Hlavní obsah

Chodci nemají na přechodech absolutní přednost. Jsou navíc situace, kdy do vozovky vstoupit nesmí. Musí ale chodec před přechodem zastavit?

Foto: Michal Sakař

Neustále jsme jakožto řidiči bombardováni tím, že chodci mají na přechodu přednost a že přechod pro chodce musí být označen svislou značkou, jinak neplatí. Jak je to ovšem doopravdy? A musí chodec před přechodem skutečně zastavit? Zjistili jsme to.

Článek

Nedávno jsem byl jakožto chodec na přechodu osočen jistou řidičkou vozidla městské hromadné dopravy, že je mojí povinnosti před přechodem pro chodce zastavit. Nemile rozladěn z jejího častování jsem se dal do pátrání a poslal pár dotazů na Ministerstvo dopravy.

Odpověď dorazila záhy, takže nebylo úplně od věci sepsat článek o tom, jak je to s chodci na přechodech, přechody samotnými, přednostmi a místy, kam chodci vstoupit nesmí.

Přednosti

Velmi rozšířený mýtus je, že chodec má na přechodu absolutní přednost. Omyl. Jakožto řidiči sice máte povinnost chodci bezpečně umožnit přejít přechod, ale on vám zase nemůže (dokonce nesmí) na poslední chvíli/bezprostředně skočit před auto.

Foto: Jan Majurník

Chodec před přechodem NEMUSÍ zastavit. Rozhlédnout se a přesvědčit o bezpečnosti vstupu do vozovky může i za chůze.

Povinnost před přechodem zastavit ovšem chodec NEMÁ (tímto zdravím řidičku městského busu). Musí se rozhlédnout, přesvědčit o bezpečnosti manévru a až poté vstoupit do vozovky. Ovšem jestli to udělá za stání nebo letmé chůze? To je čistě na něm.

Jsou další situace, kdy chodec na přechod vstupovat nesmí. Například když se blíží vozidlo s právem přednosti v jízdě (aktivní majáky). Chodec také musí dát přednost jednomu konkrétnímu vozidlu, a to tramvaji.

Značka

Někdo tvrdí, že pokud u přechodu pro chodce není svislá značka přechod pro chodce, tak zebra na silnici nic neznamená. Chyba.

Foto: Tomáš Kopečný, Bezpecnecesty.cz

Značka IP 6 je pouze informativní a zdůrazňuje přítomnost přechodu.

Ministerstvo dopravy ústy tiskového zástupce Františka Jemelky jasně potvrdilo, že přechod pro chodce může být vyznačen i jen vodorovnou značkou číslo V 7a (zebrou). Svislá značka IP 6, tj. modrý čtverec s chodcem a přechodem, se objevuje zejména tam, kde by řidič přechod jinak neočekával. Například někde mimo křižovatku.

A víte, do jaké vzdálenosti má chodec povinnost užít přechod pro chodce a kdy už může vozovku přecházet jinudy? Rozhodující vzdálenost je dle zákona 50 metrů.

Tudy ne

Existují přímo jmenované komunikace, kam chodci nesmí? Jsou tu pochopitelně značky zakazující chodcům vstup (například B 30), potažmo máme třeba silnici pro motorová vozidla, kam z definice komunikace nesmí ani cyklisté, natož chodci. Vyslovený zákaz vstupu i chůze mají pěší na dálnicích.

Foto: Jakub Misík, Bezpecnecesty.cz

Chodci nesmí například tam, kde mají značku B 30. Rovněž nemají co dělat na silnici pro motorová vozidla a na dálnicích.

Tak snad jste se dozvěděli něco nového. A pokud ne, tak opakováním silniční legislativy rozhodně nic nezkazíte. Zejména pokud jste třeba řidič z povolání nebo učitel autoškoly. Šťastné kilometry!

Načítám