Hlavní obsah

Nepříjemný a hlavně nebezpečný zlozvyk: Za odhozený nedopalek cigarety z auta hrozí vysoká pokuta

Foto: Jan Majurník

Kdekdo zřejmě tuší, že když z okna jedoucího/stojícího auta vyhodíte pytel s odpadky, patrně to bude na pokutu, ovšem do stejné sorty spadá i odhození cigaretového nedopalku, což je na českých silnicích takový klasický nešvar. Házet „vajgly“ z okna je tedy nejen protizákonné, ale také potenciálně nebezpečné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zapálená cigareta má bez kuřákova potahování teplotu přes 600 stupňů Celsia, takže si jistě umíte představit, co se může stát, když nedopalek vyhodíte z okna jedoucího/stojícího automobilu. Nic?

Kdepak. Jestliže žhavý „vajgl“ přistane na lak jiného (ale i vašeho) vozu, může jej poškodit, popřípadě takový dárek na svém oblečení rozhodně neuvítá například kolemjedoucí motorkář nebo cyklista. Několikrát se rovněž stalo, že z automobilů vyhozené hořící nedopalky způsobily několik požárů.

Při jízdě v noci pak nejde o nic příjemného v případech, kdy ostatní řidiče vyděsí „něco“, co náhle a prudce zazářilo ve tmě.

Foto: Jan Majurník

Nedopalek letí z auta? Jestliže vás načape policie, může to skončit pokutou.

Každopádně pokud vás u tohoto přečinu na území Česka nachytá policejní hlídka v „pomalovaném“ voze, spíše však ve vozidle určeném pro skrytý dohled, můžete v případě prokázání přestupku vyhrát pokutu do výše 1 500 Kč na místě, nicméně ve správním řízení se pak flastr zvyšuje na 2 000 až 5 000 Kč, ovšem v obou případech bez bodů.

Teoreticky vás pak jakožto takového „odhazovače“ může za znečišťování pokutovat i samotná obec dle svého sazebníku, typicky skrze vlastní obecní policii.

Foto: Polygon Hradec Králové

Ani řidič a spolujezdec podle zákona nesmí vyhazovat z vozidla žádné předměty, a to ani nedopalky cigaret (fotografie je ilustrační a vznikla na uzavřeném polygonu).

A pozor, pokuta se netýká jen vyhození nedopalků, odpadků či třeba ohryzků od jablka, jelikož zákon říká, že „řidič nesmí vyhazovat předměty z vozidla“. A to znamená, že ani během stání a ani během jízdy řidič nesmí vyhodit z auta například plastový náustek po dechové zkoušce na alkohol, sáček od svačiny, oblečení nebo jakýkoli jiný předmět.

Jistě jste si pozorně přečetli, že zákon mluví o řidiči, ale co o spolujezdci, ti vyhazovat odpadky včetně „vajglů“ mohou? Nesmí. Legislativa totiž říká i toto: „přepravovaná osoba nesmí vyhazovat předměty z vozidla“.

Zkrátka z vašeho auta by tedy neměly lítat ven žádné předměty, počínaje drobnými typu dokouřená cigareta a konče těmi největšími ve smyslu plný pytel odpadu. Přece jen koše už máme dneska prakticky na každém odpočívadle nebo benzince, popelníky do auta se rovněž dělají, tak proč odpadky či „vajgly“ vyhazovat ven?

Načítám