Hlavní obsah

Nejlepší autokempy v Itálii: Jižní Tyrolsko nabízí úchvatná panoramata pohoří Alp

Foto: Minibydlik.cz

Nejlepší italské autokempy se soustředí v severní části Itálie. Dozvíte se, o jaká konkrétní místa se jedná a kam vyrazit v případě, že byste jeli raději k moři. Poradíme vám, kde najdete wellness, tradiční restaurace nebo kam se v okolí kempů vydat na výlet. V článku najdete i mapu všech zmíněných autokempů.

Článek

Seznam nejlepších autokempů byl vytvořen podle hodnocení autokempů ze serveru camping.info, ze kterého jsme čerpali i orientační ceny na jednu noc. Do seznamu, jenž je sestaven od nejlépe hodnoceného kempu na prvním místě, jsme řadili jen ty kempy, které měly alespoň 200 uživatelských hodnocení. Některé z kempů drží tradici v pohostinství a kempování již několik desítek let a drží i různá ocenění.

1. Camping Gloria Vallis

Autokemp se nachází nedaleko hranic se Švýcarskem a Rakouskem. Je situován u města Glorenza, které je na seznamu nejkrásnějších italských měst. Ubytovat se zde můžete v mobilních domcích nebo na parkovacích místech pro karavany a obytná auta. Celková cena za jednu noc strávenou v kempu se pohybuje v rozmezí 50 až 60 eur. Za ubytování v mobilním domku si připlatíte zhruba dvojnásobek.

Hosté tohoto luxusního kempu si pochvalují krásné výhledy na Alpy, čisté a klidné prostředí a také služby. Jednou z nabízených služeb je třeba ranní donáška pečiva přímo na vaše parkovací místo. Všichni hosté zároveň obdrží při příjezdu kartu hosta - VinschgauCard. Díky ní můžete využít zdarma cestování po železnici Val Venosta (v němčině Vinschgerbahn), která spojuje Merano s Malles Venosta. S kartou také získáte slevy na různé lanovky, muzea atd. Karta je v ceně parkovacího místa.

2. Alpin Fitness Waldcamping Völlan

Tento kemp se nachází na severu Itálie, mezi městy Bolzano a Merano. Z kempu budete mít výhled do údolí alpské řeky Adiže a na pohoří Dolomity. Ubytování je možné ve stanu, v karavanu, případně obytném autě a k dispozici je i „prázdninový dům“. Za jednu noc zaplatíte nejméně kolem 35 eur.

Vesnice Foiana, v níž se autokemp nachází, leží 700 m nad mořem, je obklopená vinicemi, kaštanovými háji a sady. Foiana je vhodným výchozím bodem pro túry a výlety na horských kolech. Cesty vedou kolem hradů a zřícenin a podél turistických stezek najdete mnoho zastávek s občerstvením, restaurací a hostinců, ve kterých se podávají tradiční jihotyrolská jídla jako polévka s žemlovými knedlíky, Kaiserschmarrn (trhanec) nebo jablečný štrúdl.

3. Schlosshof Resort

Resort Schlosshof se nachází nedaleko vesnice Lana, zhruba 20 kilometrů od hranic s Rakouskem. Z kempu, ponořeného v sadech, vede několik turistických tras do okolních hor. Ubytovat se můžete v karavanu, ve stanu nebo hotelu. Ceny za noc se pohybují okolo 55 eur, v případě ubytování na hotelu si připlatíte dalších asi 30 eur. V ceně jsou ovšem například i vyhřívaný venkovní bazén nebo bezplatné využívání hromadné dopravy po Jižním Tyrolsku. Kemp je vhodný pro již zmíněnou turistiku, ale i horskou cyklistiku. Na místě je klid a v recenzích si hosté pochvalují zejména restauraci a bazén.

4. Camping Seiser Alm

Kemp je součástí obce Fiè allo Sciliar, která leží na úpatí hory Sciliar. Celá oblast se rozkládá na největší náhorní plošině v Evropě - Alpe di Siusi. Bolzano je od kempu vzdálené asi 14 kilometrů. Camping Seiser Alm nabízí ubytování v chatkách, apartmánech, „lesních stanech“ nebo si můžete pronajmout místo pro váš karavan či obytný vůz. Ceny se mění podle aktuální sezony a začínají na zhruba 55 eurech za noc. Za apartmány a chatky si ovšem připlatíte citelně více, za noc můžete zaplatit až 140 eur.

V kempu můžete využít i vyhřívaný bazén nebo navštívit večerní restauraci Zur Quelle. Hosté si pochvalují krásné výhledy na Dolomity, do kterých se můžete vydat jak na kole, tak i pěšky, a to po mnoha turistických trasách, které jsou v okolí kempu k dispozici.

5. Camping Vidor Family & Wellness Resort

Resort se nachází na úpatí horského panoramatu Val di Fassa v Dolomitech v Trentinu. Prostorná parkovací místa jsou rozvržena do jednotlivých teras a i přes vyšší obsazenost zde budete mít dostatek klidu. Hosté si kromě zmíněných aspektů kempu pochvalují také jeho krásné výhledy a dobré umístění.

Ubytovat se zde můžete v karavanu, ve stanu nebo apartmánech, chatkách a pokojích. Za jednu noc zaplatíte zhruba 30 eur. Pokud se vám nebude chtít do hor, můžete třeba využít místního wellnesu, zajít do světa saun, nechat se masírovat nebo si můžete zacvičit v místní posilovně.

6. Caravan Park Sexten

Jihotyrolský autokemp Sexten je součástí Sextenských Dolomit a nachází se necelé čtyři kilometry od hranic s Rakouskem. Kemp je vybavený místy pro karavany, domky na stromech a chatkami. Ubytování je možné také v chatě Patzenfeld, kde si můžete pronajmout i apartmány a pokoje. Cena za noc se pohybuje kolem 35 eur.

Kemp nabízí luxusní wellness, bazén, sauny, různé procedury a další. Po relaxaci můžete také navštívit místní autentickou restauraci, jejíž součástí je i vinný sklep. Z kempu se můžete vydat na výlet po jedné z mnoha horských stezek. Zkuste si také třeba horolezectví, výlety ve společnosti profesionálních průvodců, trasy pro nordic walking nebo výlety na horských kolech.

7. Camping Village Marina di Venezia

Kempovací „vesnička“ Marina di Venezia se nachází u Benátek a je součástí obce Cavallino-Treporti. Obec zabírá poloostrov, který odděluje Benátskou lagunu od Jaderského moře. Ubytovat se můžete s karavanem na určených parkovacích místech nebo je zde možnost pronajmout si různé typy bungalovů. Za jednu noc zaplatíte zhruba 30 eur.

Z kempu můžete vyjít k laguně nebo vyjet na cyklistický výlet s cílem navštívit rybářské rybníky, vojenská opevnění, farmy a trhy. Díky blízkosti se nabízí i návštěva již zmíněných Benátek a menších ostrovů Benátské laguny, světového dědictví UNESCO. Na jídlo si můžete zajít třeba do plážové restaurace Calici e Mare a pro sladkou tečku navštivte zmrzlinárnu La Gelateria.

8. Camping Olympia

Camping Olympia je situován v srdci Dolomit. Je součástí Tridentsko-Horní Adiže, což je autonomní region v severní Itálii. Ubytování je možné v karavanu, ve stanu, chatkách a různě velkých apartmánech. Cena za noc se pohybuje kolem 30 eur.

Jako hosté dostanete kartu „HolidayPass“. Díky ní můžete využívat veškerou veřejnou dopravu po celém Jižním Tyrolsku po celý rok zdarma. V nabídce kempu jsou 3 túry s průvodcem a 2 túry na horských kolech s průvodcem týdně zdarma. Pokud byste si chtěli zarelaxovat jinak, je zde možnost využít bazén, sauny nebo vířivku.

9. Camping Tisens

Kemp Tisens se nachází v okolí obcí Tisens, Lana a Merano. Na jižní straně Alp převládá mírné klima. Mluví se zde německy a italsky a kuchyně zahrnuje středomořské a alpské suroviny. Ubytování v kempu je možné v karavanech nebo chatkách. Cena za jednu noc se pohybuje kolem 51 eur.

V nabídce je 25 m dlouhý vyhřívaný bazén a vyhřívaný bazén pro neplavce s trávníkem, pro nejmladší je tu i samostatný dětský bazén. Najíst se můžete v místní gurmánské restauraci, která v závislosti na sezoně používá produkty z místních farem. Pozornost se zde věnuje i jihotyrolským vínům. Pokud ovšem chcete zvolit spíše aktivnější pobyt, můžete vyrazit na některou z mnoha turistických a cyklistických tras v okolí.

10. Camping Sägemühle

Poslední kemp v našem seznamu je Camping Residence Sägemühle, který se nachází jižně od italského města Glorenza. Autokemp je situován na dně údolí Vinschgau a na úpatí národního parku Stelvio. Ubytování je možné v karavanu, chatkách nebo bungalovech. Podobně jako u předchozího kempu, i zde se cena za jednu noc pohybuje kolem částky 50 eur.

V kempu můžete navštívit wellness s krytým panoramatickým bazénem, saunovým světem a Kneippovými lázněmi. V nabídce jsou také různé druhy masáží. K dispozici je i restaurace Al Bun Bacun, ve které můžete ochutnat klasiky z italských a tyrolských kuchařek. A pokud byste se chtěli vydat na výlet, zkuste třeba zmíněný národní park Stelvio, který spojuje všechny alpské klimatické zóny: údolí a lesy, alpské pastviny a ledovce.

Mapa italských autokempů

Načítám