Hlavní obsah

Jako auto z videohry, jen opravdové. Tesla Model 3 Performance je šílená bestie, řidičské auto to ale stále není

Foto: Jiří Čermák

„Ježkovy voči!“ To jsou první slova, která vám proletí myslí sekundu poté, co naplno sešlápnete pravý pedál bestiálního elektromobilu Tesla Model 3 Performance. Váš mozek následně bude pár minut zpracovávat to, jak je možné přenést na silnici takové zrychlení tak hladce a bez gumování. Hýříme nadšením, ale pravověrným řidičům auto nedoporučíme.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na rovinu říkáme, že by určitá vozidla měla být prodávána jen těm lidem, kteří absolvují přísné psychotesty. Kromě běžných aut jsou u nás totiž k dostání také motorizované silniční střely s takovými schopnostmi, že se vám z nich mnohdy dělá nevolno…

Jednou z nich je i nejnovější varianta Modelu 3 od Tesly, která se jmenuje Performance. A skutečně to není jen marketingový název, ale realita, s jakou bude mít problém nejen váš mozek, ale i vaše vnitřní orgány. Tohle elektroauto je totiž šílené.

Rychle a tiše. To je plná akcelerace Modelu 3 Performance od Tesly.Video: Jiří Čermák

Let ke hvězdám

Zvenčí ovšem Model 3 Performance není příliš výstřední, takže díky svým decentním nárazníkům s difuzory, zadnímu karbonovému křídlu a 20palcovým kolům s pneumatikami o rozměru 235/35 R20 vpředu a 275/30 R20 vzadu vypadá jako nějaká lehce poladěná klasická trojka po faceliftu Highland.

Navíc odlehčená kovaná kola s aerokryty schovávají větší ocelové kotouče, zadnímu logu Ludicrous rozumí jen fanoušci a zhruba o centimetr snížený vylepšený podvozek oko laika prakticky nezaregistruje.

Foto: Jiří Čermák

Zepředu byste rychlou verzi mohli poznat podle aerodynamických průduchů v nárazníku a předního spoileru.

Možná pohled do interiéru napoví víc, třeba díky anatomickým sedadlům s mohutnějším bočním vedením, které oceníte zejména v zatáčkách. A lišta vpředu na palubce? Inu, karbonová. Co pedály? Také jiné, kovové.

Radost a skutečný inženýrský kumšt nicméně není okem vidět, protože se ukrývá v útrobách elektromobilu. Konkrétně jde o přední a hlavně o posílený zadní elektromotor, díky čemuž Model 3 Performance - pro Evropu vyráběný v Číně - nabídne výkon 460 koní a točivý moment 723 Nm, ovšem podávaný okamžitě.

Foto: Jiří Čermák

Hlavním tahákem interiéru jsou anatomické sedačky.

A tady je ten důvod, proč se někomu během akcelerace z nuly na sto bude možná více dělat nevolno, protože stovky dosáhne vůz z letmého pohybu (tzv. rollout) za 3,1 sekundy.

V praxi je zážitek takový, že jakmile zadupnete pedál plynu na podlahu, tak prvně zaregistrujete zvuk pištících elektromotorů a přibližně za sekundu po startu začnete fyzicky pociťovat silné zatlačení do sedačky a působení přetížení na vaše vnitřní orgány. A to bez legrace.

Foto: Jiří Čermák

Plný plyn, sekunda, pak přichází šílenosti.

Navíc tohle zrychlení z místa na vysokou rychlost je na suchu extrémně hladké, bez protáčení kol, pískání pneumatik. Auto prostě na váš pokyn vystřelí a řítí se vpřed. Lidský mozek to zprvu nechápe.

Závodník z obýváku

K dosažení silničních radovánek dopomáhá rovněž přepracovaný podvozek s adaptivními tlumiči, které mají dva režimy – normální a sportovní. I na ten druhý se dá celkem běžně jezdit, protože je relativně příjemně tvrdý, s výjimkou skutečně hodně hrbolatých cest. Tam se mu, potažmo ani vám, nebude líbit.

V menu infosystému navíc najdete dva tovární a další definovatelné jízdní profily. Ty standardní jsou na okruh a driftování, zatímco ty definovatelné vám umožní nastavení stabilizace, síly rekuperace a také toho, jestli má být elektromobil nedotáčivý či přetáčivý.

Foto: Jiří Čermák

Přídavné nastavení sportovních režimů umožní měnit chování auta.

A ejhle, když z něj uděláte driftovací speciál, bude se radostně smýkat. Pakliže mu přikážete, aby byl nedotáčivý, jeho výkony v zatáčce budou občas připomínat stará severoamerická auta.

Na druhou stranu je potřeba neustále myslet na to, že tyhle profily jsou určeny na uzavřenou trať a že Model 3 Performance není ani v závodním režimu herním simulátorem umístěným v obýváku, nýbrž stále reálným automobilem v reálném provozu.

Foto: Jiří Čermák

Auto sice má posílené brzdy, ale fyzikální zákony jsou nekompromisní.

Tím se dostáváme k tomu, proč bychom tohle auto nedoporučili skutečným řidičským nadšencům, přestože jeho zrychlení platí za naprosto brutální. Totiž, samotná tuhost volantu nastavitelná ve třech úrovních spolu s nižším přepracovaným podvozkem sice poskytnou lepší zpětnou vazbu od kol a s autem více „srostete“, ale nemůžete v něm hledat vlastnosti okruhových vozů se silniční homologací.

Tesla Model 3 je všeobecně furt počítač, leckdy herní konzole na kolech, dalo by se říct. A její řízení je standardně takové až jakoby „arkádové“, v Performance provedení je souznění auta, šoféra a silnice sice bližší, ale pořád takové spíše „počítačové“.

Foto: Jiří Čermák

Ono zadní logo se jmenuje Ludicrous a označuje výkonný Model 3 Performance.

Zkrátka ve volantu necítíte práci/zatáčení kol tolik, jak byste od něčeho, co má být určeno také na okruhy, asi čekali. Pořád je to jen modernizovaný Model 3 s trochu lepším sportovním hardwarem a upraveným softwarem, což není ovšem nutně špatně.

Hračičkové si automobil případně upraví a běžným uživatelům tovární konfigurace Performance stejně bude malovat rohlík na tváři pokaždé, když pravý pedál zadupnou na podlahu nebo když se někde na okresce či okruhovém dnu párkrát ostře svezou.

Foto: Jiří Čermák

Ve finále nejde o pravověrné závodní náčiní, ale co na tom. Svůj účel vůz plní nadmíru dobře.

A že jinak pro každý den běžně použitelné auto nemá vlastnosti řízení GT3 Porsche nebo Caterhamu? To vlastně není úplně podstatné, protože očekávaný „super wow“ efekt tady zajistí zejména mocná akcelerace. Navíc za ty prachy…

Než se ovšem dostaneme k ceně, sluší se nakonec zmínit zastavěný trakční akumulátor LG s využitelnou kapacitou 75 kWh, díky němuž má Model 3 Performance s reálnou spotřebou okolo 20 kWh na sto v režimu „jedu jako závodník“ dojezd kolem 400 km na jedno nabití.

Každopádně nejvýkonnější současná trojka s maximálkou 262 km/h stojí „jen“ 1 367 990 Kč, což je na tuhle bestii až nebezpečně moc dostupné. Z toho důvodu si stojíme za tím, že tento typ auta patří do rukou jen psychicky vyzrálým jedincům se sebereflexí, protože jeho dynamické parametry vás snadno a hravě přiblíží k hranicím fyzikálním, potažmo k těm legislativně rychlostním.

Technické údajeModel 3 Performance
Motor2× elektromotor
Výkon460 koní
Točivý moment723 Nm
Převodovkastálý redukční převod
Pohonvšech čtyř kol
Pohotovostní hmotnost1 851 kg
Akcelerace 0–100 km/h3,1 s
Maximální rychlost262 km/h
Dojezd528 km (WLTP)
Kapacita baterie79 kWh (využitelná 75 kWh)
NabíjeníAC 11 kW, DC 250 kW
Kola a pneumatiky235/35 R20 vpředu, 275/30 R20 vzadu
Rozměry (délka/šířka/výška)4 720/1 933/1 431 mm
Rozvor2 875 mm
Objem zavazadlového prostoru594 l + 88 l vpředu
Načítám