Hlavní obsah

Skrytou funkci Hyundaie by chtěl mít v autě každý. Usnadní život a ušetří nervy, míří do všech současných modelů

Foto: Hyundai

Značka Hyundai uvedla na český trh novou generaci SUV Santa Fe. Kromě nespočtu designových i technologických inovací nás potěšila i jednou drobnou, ale o to vítanější novinkou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nová generace modelu Hyundai Santa Fe se nejenže zásadně odlišuje svým designovým pojetím, ale přijíždí i s pořádnou porcí zbrusu nových palubních technologií. Má například možnost odemykání a startování telefonem nebo chytrými hodinkami či malou schránku před spolujezdcem, do které můžete vložit a modrým světlem sterilizovat nejrůznější předměty.

Nás však při prvních jízdách potěšila jiná maličkost. Tématem posledních týdnů jsou zbrusu nové, a navíc povinné asistenční systémy, které se postupně objevují ve všech nových vozech. Tím suverénně nejotravnějším je akustické varování při překročení maximální povolené rychlosti. Když tedy na padesátce jedete 52 km/h, auto na vás několikrát pípne. Zvuk a intenzita se liší model od modelu, nikdy ale nejde o nic příjemného.

Foto: Hyundai

Pracoviště řidiče v novém Santa Fe je nanejvýš útulné.

A odlišné jsou i možnosti deaktivace tohoto „pomocníka“. Zatímco někde to lze vyřešit vcelku snadno dvojím stiskem příslušného tlačítka, jinde se musíte složitě prohrabovat celým menu dotykové obrazovky. Nejsnazší řešení jsme zatím viděli u Mercedesu, kde pro vypnutí otravného pípání stačí dlouze podržet dotykovou plošku pro ztlumení hlasitosti hudby.

A velmi podobné je to i v novém Santa Fe. Chcete-li systém deaktivovat, stačí na pět sekund stisknout váleček na pravé straně volantu. Akustické upozorňování na překročení rychlosti se vypne, zůstane jen problikávání značky na digitálním přístrojovém panelu.

Hyundai se navíc rozhodl, že „skrytou“ funkci začne postupně aplikovat do všech svých modelů. Santa Fe je první, dočká se jí také Tucson po faceliftu a současná Kona s příští aktualizací systému vzduchem. A co víc, od modelového roku 2025 půjde pípání takto vypnout ve všech současných modelech značky. Třikrát hurá!

Načítám