Hlavní obsah

Dopravní situace, kterou správně nevyřeší snad nikdo. Chyták s křižovatkou vyškolí i hodně zkušené řidiče

Foto: T. Kopečný, Bezpecnecesty.cz

V poslední sadě nových testových otázek pro autoškoly se objevila také otázka přímo související s červenými směrovými sloupky, která ovšem nachytala spoustu řidičů včetně těch zkušených. Pojďme si tedy vysvětlit, jaký význam červené směrové sloupky v provozu mají a jestli je rozdíl mezi sloupkem kulatým a plochým.

Článek

Začátkem července jsme se podívali na novou sadu otázek pro autoškoly, která se do ostrých testů dostane už 28. července 2024. Náš ochutnávkový kvíz postavený z původní sady otázek ovšem nachytal i zkušené řidiče zejména svojí otázkou s červenými směrovými sloupky.

Otázka zněla: Jak se zachová řidič červeného vozidla ve vyobrazené dopravní situaci?

Foto: Asociace autoškol

Také zkušeným řidičům unikly červené sloupky. Jednak to mohlo být kvůli kvalitě snímku a také u nich stálo červené auto.

V nabídce odpovědí bylo:

  1. Musí dát přednost všem vozidlům jedoucím po pozemní komunikaci, na kterou vjíždí.
  2. Dává přednost pouze vozidlům přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci.
  3. Má přednost v jízdě.

Právě kvůli červeným sloupkům je správná odpověď 1., a to z důvodu, že směrové sloupky vyznačují vyústění účelové komunikace na jinou pozemní komunikaci. A tehdy platí, že dáváte přednostem všem vozidlům, která jedou po silnici/komunikaci, na niž se chcete z účelové komunikace připojit.

Dostali vás tvůrci nových otázek také? Nejste sami! Stačilo totiž, aby v rámci vyobrazené složitější křižovatky byly červené sloupky umístěny jinde než třeba u výjezdu z pole (což málokdo čeká, plus mate červené auto), a špatná odpověď byla na světě.

Foto: T. Kopečný, Bezpecnecesty.cz

Červené kulaté směrové sloupky jsou zástupné za ty ploché.

Pojďme si dále říct, jaký je rozdíl mezi plochým a kulatým směrovým sloupkem. Je to jednoduché - v praxi žádný. Ploché se dělí na levý (značený jako Z 11c) a pravý (značený jako Z 11d), kulatý (značený jako Z 11g) dokáže oba zastoupit.

Nachytávat, nenachytávat?

V reálu však tyhle směrové sloupky najdete většinou někde u vyústění polní/lesní cesty a ne tak často třeba v obci jako právě na fotografii.

Je tedy otázkou, do jaké míry je vhodné umísťovat do nové sady otázek placené z fondu zábrany škod (tam přispívá každý plátce povinného ručení) takové nachytávky. Na druhou stranu stejná/podobná situace v reálném provozu může nastat, na čemž je vlastně projekt nových otázek autoškoly postaven, tedy že nové otázky a dopravní situace odpovídají současnému provozu a dění.

Co si tedy myslíte vy? Jsou podobné nachytávky vhodné či potřebné? Mají být součástí závěrečných zkoušek u autoškoly? Nebo by se otázky měly držet spíše obvyklých situací? Hlasujte v anketě níže, vaše názory předáme tvůrcům otázek!

Nachytávky, perličky a oříšky by v nových otázkách pro autoškoly?
Rozhodně měly být.
14,4 %
Měly být, ale jen v omezené míře.
6,5 %
Spíše by tam neměly být, jen velmi výjimečně.
4,2 %
Neměly být vůbec, otázky by se měly držet obvyklých reálných situací.
74,9 %
Celkem hlasovalo 10343 čtenářů.
Načítám