Hlavní obsah

Rozhodl se, že postaví supersport z videohry, od které všechny automobilky dávají ruce pryč. A může na silnice!

Foto: Facebook Roberta Bella

Navíc tenhle polotovar už může na silnice!

Videoherní série Grand Theft Auto je plná různorodých aut, která se těm reálným jen podobají, protože by tvůrcům této populární pecky asi málokdo prodal licenci na plné užití svých modelů. Objevili jsme však jednoho šikovného chlapíka, jenž to vzal za opačný konec a staví v reálném světě model z videohry. A vůbec nejde o amatérskou práci…

Článek

Pokud byste náhodou někdo neznal videoherní sérii Grand Theft Auto, tak vězte, že jde o megapopulární pecku se sedmi hlavními tituly a mnoha vedlejšími. Obsah, jak sám název hry napovídá, je však velmi explicitní – násilí, krádeže, vraždy… Tedy nic, co by patřilo do rukou mladistvým nebo na společenský žebříček kladných hodnot.

Foto: Facebook Roberta Bella

Bell se inspiroval herní sérií GTA 4 a GTA 5 od Rockstar Games.

Z kontextu je rovněž jasné, že by patrně žádná renomovaná automobilka neprodala vývojářskému studiu Rockstar licenci k tomu, abyste pak daný reálný model mohli používat třeba k jízdě po chodníku plném chodců. Z toho důvodu jsou ve hrách GTA auta smyšlená, pouze podobná těm reálným.

Naštěstí je internet tak kouzelné místo, že se na něm objevil chlapík jménem Robert Bell z Kansasu (USA), který to vzal za opačný konec a v reálném světě staví model z videohry. A když se na jeho průběh práce podíváte, zjistíte, že jde o promyšlený počin s jasným cílem.

Foto: Facebook Roberta Bella

Základem vozu je prostorový trubkový rám.

Hráči už jistě poznali model Infernus, přičemž Bell staví model z dílů GTA 4 / GTA 5, který je ikonický zejména pro svoji pětici výfuků vyvedenou vzadu. Základem Bellova vozu je prostorový trubkový rám vlastní konstrukce, zatímco upravené panely karoserie jsou replikové, užívané na Lamborghini Murciélago.

Motorem vozu je jednotka VQ35DE, tedy 3,5litrový benzinový šestiválec používaný automobilkou Nissan, a to například v modelech Altima, Murano, Pathfinder, 350Z či třeba Infiniti QX60. Mimochodem, tento šestiválec se v letech 2002 až 2007 a znovu v roce 2016 umístil v americkém žebříčku TOP 10 nejlepších motorů světa.

Foto: Facebook Roberta Bella

Motorem vozu je šestiválec z Maximy, ovšem s turbem a manuálem.

Bellův motor však nosí přídomek T, což znamená, že je přeplňovaný. Původně pochází z Nissanu Maxima 2002 a spolupracuje s šestirychlostním manuálem z téhož modelu. Bell je sám poněkud „manuálista“, protože nosí triko s obrázkem hlásajícím „zachraňte manuální převodovky“.

Bellův vůz je sice ve stadiu příprav, nicméně s tímto pojízdným polotovarem se už účastní závodů. Navíc jeho „poloauto“ je legální pro silniční provoz, což vysvětluje ve svém videu, kde říká, že vlastně stačilo, aby mělo světla, jedno prostřední zrcátko a zpětné zrcátko u řidiče. Nicméně Robert vozu nadělil obě.

Každopádně zatím má vozidlo nejnověji hotový výfuk, přičemž nyní přijde na řadu další karosařina. Finální výsledek, kterého chce Bell dosáhnout, ukazuje jím zveřejněný render. A my přidali rovněž obrázky vozu ze samotné hry, ať tedy víte, co bylo konstruktérovi inspirací.

Chlapíkovi s přezdívkou infernus_drift (YouTube, Instagram) tedy držíme palce, jelikož jeho projekt vypadá nadějně. A jsme fakt zvědaví na výsledek!

Načítám