Hlavní obsah

Krásné dívky a automobilové legendy nejen ze socíku. Máme pro vás tip na parádní kalendář!

Foto: Radim Kořínek

Vybíráte kalendář na rok 2025? Jasně, můžete zvolit nějakou klasiku v podobě sbírky fotek krajinek, měst nebo zvířátek, případně se spokojit s nějakým kalendářem reklamním. Ale ruku na srdce, není to nuda?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jestli máte rádi auta, zvlášť ta klasická, měli bychom pro vás zajímavější tip. Škodateam klub v AČR totiž nedávno vydal novou edici kalendáře, v němž krásu veteránů ještě navíc doplňují úsměvy půvabných modelek.

Tým okolo Romana Schavela tak opět přichází s druhým vlastním kalendářem - Škodateam klub v AČR totiž tradičně vydává kalendáře zaměřené na škodovky. Ten nový, celkově už 19. ročník, jsme vám představili nedávno.

Retro kalendář „socialistických“ vozů je proti tomu škodováckému rozmanitější, co se značek týče. Hlavní roli, jak už napovídá titul, hrají automobily ze socialistického Východu. Ale dostalo se i na jiné zajímavé kousky.

„Byl to takový pokus, který jsem měl v hlavě několik let. I když děláme srazy škodovek, tak nejsem úplně vyhraněný. Líbí se mi snad všechna stará auta. Líbí se mi jejich minimalismus, technická jednoduchost a hlavně krása. Mají pro mě zkrátka své kouzlo a jsou plná příběhů. Pokaždé, když jsem viděl nějakého krásného veterána, lákalo mě ho do kalendáře dát, ale do toho škodováckého to prostě nešlo. A tak musel vzniknout nový kalendář,“ popisuje okolnosti vzniku Roman Schavel. Než se odhodlal, že do toho opravdu půjde, uběhlo pět let.

„Ale výsledek stál za to. Musel jsem dokonce udělat druhé vydání. První totiž zmizelo už v listopadu. Druhé se vyprodalo do Vánoc. Takže bylo jasné, že vznikne i druhý ročník,“ dodává Schavel, který současně přiznává, že si tvorbu kalendáře s klasickými auty užívá. Hlavně když je musí dostat na vybrané lokace sám. „Občas se stane, že potřebujeme přejet vícero vozy, ale chybí řidiči. A to pak nadšeně nabízím, že pojedu já. Najednou přestává být focení práce a je to úžasný relax. Miluju řízení starých automobilů, je to úplně jiný zážitek než v nových vozech. Je to, jako když si na pláži u moře sundáte boty, najednou cítíte mnohem víc. Jdete po stejné pláži, ale najednou písek pod nohama vnímáte výrazně intenzivněji,“ říká.

Foto: Radim Kořínek

V kalendáři se objevuje i replika Lady Niva ze seriálu Návštěvníci.

V novém ročníku najdeme například Volhu 21, Tatru 603, otevřený Trabant 601 Ostermann Cabrio, Renault 4 GTL, tříkolový, a dokonce i čtyřkolový Velorex nebo třeba Volkswagen Transporter T2.

Roman Schavel vyzdvihuje také Ladu Niva upravenou do podoby, kterou známe ze seriálu Návštěvníci. „Je opravdu nádherná, vůz má i vysouvací anténky ze stěrač, a dokonce si majitel vyrobil i výstražný trojúhelník, díky němuž se tenkrát Expedice Adam 84 spojovala s budoucností. Trojúhelník naprosto stejně bliká a hlasově simuluje spojení s Akademií věd,“ prozrazuje.

Fotografovi Radimu Kořínkovi také pózovaly modelky Veronika Robotková a Denisa Pazderová.

Kromě půvabných modelek a krásných škodovek kalendář tradičně zaujme také pečlivým výběrem lokací a příběhy, které jednotlivé snímky vyprávějí.

Kalendář je opět o velikosti 610 na 480 milimetrů a na zadní straně najdeme popisky k jednotlivým vozům. Takže si tato krásná auta nejen prohlédnete, ale ještě se o nich dozvíte zajímavé a užitečné informace.

Kalendář byl vyroben v omezeném množství, koupit lze na webu www.retrokalendar.cz za 289 Kč. Koupí mimochodem přispějete na organizování akcí, které klub pořádá už přes 20 let. Jde například o různé srazy, amatérské rallye a jiné soutěže nebo třeba autokino.

Načítám