Hlavní obsah

Našel se největší automobilový poklad světa. Úchvatná sbírka unikátů po německém řezníkovi bude na prodej

Foto: Kegun Morkin/RM Sotheby’s

Někdo si poklad představuje jako truhlu se zlatem zakopanou v zemi, jiný jej zase vidí ve svém partnerovi, ovšem nadšený motorista hledá někde úplně jinde. A občas se i zadaří, jako třeba v případě dlouho utajované sbírky německého řezníka Rudiho Kleina. V jeho kolekci najdete skutečné skvosty, které už v říjnu zamíří do aukce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Renomovaná aukční společnost RM Sotheby's oznámila nález století, a to úžasnou motoristickou sbírku Rudiho Kleina, které dala příznačný titul Vrakoviště.

Rudi Klein byl německý imigrant, který na konci padesátých let přicestoval do Spojených států amerických a začínal jako řezník. V roce 1967 ovšem založil v Los Angeles automobilové vrakoviště Porche (sic) Foreign Auto (takto se to opravdu jmenovalo, o překlep nejde…) a začal se zabývat sbíráním evropských klasických aut.

Sbírka se rozrůstala, ale Klein k ní takřka nikoho nepustil, stejně tak samotná auta nepouštěl z oploceného areálu. Po jeho smrti v roce 2001 zaujali stejný postoj jeho dva synové, tedy až doteď.

RM Sotheby's popisuje sbírku jako největší tajný automobilový poklad na světě a vůbec nešetří dalšími superlativy. Vždyť jde o tak vzácný nález!

Kolekce totiž obsahuje například Mercedes-Benz 500K „Caracciola“ Special Coupe z roku 1935, což je jeden z nejslavnějších předválečných mercedesů, který byl dlouhé roky považován za ztracený.

Dále Rudi ukrýval třeba Mercedes-Benz 300 SL Alloy Gullwing z roku 1955. Původně černý Mercedes s racčími dveřmi před ním údajně vlastnil známý dovozce Ferrari do Spojených států Luigi Chinetti.

Pokračujeme. Jediný dochovaný Horch 855 Special Roadster z roku 1939 a jediný továrně vyrobený italský kabriolet Iso Grifo. Mezi další sbírkové vozy patří takřka nejeté Porsche 356 B 1600 Roadster s dvojitou maskou chladiče od karosárny d'Ieteren nebo ikonické Lamborghini Miura.

Další kusy jsou převážně značky Porsche, přičemž na kompletní aukční katalog si musíme počkat do září. Ceny budou ohromující, takže už začněte šetřit. V říjnu to pak celé vypukne a desítky milionů budou létat vzduchem.

Načítám