí vám kyčle. A to hlavní - katapultuje vám to kolena přímo do obličeje, ty vám rozlámou nos, vylámou zuby, rozdrtí čelist. Když budete mít fakt smůlu, tak vám je to nasměruje na hrudník, roztrhne vám to vazivový obal srdce a umřete,“ popisuje nebezpečí záchranář Lukáš Bareš.

Foto: Lukáš Bareš

I takhle může dopadnout spolujezdec, který měl v okamžiku nehody nohy na palubní desce.

Ten také upozorňuje na fakt, že nehodu nemusí způsobit „váš“ šofér. „Nespoléhejte na to, že věříte svému řidiči, může to do vás praštit někdo jiný. A kvůli takové prkotině z vás pak může být mrzák i při bouračce v nízké rychlosti, zatímco kdybyste seděli normálně, jak máte, vystoupili byste z auta maximálně s odřeninami,“ dodává.

Na těžké následky nehody s nohami na palubní desce pravidelně upozorňují také policisté z celého světa. V roce 2020 například média oběhl rentgenový snímek, který jako prevenci publikovala policie z britského Walesu.

Obrázek ukazuje stehenní kosti mladé ženy. Jedna kost je v horní části zlomená, u druhé výbuch airbagu vyrazil kyčelní kloub z uložení v pánvi. Policisté tehdy napsali, že zranění ženě navždy „změní život“.

Související témata:
Zlozvyky
Načítám