Hlavní obsah

Vybrali jsme ty nejzajímavější značky na přání. Registračkami V12SATAN, 1NAPLECH nebo MAMCOVID tahle přehlídka šíleností jenom začíná

Foto: Michal Houdek

Už od roku 2016 si můžete požádat o registrační značku na přání, která má svoje pravidla, ale umožní vám za poměrně tučný poplatek stát se na silnici nápadným, vtipným, ale možná i komickým řidičem vozidla. Podívali jsme se, jaké zajímavé či bizarní značky na přání byly v Česku vydány nebo rezervovány.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Registrační značky na přání mohou sloužit jako pěkný doplněk k vašemu autu, možná pobaví okolí nebo tím světu zkrátka něco sdělíte. Tak či onak jedna tabulka (auta potřebují dvě) stojí 5 000 Kč a vydaných sad značek (tedy buď jedna na motorku, přívěs či karavan, nebo dvě na auto) bylo už přes 36 tisíc.

Co to znamená? Kdyby každý z 36 tisíc objednavatelů značek zaplatil jen za jednu, tedy 5 000 Kč, stát by od roku 2016 získal 180 milionů korun. Kdyby každý za dvě, jde o částku 360 milionů korun. Reálný příjem tedy bude někde spíše u té vyšší hranice. A pak že lidé nemají prachy, že?

U registračních značek na přání ovšem platí určitá pravidla. Nesmí obsahovat hanlivé nebo jiné pohoršující výrazy (ani jména diktátorů), nesmí obsahovat zkratky orgánů veřejné moci (PCR, HZS, MVCR aj.) nebo nesmí být zaměnitelné se značkami EL určenými pro elektrická, plug-in hybridní a vodíková FCEV vozidla.

Foto: Lukáš Kukla

Že byste si dali značku na přání začínající EL na svůj běžný vůz a měli například dálnice zdarma? Kdepak, takhle to nefunguje.

Značka je složená vždy z daného počtu znaků, kdy pro auta/přívěsy/karavany jich je osm, pro motorky sedm a pro mopedy pět. Musí vždy obsahovat alespoň jedno číslo a nesmí obsahovat písmena G, CH, O, Q, W a speciální znaky typu * / ? ! §.

Nahlédli jsme tedy do záznamů a vybrali několik zajímavých, ale i bizarních registračních značek na přání. Většinou jsou k i dispozici data, na jaké vozidlo byly vydané.

RZ na přáníVozidlo
V12SATANŠkoda 135 GLX
V12LAMB0Chevrolet Corvette
TAKUHNI1
BYEBYEM3Volkswagen Golf
MACR0NKY
666DABEL
0K0ZA0K0Cupra Formentor
THXJ3SUSFerrari 458
NEB0URAMSeat Leon ST
007PENZEŠkoda Karoq
MISI0NARJaguar XF
CASAN0VA
MAMC0VID
USAP0NNYFord Mustang
R0BINS0N
AN0NAFTAPorsche Panamera
0LDST0RYChevrolet Camaro
V0LDEMRTMcLaren 650S Spider
STALL0NEBMW 6
1NAPLECHŠkoda 1203
0L0BR0UKVolkswagen Beetle Cabrio
V10LETKALamborghini Huracán
FILPPES1Ferrari California
1XPIVK0Yamaha XVS
UKRADEN3
T0PZRZKA
PEACE4ALPorsche Cayenne Turbo
EBADIV01Bugatti Divo
YESIM6AYVolvo S90
MAM2B0DYMercedes-Benz GL
FANT0MASPraga Piccolo
007JB0NDRenault Megane
FACEB00K
TYBRZD0
C0K0LADAVolvo XC70
KL0KAN05Škoda Yeti
N1CNEMAMSmart ForTwo
T0JSEMJAŠkoda Fabia
0VAKLIMAFord Mondeo
SEMK0CKAVolkswagen Touareg
RUML0VERPorsche Boxster
V0DKANR1Hummer H2
M0CN3CUMBMW M4
S3XVAUTEFord Mondeo
JS3MARASMercedes-Benz S
IAMF0RCEAudi Q7
IAMPR0FIRenault Master
N0TBRAKEBMW 5
BLKP3ARLTesla Model S
CATL0VERAudi A6
PUNKR0CKSubaru BRZ
T0MCRUISJeep Wrangler
BYEPTR0LTesla Model S

Tak to jsou vybrané zajímavé i bizarní registrační značky na přání, které někde na našich cestách jezdí nebo teprve jezdit budou (systém umožňuje rezervaci RZ). Každopádně odráží lidskou kreativitu, český smysl pro humor, ale občas si i ťukáme na čelo.

A co vy? Potkali jste nějaké zajímavé vozidlo s vtipnou/bizarní registrační značkou na přání? Nebo takovou značku sami máte? Neváhejte a podělte se o svůj zážitek s ostatními v komentářích pod článkem.

Načítám