Hlavní obsah

Z malého vleku mobilní kuchyně pro armádu a záchranné složky

Foto: Archiv Garáž.cz

Asi každý z nás si dokáže představit, na co je takový standardní přívěsný vozík. Primárně na odvoz větších předmětů, ale jedna česká firma jej dokázala přestavět na úžasnou mobilní kuchyni. Ta by měla sloužit integrovanému záchranému systému nebo armádě.

Článek

Mobilní kuchyně je určena k rychlé a efektivní produkci většího množství teplé stravy v polních podmínkách. Využití najde nejen ve vojenství, ale také při záchranných akcích. Dosud česká armáda a další bezpečnostní složky v ČR využívají mobilní kuchyni PK60, která je na trhu už 60 let. Nově vyvinutá mobilní polní kuchyně PK4 (Kaga) splňuje všechny současné požadavky. „Jsme rádi, že na veletrhu můžeme novinku představit české i zahraniční odborné veřejnosti. Jde o systém přívěsové polní kuchyně. Jednoduše se uvede do provozu, snadno se ovládá a je vyrobena z kvalitních materiálů. Má za sebou terénní zkoušky a lze v ní připravit kompletní menu až pro 350 osob,“ uvedl Petr Ostrý, jednatel společnosti Agados.

Mobilní kuchyně obsahuje modul na smažení, pečení, vaření pod tlakem, varný modul a konvektomat. Základní moduly lze volně konfigurovat a dále je rozšířit o modul chlazení, mrazení nebo modul k uskladnění příslušenství. Moduly lze použít na přívěsu nebo i samostatně. Podvozek kuchyně umožňuje přesun v obtížném terénu. Mobilní polní kuchyni PK4 (Kaga) vyvinula česká firma Agados, která je specialistou na vývoj a výrobu přívěsů. Má zkušenosti rovněž s dodávkami pro zahraniční armády. Moduly z vysoce kvalitní oceli navrhla firma Futuretech.

Načítám