Hlavní obsah

Tom Hanks prodává svůj karavan Airstream

Foto: Bonhams

Type 34 patří k těm větším modelům, Hanks si ho objednal, aby měl svoje vlastní zázemí připomínající mu domov

Každý Airstream má svoje neodolatelné kouzlo, ale tenhle je opravdu výjimečný. A nejde jen o jeho velikost. Model 34 vlastnil dlouhé roky známý herec Tom Hanks, který si ho objednal a nakonfiguroval a kterému pak sloužil jako přechodný domov při natáčení filmů po celých Spojených státech. Teď jde karavan do aukce.

Článek

Airstream z roku 1993 by byl pěkný sám o sobě, ale jeho příběh je jistě ještě zajímavější než samotný karavan. Je přitom vepsán ve spoustě detailů, od nálepek na oknech a v interiéru, až po podpisy na hrnečcích. Až půjde 13. srpna do aukce, právem se předpokládá, že jeho cena poleze strmě nahoru. Aukční síň Bonhams odhaduje, že se prodá za 150, ale možná i 250 tisíc amerických dolarů, tedy za částku v rozmezí 3,3 až 5,5 milionu Kč.

Tom Hanks si model 34 objednal v roce 1993, a podle faktur si přál jen základní vybavení zahrnující vestavěnou kuchyň, koupelnu, dvě klimatizace a dvě markýzy. Zbytek nábytku si nechal řešit na míru, chtěl z karavanu zkrátka mít svůj vlastní domov. Takže místo umakartu je opravdové dřevo, místo umělých tkanin bavlna. Nechal si do něj dát svou oblíbenou pohovku, elektrický krb a do ložnice překvapivě skromnou postel, která má ale perfektní matraci. Naproti kuchyni je pak jídelní stůl se židlemi, opět nic okázalého. Veškerý nábytek je samozřejmě součástí prodeje.

Nejde však jen o něj, ale i o veškeré vybavení Airstreamu, jak ho herec používal na svých štacích po USA. Zájemce se může těšit na nepřeberné množství doplňků a speciálních upomínkových předmětů. Skříňky jsou plné nádobí a kuchyňského vybavení, včetně kávovarů. Mezi doplňky je třeba i hrnek podepsaný Hanksem a jeho kolegy, tedy Garym Sinisem, Billem Paxtonem a Kevinem Baconem, z epického filmu Apollo 13. Připomínáme, že film získal hned devět Oskarů! Hanks také podepsal skříňku hned vedle dveří, v autě je i samolepka Fedex nebo odznak FBI.

Za důležité artefakty lze bezesporu považovat i nálepky na oknech. Běžní cestovatelé si jimi připomínají místa, která navštívili, tady jde o filmy, které Hanks natáčel a při kterých v karavanu bydlel. Tím prvním je Samotář v Seattlu z roku 1993, tím posledním Circle z roku 2017, ale patří sem i Forrest Gump, Philadelphia, Chyť mě, když to dokážeš, Trosečník, Polární expres nebo Sully. Celkem čtyřiadvacet let kariéry…

Je nanejvýš pravděpodobné, že se Hanksův karavan pokusí ukořistit nějaký vášnivý filmový fanoušek a že ho nejspíš nebude používat pro svoje dovolené. Bonhams ale i tak zmiňuje, že veškeré vybavení i technika Airstreamu jsou plně funkční.

Reklama

Související témata:
Načítám