Hlavní obsah

Přepis auta není žádná věda, zvlášť jednu zásadu byste ale měli vždy dodržet. Poradíme, jak na to!

Foto: Shutterstock / AboutLife

Ilustrační foto člověka, na kterého čeká ještě nějaké to papírování.

Žádost o změnu vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla je dokument, který vás bude provázet celou cestou při nákupu vozu. Prodejce (například autobazar) může papírování vyřídit za vás, ale pozor si dejte, když auto prodáváte.

Článek

U souseda přes plot, na nekonečných pláních autobazaru či na internetu jste si našli svůj vysněný vůz. Nebo alespoň takový, co vás doveze, kam potřebujete. Následují kontroly s technikem, někdy možná ještě ty vousaté historky o tom, že auto je po doktorovi z Německa, který s ním jezdil jednou týdně do kostela a pro preclíky.

Nakonec se rozhodnete, že vůz koupíte. Kupní smlouvu, které jsme věnovali vlastní článek, máte podepsanou. Nyní je třeba vůz přepsat.

Lhůta na přepis vozu a potřebné dokumenty

Na úřad nemusí dosavadní majitel auta, stačí k tomu plná moc, která je úředně ověřená. Tady je třeba mít se na pozoru, ale o tom až dále. S sebou vezměte velký a malý technický průkaz (od roku 2024 stačí malý techničák), občanský průkaz či pas, kupní smlouvu, žádost o změnu vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla, která je ke stažení zde, protokol o evidenční kontrole a zelenou kartu.

Dokumenty k přepisu vozidla

  • Plná moc vlastníka (pokud se nedostaví osobně)
  • Malý a velký technický průkaz
  • Občanský průkaz nebo pas
  • Kupní smlouva
  • Žádost o změnu vlastníka nebo provozovatele
  • Protokol o evidenční kontrole
  • Zelená karta

Protokol o evidenční kontrole platí nově jeden rok, je pouze elektronicky (úřad si ho ze systému vytáhne sám) a vyjde vás zhruba na 600 Kč. „Každoročně probíhalo kolem 1 milionu evidenčních kontrol. Nyní se tento počet výrazně sníží, a lidé tak ušetří spoustu svého času i peněz,“ uvedl při prodloužení platnosti „evidenčky“ ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Navíc evidenční kontrola není třeba, pokud od poslední STK uběhl méně než rok.

Prodávající by měl trvat na tom, že vůz přepíše

Na co je třeba si dát opravdový pozor, pokud vůz prodáváte, je právě samotné přepsání vozidla. Na to je 10 dní a pro ušetření času nebo zkrátka z neznalosti někdy nechává prodávající přepis na kupujícím. Možná to zní dokonce logicky. Kupuje si auto, tak si rovnou objede všechny úřady.

Ovšem v praxi to znamená, že nový majitel jezdí s autem, které je psané na vás. Za vámi tak jdou všechny maléry, které se mohou přihodit. Proto se všichni odborníci shodují na tom, že plnou moc k převodu vozidla by měl dostat prodejce!

Kupující si pak už sjedná povinné ručení, možná dálniční známku, natankuje plnou či dobije baterky a vyrazí na cesty. Jak již bylo zmíněno, evidenčních kontrol byl ročně zhruba milion a prodej vozů dosahuje stovek tisíc. Nejedná se tak o operaci, se kterou by si na úřadě nevěděli rady, je třeba ale dodržet všechny termíny.

Jak je to s SPZ při přepisu vozidla

Od dob, kdy úřady už nehlídají, z jakého kraje je registrační značka vydaná, je její výměna při přepisu vozidla zbytečná. Navíc pro její výměnu musíte mít pádný důvod. Konkrétně je třeba značku měnit při ztrátě, poškození a odcizení. To, že se vám nová značka nelíbí, pádný důvod není.

Jinak tomu je u SPZ na přání. Pro tu si připravte vyplněnou žádost o přidělení registrační značky na přání a 2× 5 000 Kč. S vlastní SPZ pak můžete jezdit, prodat ji spolu s vozem či si ji ponechat a přeregistrovat na nový automobil.

Cena za přepis vozidla

Přepis vozidla není zadarmo, ale jeho cena vás vzhledem k ceně vozu nezruinuje. Pokud neřešíte SPZ, tak si připravte 800 Kč jako správní poplatek za přepis osobního auta. Další peníze pak může stát zmiňovaná „evidenčka“.

Související témata:
Načítám