Hlavní obsah

Škoda Auto zažila ekonomicky úspěšné první pololetí

Foto: Škoda Auto

Je to nejhorší už pryč? Pololetní ekonomické výsledky tuzemské automobilky Škoda Auto naznačují, že skutečně ano – značka výrazně zvýšila tržby a tím i provozní výsledek. Jenže řada obtíží přetrvává, takže všem útrapám ještě rozhodně není konec…

Článek

Účetní ve Škodě Auto jásají, první pololetí se ve srovnání s loňskem nadmíru vydařilo. Jenže jak by také ne, když první půlka loňského roku byla z větší části drasticky poznamenaná nastupující koronavirovou krizí, která dočasně zastavila výrobu, zavřela showroomy a zákazníky zamkla doma ve strachu o holý život. Naštěstí jsou ty časy už z větší části pryč a svět se pomalu vrací do normálu.

Dokazují to právě uveřejněné ekonomické výsledky automobilky Škoda Auto za první pololetí aktuálního roku 2021. Tržby povyrostly o skvělých 35,2 % na 10,199 miliardy eur, což se projevilo na průběžném provozním výsledku, jenž vyskočil o neuvěřitelných 327,2 % na 974 milionů eur – tím překonal i hodnotu z roku 2019 před pandemií. Rentabilita tržeb dosáhla v prvním pololetí hodnoty 9,6 %, a je tak stále na velmi vysoké úrovni.

Celosvětové dodávky vozů zákazníkům v prvním pololetí vzrostly v porovnání se stejným obdobím minulého roku o více než pětinu na 515 300 vozů – automobilce se dařilo v celé Evropě i v Rusku, překvapivé 43procentní snížení však zaznamenala v Číně (bez ní by byl nárůst o skoro 35 %). Škoda za tento úspěch vděčí pokračujícímu vysokému odbytu čtvrté generace Octavie a rozjíždějícím se prodejům elektrického Enyaqu iV. Příští pololetí by navíc měla nastoupit nová Fabia a modernizovaný Kodiaq.

Foto: Škoda Auto

Dodávky vozů zákazníkům znovu táhne Octavia

Thomas Schäfer, předseda představenstva automobilky, k hospodářským výsledkům říká: „Ohlížíme se za skvělým prvním pololetím. Navzdory nedostatku polovodičů a dopadům pandemie koronaviru se nám dokonce podařilo překonat výsledky roku 2019 před pandemií.“

Právě trvající nedostatek polovodičů (a dalších výrobních materiálů) spolu s lokálními dopady koronavirové krize budou i v druhém pololetí pravděpodobně komplikovat situaci české Škodovce i všem dalším automobilovým výrobcům. Snad se s tím Škoda Auto popasuje a i konec roku oslaví úspěchem.

Reklama

Načítám