Hlavní obsah

Povinná výbava v Česku: Jak je to s reflexní vestou? Ta vlastně není její součástí, ale opravdu ji u sebe nemusíte mít?

Foto: Shutterstock
Aktualizováno

Jaká je povinná výbava automobilu v České republice? Jaká kritéria musí splňovat náhradní kolo, autolékárnička a prostředky potřebné v případě nouzové situace? Seznam všech položek včetně reflexní vesty vám do detailu rozebereme níže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při jízdě je nutné v autě mít zákonem danou povinnou výbavu. Povinná výbava je sada nástrojů a doplňků, které musíte mít v autě, pokud se pohybujete po veřejných komunikacích. Vzhledem k neustálému technologickému vývoji se tato výbava v průběhu let mění. Vybavení je třeba čas od času zkontrolovat, konkrétně kompletnost a expirační dobu. Jestliže tak neučiníte a vaše povinná výbava nebude kompletní, hrozí vám pokuta až 2 000 Kč.

V České republice jsou součástí povinné výbavy vozidla následující položky:

Povinná výbava v ČR

V České republice jsou součástí povinné výbavy vozidla následující položky:

  • náhradní kolo
  • klíč na matice nebo šrouby kol vozidla
  • příruční zvedák
  • lékárnička
  • výstražný trojúhelník

Náhradní kolo a nástroje k jeho výměně

Náhradní kolo nebo také rezerva, je společně s klíčem na matice nebo šrouby kol povinnou výbavou vozidla. Zákon ovšem udává několik výjimek. Náhradní kolo nemusí mít ta vozidla, která jsou opatřena pneumatikami zvláštní konstrukce umožňujícími nouzové dojetí po defektu a zároveň dokážou indikovat defekt v kterékoliv z pneumatik.

Kritéria pro zmíněnou výjimku splňují například dojezdové pneumatiky, označované také jako run-flat pneumatiky. Použít je lze ovšem jen na vozidlech, která jsou vybavena monitorovacím systémem kontroly tlaku v pneumatikách neboli TPMS (Tyre Pressure Monitoring System).

Druhou výjimkou jsou vozidla, jež jsou vybavena prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky umožňující nouzové dojetí. Třetí výjimka se vztahuje na vozidla s patřičným smluvním vztahem, na jehož základě bude zajištěna oprava poškozené pneumatiky nepřetržitě na celém území České republiky. Mezi nejznámější asistenční služby v České republice patří:

Pokud ani jednu z výjimek nesplňujete, musí být součástí vaší povinné výbavy všechny zmíněné součásti pro výměnu kola - rezerva, klíč nebo šrouby a zvedák neboli hever.

Lékárnička a její obsah

Vozidlo musí mít lékárničku, která splňuje zákonem daná kritéria a obsahuje vše, co zákon požaduje. Množství jednotlivých zdravotnických položek v každé ze tří kategorií udává tabulka níže. Osobní automobily, nákladní automobily a dodávky patří do kategorie č. I. Specifika pro velikostní kategorii I. jsou následující:

Zdravotnický materiálmnožství (ks)
velikost lékárničky
I.II.III.
Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800 g/m²)3510
Obvaz hotový s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800 g/m²)3510
Náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm × 5 m, min. lepivost 7 N / 25 mm)124
Obinadlo škrticí pryžové (60 × 1250 mm)135
Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu124
Nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty - délka nejméně 14 cm111
Izotermická fólie (min. rozměr 200 × 140 cm)111

Výstražný trojúhelník a další nouzové prostředky

V autě musíte mít také výstražný trojúhelník. Používejte ho po dobu nouzového stání a pokud vozidlo tvoří překážku provozu na pozemních komunikacích. Trojúhelník musíte umístit na okraj vozovky tak, aby byl pro přijíždějící řidiče včas a zřetelně viditelný. Umisťuje se ve vzdálenosti nejméně 50 m, na dálnici nejméně 100 m za vozidlem. V obci může být tato vzdálenost, vyžadují-li to okolnosti, kratší.

V souvislosti s použitím trojúhelníku v nouzové situaci vyvstává otázka reflexní vesty. Reflexní vesta součástí povinné výbavy automobilu není. Je ovšem nutné ji ve voze mít, protože zákon ukládá řidiči povinnost mít vestu na sobě, nachází-li se v souvislosti s nouzovým stáním mimo vozidlo na pozemní komunikaci.

Načítám