Hlavní obsah

Kdo je Stig? Clarkson propálil identitu maskovaného jezdce Top Gearu

Foto: Top Gear

Jestli jste viděli alespoň jeden díl legendárního motoristického pořadu Top Gear, pak jistě víte, kdo nebo co je The Stig. Tajemný jezdec v závodní kombinéze a helmě patřil k hlavním figurám show.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestože na obrazovce nedostával tolik času jako moderátoři pořadu, kterými v dobách největší slávy Top Gearu byla trojice Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May, patří Stig rozhodně k nejdůležitějším postavám.

Stig měl v pořadu především dvě role. Zaprvé zajížděl ostrá kola na čas s testovanými automobily, zadruhé učil jezdit na okruhu pozvané celebrity. S jeho rostoucí popularitou se ovšem začal objevovat v dalších rolích, například jako parťák zmíněné trojice při různých bláznivých závodech nebo výzvách. A jeho výstupy byly často velice vtipné.

Identita závodního jezdce bývala velkým tajemstvím a fanoušci rádi diskutovali, kdo se pod závodní kombinézou ukrývá. Tvůrci Top Gearu tyto dohady rádi přiživovali a v jednom díle dokonce „odhalili“, že Stigem je legenda formule 1 Michael Schumacher. Šlo ale opravdu jen o hru s diváky.

Přísně střežené tajemství však občas dostalo trhliny. Proto se ostatně v historii nejsledovanější motoristické show objevili hned tři Stigové.

Foto: Top Gear

Říká se, že nikdy nemrká a spí zavěšený hlavou dolů jako netopýr. My víme jen to, že si říká Stig.

V prvních dvou řadách Top Gearu Stig nosil černou kombinézu a černou helmu. Když se ale provalilo, že se role tajemného jezdce chopil britský závodník Perry McCarthy, který ve své kariéře zvládl i deset závodů ve formuli 1, produkce pořadu se McCarthyho a černého Stiga nemilosrdně zbavila.

Do další série nastoupil nový Stig, tentokrát už v bílém, který vydržel až do patnácté řady - tedy v letech 2003 až 2010. Právě v této době se ze Stiga stala opravdová legenda a tvůrci začali v pořadu více rozvíjet jeho osobnost.

Jenže ani jeho identitu se utajit nepodařilo. A mohl za to samotný Stig, který se rozhodl vydat autobiografickou knihu, v níž se veřejnosti „odhalí“. Autorem publikace byl britský závodník Ben Collins - a on byl tedy druhý Stigem. Asi je vám jasné, že se po odhalení identity také musel pakovat.

Foto: BBC Top Gear

Svého času si hodně lidí myslelo, že Stig musí být určitě nějaký slavný jezdec. A tak jim to producenti při natáčení rozhovoru s Michaelem Schumacherem dopřáli. Ale samozřejmě to bylo jen na oko…

Po něm nastoupil další Stig, který měl dokonce přežít i zemětřesení, po němž Top Gear musela opustit trojice Clarkson, Hammond a May. V pořadu vydržel déle než 10 let.

Ale protože je s show zřejmě nadobro konec, rozhodl se Jeremy Clarkson, že už mu nebrání nic v tom prozradit, kdo třetím - a posledním - Stigem byl. „Původním Stigem byl Perry McCarthy, druhým Ben Collins a pak následoval Phil Keen,“ prohlásil ve videu ze své hospody, které věnoval odpovědím na otázky fanoušků.

„Teď tu žádný Top Gear není, takže tu není ani Stig. Ale tím posledním byl Phil Keen,“ dodal.

Takže zřejmě úplně posledním tajemným jezdcem v bílé kombinéze z let 2010 až 2022 je aktuálně 40letý Angličan, který se stále aktivně věnuje závodní kariéře.

Načítám