Hlavní obsah

Takřka dokonalá Škoda Favorit je na prodej v Polsku. Na pohled vypadá, jako by právě vyjela z továrny

Foto: Giełda klasyków

Další stroj času s logem Škoda je na prodej a tentokrát vás vrátí do 7. listopadu roku 1991 do polského Sosnowce, kde byla prvnímu majiteli předána béžová Škoda Favorit. Nyní je předmětné vozidlo na prodej a kromě tří šrámů je v takřka perfektním stavu, navíc s nízkým kilometrovým nájezdem a poměrně zajímavou cenou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na specializovaném polském portálu Giełda klasyków (v překladu trh s klasickými vozy) se objevila na prodej zajímavá Škoda Favorit 135L v takřka dokonalém stavu a jasnou doloženou historií.

Vůz byl prvnímu majiteli bydlícímu ve Varšavě předán 7. listopadu 1991 v Sosnowci (Sosnovci). Ten mu hned zkraje dopřál antikorozní ochranu a pak jej provozoval, udržoval a garážoval až do roku 2014.

Foto: Giełda klasyków

Krásný stav auta skoro odpovídá novému vozu.

Posléze auto přešlo do rukou dalšího majitele, který v tradici péče o vůz pokračoval. Následným vlastníkem se podle popisu na portálu Giełda klasyków stal zřejmě obchodník s veteránskými vozy, který jej nyní nabízí k prodeji.

Automobil byl dochován v původním továrním laku (béžová barva 02105) a s původní karoserií i motorem, jelikož jejich čísla se shodují s těmi, která jsou uvedena v příslušné tovární dokumentaci.

Foto: Giełda klasyków

Auto má být ve stavu takřka nového, a to včetně interiéru.

Za 33 let a 36 950 km auto utrpělo jen tři šrámy, a to opravené poškození na levém předním blatníku z roku 1995, promáčklinu na dveřích řidiče a drobný škrábanec na hraně předního blatníku doplněné malinkými oděrkami od kamínků.

Mimo toho prodejce hlásí, že je auto v podstatě nové, a to včetně interiéru a korozí nezasaženého podvozku. Vozidlo dostávalo rovněž pravidelný servis a jsou k němu tři sady originálních klíčů.

Motoricky jde o zážehový čtyřválec 1,3 litru s manuální převodovkou, který dle popisu prodávajícího bez problémů dosáhne cestovní rychlosti 140 km/h, což je mj. polské dálniční legislativní maximum.

Tato zachovaná Škoda Favorit 135L stojí ve Varšavě a prodejce za ní chce 16 900 zlotých, což je na naše 95 588 Kč. Připomeneme také, že se na letošní Retro Garáži prodal obdobný kousek, ovšem s menším nájezdem (7 000 km) a za 115 000 Kč. V Česku se také pár favoritů nachází a některé jsou rovněž zajímavé, tak se nezapomeňte podívat na Sauto.cz.

Načítám