Hlavní obsah

V tomto luxusu jezdí děti miliardářů do školky: Videotest nejprodávanějšího rollsu s astronomickou cenou i spotřebou

Video: Garáž.cz

Prvnímu SUV Rolls-Royce trvalo jen pár let, aby se vyšvihlo na pozici nejprodávanějšího modelu značky. Na úspěšné tažení světem absolutního automobilového luxusu chce navázat i modernizovaný Cullinan Series II.

Článek

I když je testování nových aut náš denní chléb, svézt se v novém Rolls-Roycu je vždycky malý svátek. Takových příležitostí totiž nemáme moc, obzvlášť na českých cestách. Tuzemské zastoupení luxusní automobilky však nedávno slavnostně otevřelo od podlahy zrenovovaný pražský showroom a při této příležitosti jsme si mohli vyzkoušet i modernizovaný Cullinan.

Že na první pohled vypadá stejně jako předchůdce? Tak pozor, podle vývojářů se měnilo na padesát procent dílů. Majestátní SUV dostalo přepracovanou tvář, nová kola, ale také modernizovanou kabinu, kde se vůbec poprvé objevuje i ikonická soška.

Na co se naštěstí nesahalo, to je ta úžasná strojovna pod kapotou. Tady totiž i nadále zůstává 6,75litrový dvanáctiválec s výkonem 600 koní a 900 newtonmetrů točivého momentu. Má svůj charakter, stejně jako auto samotné. A jak už asi parametry i velikost vozu napovídají, nejezdí úplně za hubičku…

Tomu, ale i spoustě dalších detailů omlazeného Cullinanu se věnujeme v našem nejnovějším videu. V neposlední řadě přijde řeč i na cenovku. Luxusní SUV můžete pořídit od devíti milionů, ale všeobecně platí poučka, že do showroomu byste měli vstupovat minimálně s naspořenou „desítkou“. U základu totiž nikdy žádný zákazník nezůstane.

Ale to už jsem prozradil příliš, užijte si video!

Technické údajeRolls-Royce Cullinan Series II
Motorvidlicový dvanáctiválec, dvě turbodmychadla
Zdvihový objem6 749 cm³
Výkon441 kW (600 k) při 5 000 ot./min.
Točivý moment900 Nm při 1 700 ot./min.
Převodovkaautomatická, 8 stupňů
Pohonvšech kol
Pohotovostní hmotnost2 710 kg
Akcelerace 0–100 km/h4,9 s
Maximální rychlost250 km/h
Spotřeba (kombinace)16 l/100 km
Objem palivové nádrže100 l
Kola a pneumatiky255/40 R23
Rozměry (délka/šířka/výška)5 341/2 000/1 835 mm
Rozvor3 295 mm
Objem zavazadlového prostoru560-1930 l

.

Načítám