Hlavní obsah

Jedete autem na olympiádu do Paříže? Součástí zahraniční povinné výbavy jsou i reflexní vesty navíc

Foto: EkologickaZnamka.cz

Olympijské hry v Paříži se blíží. Víte, jakou cestu zvolit? Dozvíte se, na jaké trase nejvíce ušetříte a která vás do cíle dostane nejrychleji. Jaké položky z povinné výbavy vám nesmí v autě chybět? Pokuty za chybějící výbavu se vám totiž mohou v zahraničí pěkně prodražit!

Článek

Na letní olympijské hry, které se konají v Paříži, se budou sjíždět tisíce fanoušků z celého světa. Máte chuť jet autem, ale nevíte, jakou cestu vybrat? Představíme vám pár alternativ, kterých můžete pro cestu do francouzské metropole využít. Důležitou roli na trase takovéto délky hrají ujetá vzdálenost, množství projetých mýtných bran nebo i možné kulturní zastávky po cestě.

Z Prahy máte dvě možnosti

Tou nejlevnější a nejrychlejší variantou je trasa, která řidiče nezpomaluje zajížďkami a projíždí malým množstvím mýtných bran. Celkově ujedete kolem 1040 km a trasa vám zabere okolo deseti hodin. Z významných měst projedete Norimberkem, Heilbronnem, Mannheimem a na francouzském území Metami nebo Remeší.

Druhá cestovní varianta je o asi 40 km delší a vede místo Heilbronnem a Mannheimem také Würzburgem a Frankfurtem nad Mohanem. Počet mýtných bran se ovšem nijak nezmění. Ve Würzburgu můžete navštívit Würzburskou rezidenci, která je zapsána na seznamu UNESCO. Jedná se o rozlehlý barokní palác se zámeckou zahradou. Frankfurt nad Mohanem je na druhé straně považován za jeden z nejdůležitějších dopravních uzlů v Evropě a je zároveň pátým největším městem Německa.

Mýtné a nízkoemisní známky

Na cestě do Paříže budete muset počítat s několika různými poplatky. Dálnice v Německu nepodléhají mýtnému a v tomto ohledu nemusíte nic platit. Poplatek vás ovšem čeká v případě, že budete chtít navštívit některé z německých měst. Ta totiž zpoplatňují vjezd do města tím, že vyžadují nízkoemisní plakety. Z již zmíněných měst se poplatek týká Mannheimu, Heilbronnu nebo Frankfurtu nad Mohanem. Würzburg a Norimberk součástí nízkoemisních zón nejsou. Nízkoemisní známku můžete koupit na stránkách Berlína.

Ve Francii je to s mýtným jinak. Až 90 % ze všech větších francouzských cest je zpoplatněno mýtnými branami. Podobně jako v sousedním Německu i ve Francii je potřeba mít nízkoemisní známku pro vjezd do některých měst. Jedná se o Crit'Air a tuto známku využijete na cestě do Paříže v metropoli samotné, a navíc i v Remeši.

V případě, že nízkoemisní známku nebudete na vozidle v německých městech mít, může vám hrozit pokuta až 100 eur. Jízda po Paříži a Remeši bez známky Crit'Air může být pokutována částkou až 135 eur.

Povinná výbava na cestu do Paříže

Kromě povinné výbavy, která má konkrétní formu v České republice, je třeba myslet i na povinnou výbavu v Německu, ve Francii a případně i Lucembursku, pokud byste takovou cestu zvolili.

Povinná výbava v Česku zahrnuje:

  • náhradní kolo
  • klíč na matice nebo šrouby kol vozidla
  • příruční zvedák
  • lékárnička
  • výstražný trojúhelník

Reflexní vesta součástí povinné výbavy automobilu v České republice není. Je ovšem nutné ji ve voze mít, protože zákon ukládá řidiči povinnost mít vestu na sobě, nachází-li se v souvislosti s nouzovým stáním mimo vozidlo na pozemní komunikaci. Německo a Francie si do povinné výbavy přidávají ještě nízkoemisní známky a francouzská povinná výbava musí obsahovat reflexní vestu dokonce pro každého člena posádky.

V Německu si za chybějící položky v povinné výbavě zaplatíte v závislosti na tom, co vám chybí, od 6 až po 15 eur. Ve Francii se pokuty výrazně zvyšují - například za chybějící reflexní vesty můžete zaplatit až 135 eur.

Dobíjecí stanice pro elektromobily

Jedete-li elektromobilem, na cestě budete muset auto pochopitelně dobít. Níže přikládáme mapu dobíjecích stanic, které můžete po cestě do Paříže využít.

Německá zajímavá místa na trase

Po cestě se můžete zastavit i v dalších německých a francouzských městech, která již byla zmíněna. Prvním z nich je Norimberk, kde můžete navštívit řadu historických míst. Dále se můžete po cestě zastavit v Heilbronnu, který je známý jako centrum vinařství. Posledním německým městem, které je na trase do Paříže, je Mannheim. Odtud pochází například první traktor nebo letoun na principu raketového pohonu. Svou první jízdu automobilem zde odstartoval také Karl Benz.

Francouzská města na trase

Na území Francie se na cestě do Paříže můžete zastavit ve městě Mety, které je známé díky své gotické katedrále sv. Štěpána. Nachází se zde například i bazilika Saint-Pierre-aux-Nonnains, původně budova římských lázní ze čtvrtého století. Město je zároveň důležitým železničním uzlem. Před Paříží můžete navštívit ještě Remeš, která je známá jakožto výrobní centrum šampaňského. Několik remešských památek je součástí světového dědictví UNESCO.

Načítám