Hlavní obsah

Velký kufr a diesel pod kapotou: Opel stále nabízí naftový kombík podle starého receptu

Video: Honza Koubek

Opravdu chtějí zákazníci především crossovery a ještě k tomu elektrické, nebo aspoň hybridní? Z nabídky některých automobilek by se to tak mohlo zdát, klasické karoserie jako sedany a kombíky houfně mizí a o nafťáky v osobním autě už také zrovna nezakopáváme. Opel má ale trochu jiný názor.

Článek

Ne že byste si nemohli koupit hybridní či elektrický Opel, to samozřejmě můžete, a dokonce i se stejnou karoserií, jako má dnes testované auto - anebo naopak jako onen módní crossover. Podstatné ale je, že Opel nesází všechno na jednu sice moderní, ale zatím ne zcela ověřenou kartu, a nechává v nabídce modely i pro konzervativnější zákazníky. Anebo prostě pro ty, kteří moc dobře vědí, co chtějí a proč to chtějí. Například chtějí kombík, protože má díky nižšímu těžišti lepší jízdní vlastnosti než SUVčko a kufr má přitom stejně velký, ne-li větší. A také třeba chtějí moderní turbodiesel, protože často jezdí delší trasy, občas něco zapřáhnou na tažné zařízení anebo jezdí s těžkým nákladem v kufru.

Opel Astra přišel na trh už před několika lety a přinesl svěží a ostře řezaný design, techniku společnou se sourozenci koncernu Stellantis a svěží vítr v pojetí výbav. Nedočkáte se totiž spartánsky vybaveného základního modelu, jehož účel byl jediný: Umožnit automobilce napsat na billboardy co nejnižší základní cenu. Jenže ve skutečnosti se taková auta skoro neprodávají, protože nějaká ta automatická klimatizace, digitální autorádio a podobné věci jsou už dnes natolik běžné, že si je neodpustí skoro nikdo. Výsledem je, že základní výbava Astry Sports Tourer (s benzinovou dvanáctistovkou) startuje na 570 tisících, zato v ní máte všechno, co rozumný zákazník potřebuje.

V testu jsem měl naftovou patnáctistovku ve vyšší výbavě GS, která nešetří luxusnějšími prvky, jako jsou pěkná litá kola nebo fantastické ergonomické sedačky s ortopedickou atestací AGR. V testované Astře skutečně nechybělo prakticky nic - škoda, že nedošlo i na malinko kvalitnější plasty, protože v autě za tři čtvrtě milionu už by je zákazník měl právo trochu očekávat. A to nemluvím o tom, že elektrifikované verze jsou ještě dražší - plug-in hybridy stojí kolem milionu a elektrická varianta je ve výbavě GS po slevě za 1 130 000 Kč. Upřímně řečeno, to je trochu problém. Chápu, že elektrifikované pohony jsou nákladné, ale Astra ani svou výbavou, ani jízdními vlastnosti není auto za milion a víc.

Se spalovacím motorem je však cena nastavená celkem slušně, a tak se dá vytýkat možná jen trochu stísněnější prostor na zadních sedačkách. I když má Astra Sports Tourer delší rozvor než klasický hatchback, prostor pro zadní cestující je přinejlepším průměrný. Velká škoda, že druhá řada sedaček není podélně posuvná, vyřešilo by to hodně stížností. Kufr je naopak velký dostatečně. Jak Astra jezdí a co dalšího se mi na ní líbilo, nebo nelíbilo, se dozvíte ve videu.

Načítám