Hlavní obsah

Mistrovství světa superbiků míří znovu do Česka: V Mostě se představí světové i domácí hvězdy

Foto: Autodrom Most

Motocyklový šampionát WorldSBK se na mosteckém autodromu stává tradicí. Letos se uskuteční závody tří kategorií a na startu nebudou chybět ani Češi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letošní ročník Mistrovství světa superbiků zavítá opět do České republiky. Jako již tradičně se akce uskuteční na Autodromu Most, tentokrát o předposledním červencovém víkendu, tedy od 20. do 21. července 2024.

Program MS superbiků 2024

Závodní víkend začíná dvěma pátečními volnými tréninky po 50 minutách, na které navazuje ještě jedna tréninková jízda v sobotu ráno. Po ní přichází kvalifikační trénink, tedy pětadvacetiminutová Superpole určující pořadí na startu prvního závodu.

Posléze čekají na fanoušky tři závody WorldSBK - první závod v sobotu, závod Tissot Superpole (sprint na 10 kol) v neděli dopoledne a druhý závod v neděli odpoledne. Ani to ale není všechno, hlavní šampionát totiž doprovází ještě kategorie WorldSSPWorldSSP300. V obou se jedou dva závody, první v sobotu, druhý v neděli.

Podrobný program jednotlivých jízd bude zveřejněn později.

Foto: Autodrom Most

Našlapané stroje mají fandové na dosah ruky.

Češi na MS superbiků 2024

Mezinárodní motocyklová federace umožňuje v každé zemi, kde se šampionát koná, šest divokých karet (dvě pro každou kategorii). Žádostí letos přišlo několik, třeba i od loňského pravidelného účastníka Olivera Königa, ale posléze byly staženy. Komise závodů silničních motocyklů tak navrhla přidělení divoké karty Filipu Feiglovi, který se objeví v kategorii WorldSSP. Druhou divokou kartu obdržel Daniel Tureček.

„Těší mě, že budeme mít na gridu nejen český tým Jakuba Smrže, ale také pět domácích závodníků. Ve třídě SSP300 se můžeme těšit na Petra Svobodu, který už několikrát dokázal, že patří do nejužší světové špičky. Ostruhy ve světovém šampionátu letos sbírá také Filip Novotný. Filip Feigl dostal divokou kartu, a tak v šestistovkách doplní pravidelně startujícího Ondru Vostatka,“ láká do Mostu všechny fanoušky prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Foto: Autodrom Most

Superbiky v Mostě vypuknou předposlední červencový víkend.

Vstupenky na MS superbiků 2024

MS superbiků zavítá letos do Mostu již počtvrté. Loňskou akci navštívilo přes 54 tisíc fanoušků a letos už organizátoři hlásí o 30 % vyšší prodej vstupenek. Fandové mohou zakoupit lístky jen na divácký svah nebo si k němu přihodit i vstup do paddocku, kde mají motocykly i světové hvězdy superbiků na dosah ruky.

Lupen na sobotu a neděli stojí dospělého 750 Kč, za dítě dáte 240 Kč, motorkáři s vlastní motorkou platí 850 Kč. Chcete-li vstup včetně paddocku, připravte si 1 500 Kč za dospělého, 720 Kč za dítě a 1 800 Kč, pokud vyrazíte na vlastní mašině. K dispozici jsou jen páteční lístky nebo naopak vstupy na celý víkend. Veškeré podrobnosti najdete na oficiálních stránkách mosteckého autodromu.

Foto: Autodrom Most

Čekáme parádní závodnickou řežbu napříč kategoriemi!

Kromě domácích jezdců se můžete těšit na hvězdy světového formátu. V hlavní kategorii letos o vítězství bojuje někdejší hvězda MotoGP Álvaro Bautista, turecký jezdec Razgatlıoğlu, Ital Bulega nebo Angličan Lowes. A na čele je to velmi těsné, takže se klidně může stát, že se po závodech v Mostě dočkáme nového lídra soutěže!

Načítám