Hlavní obsah

Do aukce míří Alfa Romeo GTV po Karlu Gottovi, s níž mistr vážně havaroval. Vyvolávací cena je navíc nečekaně nízká

Foto: Ondřej Kroutil

Přestože s námi Karel Gott už několik let není, jeho odkazy stále žijí dál. Jedním z nich je i sportovní vůz Alfa Romeo GTV, s nímž mistr v roce 1973 havaroval v Novém Strašecí. Nyní se tento kousek objevil na prodej a za zajímavou vyvolávací cenu. Na aukci pozoruhodného kousku upozornil jako první časopis Svět motorů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Alfa Romeo GT Veloce (neboli GTV) svojí podstatou vystihuje vlastnosti italských sportovních vozů. Jde o auto, co má nejen styl, ale i dobré ovládání, výkon a kvalitně zpracovaný interiér. Není proto divu, že si jej jako nové pořídil mistr Karel Gott, a to rovnou v provedení s dvoulitrovým čtyřválcem.

Největší slávy se jeho automobil vyrobený v roce 1972 dočkal v červnu 1973, kdy s ním Gott havaroval v Novém Strašecí. Mistra přepadl náhle déšť a v zatáčce dostal smyk, který vyústil v několik přemetů, jak uvedl pro deník Blesk.

Foto: archiv Karla Gotta

Karel Gott a jeho nabouraná Alfa Romeo.

Přiznal, že nebyl připoutaný, takže skočil na zadní sedadla, schoulil se a chránil si hlavu. To mu prý zachránilo život, protože střecha vozu byla údajně zdeformovaná do úrovně dveří. Výsledkem kolize bylo jen mistrovo nateklé koleno.

Poskočíme-li na časové ose do současnosti, píše se říjen 2024 a automobil je nachystán do aukce. Stav tachometru ukazuje 92 000 km, k vozu je platný československý techničák, platné okresní značky i dobové fotky z nehody. Takže naprosto unikátní kombinace.

Podle informací od dražebníka byla karoserie před léty lakovaná, avšak poté byl vůz na dlouhé roky uskladněn v suché garáži. Před nedávnem proběhl oživovací servis včetně ultrazvukového čištění karburátorů, výměny baterie a provozních kapalin.

Celkový stav je hodnocen jakožto perfektní základ pro renovaci, kterou si tohle auto po zajímavé osobnosti a se silným příběhem jistě zaslouží. A co víc, vyvolávací cena je 350 000 Kč, což není úplně hodně. Otázkou zůstává, do jakých výšin se dostane…

To se dozvíme už 26. října 2024 na akci Prague Car Festival, kam vás tímto srdečně zveme. Aukci samotnou zajišťuje etablovaná Retro Garáž, takže o napětí, adrenalin a profesionální aukční zážitek nouze nebude. Kromě Alfy po Gottovi se na místě budou dražit další modely typu Fabia RS, ediční Škoda Superb, BMW 850i po Karlu Svobodovi nebo třeba brčálově zelený Metalex Beach Buggy.

Načítám