Hlavní obsah

Lidové lambo s neskutečnou spotřebou: Startujeme dlouhodobý test nepřehlédnutelné Toyoty Prius, teď ji koupíte s obří slevou

Video: Garáž.cz

Vyšvihnout se z ošklivého káčátka v jedno z nejvýraznějších aut na trhu to není jen tak. Toyota Prius v páté generaci nechává zapomenout na své vysmívané předchůdce a dnes vypadá skvěle. Navíc slušně jezdí a z nádrže jen usrkává.

Článek

Prius je už od svého vzniku považován za průkopníka elektrifikace. Právě na něm Toyota demonstrovala své nejnovější technologie a hybridní nápady. Ne vždy jimi oslnila, vždyť ještě předchozí generace měla jen něco přes 100 koní a vypadala… no, přinejmenším zvláštně.

Poslední pátá generace ale na všech zmíněných slabinách pořádně zapracovala. Prius se z nehezkého auta proměnil v krásnou stylovku, jejíž vzhled si napříč internetem vysloužil přezdívky jako „lidové lambo“, některým zase připomíná první SUV od Ferrari. Nemusí se vám nutně líbit, ale pokrok proti předchůdci je to obrovský. A vůbec se nedivíme, že na cestách budíme pozornost, jako bychom seděli v násobně dražším supersportu.

V kontrastu s exteriérem vás možná až překvapí, že v kabině se tvůrci drželi při zemi a interiér vypadá vlastně docela „normálně“. Jasně, nesmí chybět ty nejmodernější technologie včetně digitálního přístrojového štítu nebo velké obrazovky multimédií s navigací. Ale důležité věci jako teplotu nebo vyhřívání volantu nastavíte pořád fyzickými tlačítky a otočnými ovladači.

Foto: Lukáš Kukla, Garáž.cz

Také jste uvnitř čekali větší odvaz? Kabina Priusu je jednodušší, ale zároveň intuitivní a snadno se tu zabydlíte.

Náš dlouhodobý test Priusu (na první podrobné video můžete už teď mrknout nahoře v úvodu článku) startujeme s autem v nabušené specifikaci včetně řady příplatkových položek, které jsou nanejvýš praktické. Za pár stovek například dostanete gumové prvky v kufru, jež chrání podlahu zavazadelníku i zadní část sedadel. Lze je snadno vyjmout a vyklepat, zatímco zavazadelník zůstává pořád jako nový.

Nepřiplácelo se vlastně za jedinou výraznou věc, kterou Prius umí - prosklenou střechu. Vedle ní nabízí Toyota ještě možnost vlastního solárního panelu, což známe už z předchozí generace. Tady by měla pojízdná fotovoltaika za slunného dne prodloužit čistě elektrický dojezd až o osm kilometrů.

Miliony a miliony

První Prius uvedla Toyota na trh již v roce 1997 v Japonsku a v roce 2000 na celosvětový trh – všichni se tak museli učit, co je to vlastně ten hybrid a jak funguje. Ale naučili se to velmi rychle. Dnes jsou (skoro) všechny prodávané modely Toyoty poháněné hybridní jednotkou (nebo rovnou elektrické, s čestnou výjimkou sportovních modelů rodiny GR). Dodnes jich Toyota prodala po celém světě více než 25 milionů, z toho více než 5 milionů tvoří model Prius.

Foto: Toyota

Čtyři generace Toyoty Prius pěkně pohromadě. Takhle vypadá technický pokrok posledních více než dvou dekád.

Takže ryzí elektromobil? Kdepak, pořád hybrid! Respektive plug-in hybrid do zásuvky, což je jediná motorizace dostupná na českém trhu. Prius má dnes kombinovaný výkon 223 koní a hned na úvod testu nás vedle komfortního podvozku překvapil svou mrštnou dynamikou. Elektrický dojezd se ve městě může přiblížit ke stovce, to největší překvapení ale přijde po vybití baterie.

Prius totiž těží ze své aerodynamické siluety a slušné pohotovostní hmotnosti (kolem 1,5 tuny), navíc i bez šťávy dostává jeho atmosférický dvoulitr elektrickou výpomoc získanou třeba rekuperací. A tak zvládne korzovat českými okreskami se spotřebou kolem 4 l / 100 km. Fandové ekojízdy se dostanou na hodnoty začínající trojkou, ale i když na lehkou nohu zcela zapomenete, pořád se budete pohybovat mezi 4,5 a 5,5 litru. A to včetně dálnice!

Na nízkou spotřebu našinci slyší, tak proč toyoťácké novinky nejsou plné silnice? Důvodem bude primárně cena. Plug-in hybrid je dražší než klasický hybrid (natož normální spalovák), což se do pořizovací ceny logicky promítne.

Prius tak v Česku standardně startuje na 1 150 000 Kč, nejvyšší výbava leze přes 1,3 milionu. Teď ale Toyota nabízí atraktivní zvýhodnění 221 tisíc korun, díky čemuž klesla základní cena na přijatelnějších 929 000 Kč. Nepůjde sice o masovku, přesto nás udivené pohledy kolemjdoucích na extravagantní auto nepřestávají překvapovat. A to jsme teprve na začátku našeho dlouhodobého testu!

Technické údajeToyota Prius PHEV
Motorřadový čtyřválec, uložený vpředu napříč + elektromotor
Zdvihový objem1 987 cm³,
Výkon122 kW (152 k) při 6 000 ot./min.
Točivý moment190 Nm při 4 400–5 200 ot./min.
Elektromotor163 k a 208 Nm
Kombinovaný výkon hybridního ústrojí223 koní
Převodovkaautomatická, e-CVT
Pohonpředních kol
Pohotovostní hmotnost1 545 kg
Akcelerace 0–100 km/h6,8 s
Maximální rychlost177 km/h
Kombinovaná spotřeba (normovaná)0,5 l/100 km
Objem palivové nádrže42 l
Kapacita baterie13,6 kWh
Elektrický dojezdaž 86 km
NabíjeníAC 3,3 kW
Kola a pneumatiky195/50 R19
Rozměry (délka/šířka/výška)4 599/1 782/1 420 mm
Rozvor2 750 mm
Objem zavazadlového prostoru284 l
Načítám