Hlavní obsah

Chcete Ladu Niva na steroidech, která umí i plavat? Jedna je na prodej, nemusí na STK a je za ďábelskou cenu

Foto: Auto Max Czech

Na prodej se objevila jedna velmi zajímavá, dokonce až extrémně pojatá Lada Niva. Umí plavat, má obří kola, pět dveří a komický výkon motoru. Automobil navíc nikdy nemusí na STK a má lákavou cenu.

Článek

V domovském Rusku se jmenuje Marsh, ale v Česku se tento model před pár lety oficiálně prodával pod obchodním označením Lada Niva Extreme Cross. Jde o pětidveřový derivát Lady Nivy se stálým pohonem 4 × 4 vytvořený dvorním úpravcem automobilky (Bronto), který má s původním vozem společnou jen karoserii, interiér a agregát.

Vůz je obut na obřích pneumatikách, které se hustí maximálně na jeden bar. Kromě toho se tohle obutí běžně plní héliem, a to proto, aby Niva Marsh lépe plavala. Ano, tohle auto má skutečně schopnost pomalé plavby (na klidné vodě).

Primárně je ovšem určené do bažin, mokřadů, písku, bláta, sněhu a dalších měkkých terénů. Mimo toho skvěle poslouží i jako auto pro rodinné nákupy, protože zaparkujete klidně na jiném autě a do velkého kufru umístíte hromadu tašek.

Navzdory rozměrům pod kapotou extrémní Nivy pracuje standardní benzinová čtyřválcová sedmnáctistovka o výkonu 61 kW (129 Nm), která spolupracuje s pětirychlostním manuálem. Nechybí ani redukční převodovka, samosvorné diferenciály v obou nápravách, uzávěrka středového diferenciálu nebo naviják.

Prodejce uvádí, že s vozem dosáhl rychlosti až 120 km/h, nicméně dostat z auta 80 km/h je z naší vlastní zkušenosti umění. V inzerátu se dále píše o spotřebě 16 litrů na sto, roku výroby 2018, náhradním kole a nájezdu 10 000 km.

Výhodou tohoto vozu, oficiálně terénního přepravníku, je zařazení do národní kategorie Z. Vozidla zařazené do Z totiž nemusí na technickou. Nikdy.

Inzerovaná Lada Niva Marsh (Extreme Cross) stojí aktuálně ďábelských 666 666 Kč s tím, že prodejce uvádí možnost odpočtu DPH. Tak či onak jde v Česku o skutečně unikátní auto, nicméně víme, že se v našich končinách prodalo ještě jedno, ovšem třídveřové.

Načítám