Hlavní obsah

Z lásky k řízení: Toyota upravila auto, které nikdo jiný nemá. Je zase o něco rychlejší a zábavnější

Foto: Toyota

V Toyotě důkladně vylepšili svou kapesní okreskovou střelu a pozvali nás do francouzského Lyonu, abychom ji pořádně prověřili na uzavřené trati i veřejné silnici, kde se jezdí Rallye Monte Carlo. Tak honem za volant!

Článek

Sání syčí, turbo fičí, motor ječí a výfuk prská, silnice se kroutí a krajina se rozmazává, podvozek má zatnuté svaly, gumy jsou zakousnuté do asfaltu a kamínky buší do podběhů, jak GR Yaris vymetá apex za apexem, a já si za volantem připadám jako Rovanperä nebo Ogier… nebo prostě jako někdo, kdo opravdu umí řídit.

Tahle kapesní střela od Toyoty už nám ukázala, že má sportovního talentu na rozdávání – malé a lehké auto dokáže svou rychlost přenést na asfalt ohromujícím způsobem, takže mu na okresce sotva stačí i mnohem výkonnější vozy. Ostatně vždyť ho v Gazoo Racing vyvíjeli jako speciál pro nejvyšší ligu rallye…

Foto: Toyota

Jistota tohohle mrňouse na okreskách je prostě neotřesitelná, za všech rychlostí a za každých podmínek.

A nyní ho na základě zkušeností ze závodních tratí i zpětné vazby od zákazníků ještě vylepšili. Jako většina modernizovaných aut má i GR Yaris nový přední nárazník, ale v tomto případě hlavně proto, že má dělenou konstrukci pro lacinější opravy a na bocích větší otvory pro výkonnější chlazení motoru.

Foto: Toyota

Nový přední nárazník vypadá jako od Tom's nebo podobného tunera, ale není tu jen na parádu! Nápis „GR-Four“ zářící z chladiče je krásný detail.

Ten má nyní nejen víc síly (+19 k a +30 Nm), ale také odolnější vnitřnosti (ventilový rozvod, výfukové ventily a vstřikování paliva) a mezichladič s vodní sprchou, aby ještě lépe zvládal vyšší zátěž okruhového a závodního nasazení (ne, že by předchozí verzi provázela jakkoliv problémová pověst).

Nový GR YarisPředešlý GR Yaris
MotorTurbodmychadlem přeplňovaný tříválec 1,6 l
Výkon206 kW (280 k)192 kW (261 k)
Točivý moment390 Nm360 Nm
Akcelerace 0-100 km/h5,2 s5,5 s
Maximální rychlost230 km/h230 km/h

S motorem posílila i spojka (nově má dvouhmotový setrvačník), pozměněné nastavení (mírně odlišné převodové poměry u jednotlivých náprav a jiné rozdělení točivých momentů pro jízdní režimy) má také pohon všech čtyř kol GR-FOUR s mezinápravovou spojkou a dvěma samosvornými diferenciály, který je v téhle třídě hot hatchů unikátem.

Foto: Toyota

Nastavení režimů pohonu všech čtyř kol se mírně změnilo: Režim Normal znamená 60 : 40 (přední : zadní náprava), Gravel (šotolina) 53 : 47 a Track (okruh) variabilně od 60 : 40 po 30 : 70.

A právě ten dělá z GR Yarise tak ostře nabitou okreskovou zbraň. Neotřesitelná jistota a neuvěřitelná efektivita, s níž drtí asfalt, nápadně připomíná legendární Evo a STi – ne náhodou, vždyť je spojuje stejný rallyový rodokmen. Právě variabilní nastavení čtyřkolky (spolu s kapesními rozměry a muší váhou) nechá GR Yarise vyniknout na okruhu, kde si s ním i uprostřed zatáčky můžete vesele hrát a měnit stopu volantem i plynem.

Foto: Toyota

Na okruhu je GR Yaris rychlý a sebejistý, ale přitom hravý a přizpůsobitelný. Začátečníkům odpustí dost chyb, takže se za volantem bude bavit každý.

Majitelé předchozí verze by si možná všimli i posílené tuhosti karoserie a ostřejšího řízení díky zpevněnému přednímu zavěšení, ale ti budou za největší přínos zaručeně považovat novou palubku. Sice vypadá příšerně oldschoolově, jako by ji Toyota vytáhla někde ze skladu dílů ze sedmdesátých let, ale ve skutečnosti je úplně nová a ukrývá přehlednější 12,3palcový přístrojový panel a konečně použitelný 8palcový infotainment.

Foto: Toyota

Palubka vypadá zoufale archaicky, ale je zcela unikátní pro GR Yaris a navrhovala se s ohledem na perfektní ergonomii a lepší výhled. A fakt to funguje!

Hlavně je přes ni ale konečně vidět! Vystrčená obrazovka infotainmentu spolu s nízko pověšeným zpětným zrcátkem a vyšší pozicí za volantem dost významně zhoršovala výhled do pravých zatáček a na tom všem inženýři zapracovali (zrcátko je uchycené o 15 mm výš a sedačka řidiče o 25 mm níž), takže nyní už hůř vidíte jen do levých zatáček (přes tlustý a skloněný A-sloupek).

Chcete něco speciálnějšího?

Toyota pro nový GR Yaris přišla se dvěma speciálními edicemi navrženými podle vkusu a preferencí dvou šampionů rallye: Sébastiena Ogiera a Kalleho Rovanpery. Technika je stejná s běžným modelem, ale kromě designových detailů (všimněte si rozdílných křídel na zádi vozu) se liší především nastavením elektroniky pohonu. Ogier Edition má nové režimy Ogier (usnadňuje výjezdy smykem) a Morizo (ten ladil sám Akio Toyoda pro lepší stabilitu za všech podmínek), Rovanperä Edition má pak režim pro donuty a režim Kalle (víc tail happy v nájezdu a jistější na výjezd).

Od obou verzí vznikne 200 kusů (100 pro domácí japonský trh a 100 pro Evropu), přičemž do ČR dorazí od každého dva kousky. Bude o ně rvačka, proto české zastoupení chystá aukci s vyvolávací cenou 1,8 milionu korun.

Foto: Toyota

Edice Ogier je vizuálně decentnější, edice Rovanperä je vyvedená s lakovanými motivy od návrháře Rovanperovy závodní helmy.

Ale věřte, že s tím se už dá žít, protože zbytek auta je tak fenomenální, že v téhle kategorii s touhle cenovkou nic rychlejšího ani zábavnějšího prostě neseženete. Všechny tyhle citlivé a detailní úpravy ukazují, jak lidem v Toyotě a Gazoo Racing na jejich produktu a spokojenosti řidičů záleží – a na tomhle autě je to prostě vidět.

Foto: Toyota

Klíčová otázka: Manuál, nebo automat? Manuál vyžaduje pevnou ruku a citlivou levou nohu, podobně jako u Eva nebo STi (i když tady vám to usnadňují automatické meziplyny), takže pochopíme, když sáhnete po vynikajícím automatu.

To nejtěžší rozhodnutí tak je, jestli si ho pořídit s klasickým šestistupňovým manuálem nebo novým osmistupňovým dvouspojkovým automatem. Praví řidiči mají určitě jasno, protože jen manuál vám přinese hlubší propojení s autem. Jenže když uvážíte, jak má páka tuhý, mechanický chod a kolik spojka vyžaduje jemnocitu a že většinu času trávíte nudnými přesuny a poskakováním v zácpách, tak automat najednou začne dávat smysl. Zvlášť proto, že je fakt skvělý, řadí chytře a bleskově, takže nezkazí zábavu ani na okruhu – a na neznámé okresce nebo trati se navíc můžete víc soustředit na brzdné body a stopu, místo abyste museli přemýšlet, jestli máte přeřadit, nebo zůstat u stejného kvaltu. Prostě těžké dilema…

Ale tohle přemýšlení vám vážně závidím, protože fakticky nemůžete udělat chybu a v obou případech dostanete (bez přehánění) fantastické auto toho typu, „který se dnes už nevyrábí“. No, vyrábí, ale moc dlouho si ho už užívat nebudeme, takže vážně: Kupujte, nebudou!

Pro letošek získalo české zastoupení Toyoty cca 160 kusů a skoro půlka z nich už má své majitele, pro příští rok bude aut ještě o něco méně, a pak… se uvidí. GR Yaris přitom koupíte v základu za 1 249 000 Kč s manuálem a za 1 319 000 Kč s automatem.

Načítám