Hlavní obsah

Auto roku 2025 v ČR: O prestižní titul se utká přes 30 aut, po kratší odmlce se do boje vrací i Škodovka

Foto: Škoda Auto, Hyundai, Citroën, MG

Každoroční tuzemská anketa Auto roku už zná své předběžně nominované vozy. Pro rok 2025 jde o více než třicet různých automobilů napříč pohony a velikostmi. Po dvouleté odmlce se do bojů vrací i tuzemská Škodovka, a to rovnou se dvěma silnými trumfy. Lehké to mít ale opravdu nebude, konkurence je velmi silná.

Článek

Kdo si letos přebere putovní pohár a získá titul Auto roku 2025? Minulý ročník nakonec vyhrál Mercedes-Benz s třídou E, který porazil BMW řady 5, Hyundai Ioniq 6, Kiu EV9 a Subaru Crosstrek.

Ovšem pohled do listiny předběžně nominovaných pro Auto roku 2025 napovídá, že nadcházející anketa bude skutečnou výzvou. Jsou zde jak spalovací, tak elektrifikované modely. Velké i malé vozy, evropské i japonské značky a jedna čínská. Po dvou vynechaných ročnících se do hry vrací také česká Škodovka.

Předběžně 36 nových vozů od 23 značek se dvacetičlenné odborné porotě představí už 27. listopadu 2024. Jde o automobily, které byly/budou na český trh uvedeny mezi 1. prosincem 2023 a 31. prosincem 2024.

Po prvním kole poté vzejde pětice finalistů, kteří budou představeni už 10. prosince 2024. Slavnostní vyhlášení vítěze je pak v plánu na 4. února příštího roku. Už se ale pojďme podívat na předběžně nominované vozy.

ModelModelModel
Alfa Romeo JuniorKia EV3Renault Scenic
Audi A5Lexus LBXRenault Symbioz
BMW X3Mazda CX-80Škoda Kodiaq
Citroën C3Mercedes-Benz GŠkoda Superb
Cupra TerramarMG ZSSubaru Forester
Dacia DusterMG3Suzuki Swift
Fiat 600Mitsubishi ASXToyota C-HR
Ford CapriMitsubishi ColtToyota Camry
Ford ExplorerOpel GrandlandToyota Land Cruiser
Ford MustangPeugeot 3008Volkswagen ID.7
Ford Tourneo CustomPeugeot 5008Volkswagen Passat
Hyundai Santa FeRenault RafaleVolvo EX30

Sami vidíte, že seznam je velmi pestrý a síly budou dost vyrovnané. Hned v úvodu zaujmou dva kandidáti z řad lidových vozů, tedy Dacia Duster a Citroën C3. Oba modely jsou cenově dostupné, praktické a mají potenciál.

Z plejády Fordu by mohl porotce oslovit jednak sportovní Mustang, ale také Explorer či atraktivní Capri. Elektromobily postavené na základech Volkswagenu ID si Ford vylepšil po svém.

Foto: Lukáš Kukla, Garáž.cz

Duster je lidové auto s obrovským potenciálem. A příští rok bychom mohli v anketě mít dokonce i Bigster.

Korejský koutek vysílá do boje úplně protichůdné modely. Hyundai věří rodinnému SUV Santa Fe, zatímco Kia nasadila elektrickou EV3. Podceňovat Korejce nelze, vždyť velká EV9 byla v loňském finále.

Z čínských automobilek se účastní pouze MG, a to s populárním modelem ZS v novém kabátě a novinkou s potenciálem jménem MG3. 

Foto: MG

MG ZS se v minulé generaci prodávalo nadmíru dobře. Tak uvidíme, jak si povede nástupce.

Svoji šanci bude chtít jistě využít Opel s Grandlandem nebo Renault s SUV Cliem kombi, tedy se Symbiozem. Škodovka tahá trumfy Kodiaq a Superb, které mají reálnou šanci na finále. Podcenit ale nemůžeme ani Forester od Subaru nebo Swift od Suzuki. A co Volvo EX30, technické dvojče čínského Zeekru X? To si Češi oblíbili nejen kvůli dotacím.

Kdo naopak kromě zmíněných Číňanů chybí jsou značky SsangYong a Tesla. Obě automobilky bychom v anketě rádi viděli, protože mají co nabídnout. Nissan se letos také neúčastní, stejně tak DS Automobiles, Jaguar Land Rover, Mini, Jeep, Honda nebo třeba Audi.

Ale na koho to vidíte vy? Komu letos padne titul Auto roku 2025 v ČR? Napište nám svůj názor do komentářů pod článkem.

Načítám