Hlavní obsah

Dvě závodní kola dramatičtější než celý ročník F1: Takhle se závodí, když máte o dvě kolečka méně

Foto: Bennetts British Superbike Championship

Královna motorsportu má špičkové jezdce, špičkovou techniku, nejlepší okruhy světa a víc peněz na financování celé show, než mají některé státy v rozpočtu na uživení milionů obyvatel. Přesto je to někdy pro diváka prostě nuda. A tohle krátké video vám to ukáže v celé své nahotě.

Článek

Vlastně si nemáme moc na co stěžovat, letošní sezóna F1 totiž patří k těm nejdramatičtějším za poslední roky. Prvotní náskok Red Bullu a Maxe Verstappena se rychle rozplývá, zatímco na něj divocí psi z Wokingu a Maranella pořádají nelítostný hon. O titulu mistra světa se tak dost možná rozhodne až v jednom z posledních závodů sezóny. Není nouze o předjížděcí manévry, dramatické momenty i nehody… Ale stejně se vám i tak občas přihodí, že při závodu, kdy většina jezdců nejede naplno a jen se snaží šetřit gumy a palivo, aby dojeli do cíle, občas usnete.

To ale nehrozí, když mrknete na jiné závodní soutěže. Ve vytrvalostních závodech je rekordní zastoupení značek a všechny si dělají nárok na vítězství, v rallye se děje něco v každé rychlostce a v MotoGP se čtyři závody před koncem o titul rvou dva rovnocenní favoriti a další borci jim dýchají na záda. Když ale mrknete do nižších lig, můžete vidět ještě dramatičtější souboje.

Jako třeba v posledním závodu Britského šampionátu superbiků na okruhu Brands Hatch, kdy o mistrovský titul bojovali Kyle Ride a Tommy Bridewell. Jejich souboj napříč celou sezónou vygradoval v posledních dvou kolech, kdy si to rozdali na plný plyn, rameno na rameno.

Nejde jen o to, že se za ta dvě kola předjeli hned několikrát a napětí vydrželo až do poslední zatáčky, ale taky si můžete vychutnávat pohled na to, jak se jezdci perou se svými stroji, jak z nich ždímají maximum výkonu a krotí je na uskákaném povrchu starobylé trati. Je to prostě fantastická podívaná ostře kontrastující se sterilním kroužením vláčku F1. Královna motorsportu? Možná, ale rozhodně ne divácky nejlepší závodní povídaná…

Související témata:
Načítám