Hlavní obsah

Dovolená s bydlíkem: Vyzkoušeli jsme tzv. stellplatzy, cenově atraktivnější alternativu kempů. Vyrazili jsme na Adršpach, Rozkoš a Dymník

Foto: Ivo Mrázek, Minibydlik.cz

Doba dovolených už klepe na dveře, takže se hodí začít plánovat nějaké to cestování po republice, třeba i s obytným autem či karavanem. Mimo profláknutých kempů však na našem území můžete narazit na řadu tzv. stellplatzů, které se kempům v lecčem podobají, ovšem cenově bývají atraktivnější. Koukněte, máme pro vás tipy na pár zajímavých.

Článek

Tyto obvykle levnější alternativy ke klasickým kempům v Evropě rostou na oblibě podobně jako celoroční pneumatiky, proto jsme oslovili zkušeného karavanistu Ivo Mrázka z půjčovny a prodejny obytňáků MiniBydlik.cz, aby nám (a teď i vám) prozradil pár tipů na příjemné tuzemské stellplatzy (tučný odkaz vám je ukáže na mapě) a doporučil, co lze v jejich okolí podnikat.

Co je to stellplatz?

Stellplatz (německý výraz) je místo určené pro parkování obytných vozidel a obytných přívěsů, přičemž na místě nebo v jeho blízkém okolí se obvykle nachází stanice, kde je možné vyprázdnit nádrž na šedou odpadní bodu, vypustit chemickou toaletu a doplnit zásoby pitné vody. Místo může nabídnout i připojení do elektrické sítě nebo další doplňkové služby. Jak stání, tak služby mohou být různě zpoplatněny.

Oproti kempům je kromě typicky užšího rozsahu služeb a menších možností vyžití rozdílem také to, že stellplatz není primárně určen pro dlouhodobé stání, počítá se s zpravidla s rozmezím několika hodin až tří dnů. Na některých stellplatzech se místo dá dopředu rezervovat, ale není to pravidlem.

Stellplatzy lze najít před kempy nebo přímo v nich, častěji však poblíž různých turisticky významných míst typu koupaliště, restaurace, turistická stezka, lyžařská centra, vodní parky nebo i v blízkosti či centrech měst.

Nové město pod Smrkem

Není nicméně vyloučeno, že by stellplatz nemohl být součástí kempu. Ostatně takto tomu je v autokempu a koupališti v Novém městě pod Smrkem, kde jsou vybraná stání pro karavany vybavena přípojkou na 230 V.

Foto: Ivo Mrázek, Minibydlik.cz

Stellplatzy jsou někdy součástí klasických kempů, ovšem není to pravidlem.

Výhodou je, že se přímo v kempu dá napojit na cyklostezky pro děti i dospělé, koupat se v místním rybníku anebo zakoupit občerstvení v přilehlých prodejnách.

Mrázek uvádí, že na místo jezdí s obytnými přívěsy Carox+ několikrát ročně, přičemž oceňuje i možnost rozdělání ohně nebo do deseti minut chůze dosažitelného relaxačního centra s vířivkou, saunou a bazénem.

Foto: Ivo Mrázek, Minibydlik.cz

Kousek od stellplatzu je rybník, v němž se lze koupat.

Za celodenní stání zde zaplatíte dle sezony 160 Kč až 180 Kč + 70 Kč za rekreační a ubytovací poplatek. Provozní doba je od 1. května do 31. října.

Buková hora

Stellplatz Buková hora je dle Ivo Mrázka relativně nové místo, kde je opět možnost vyrazit s jízdním kolem do přírody, potažmo se svézt i lanovkou.

Orlické hory navíc mají tu výhodu, že nejsou lidmi tolik navštěvované jako jiná česká pohoří, což se příjemně odráží na komfortu při kempování, procházkách anebo během návštěvy blízkých restaurací.

Foto: Horský resort Bukovka

Výhodou tohoto stellplatzu je, že to máte kousek na sjezdovku, potažmo na cyklistické trasy v přírodě.

Nedaleko místa leží též Křížová hora, kam můžete vyrazit na výlet a na jejímž vrchu stojí moderně vypadající vysoká rozhledna, která poskytne úchvatný výhled do okolí. Buková hora má v blízkosti rovněž kostel Nedamov, minipivovar s obchůdkem nebo samoobsluhu plnou lokálních výrobků.

Tento stellplatz nabízí 12 karavanových stání na parkovištích P3 a P4 na straně Červené Vody, přičemž v létě provozně funguje od 10:00 do 17:00 hodin, zatímco v zimě od 8:00 do 17:00 hodin. Poplatek za stání činí 200 Kč, a pokud přijedete mimo provozní dobu, formality se řeší v půjčovně zimního vybavení až druhý den.

Kvilda

Ivo Mrázek říká, že kdo nebyl na Kvildě při procházce po Šumavě, jako by nebyl. Místní karavanové stání navíc nabízí všechny důležité služby, takže v ceně máte elektřinu, možnost doplnění pitné vody a vypuštění té šedé. Dále se na místě dá vypustit chemické WC, potažmo se zbavit odpadků.

Foto: Jan Švarc, Stellplatz Kvilda

Stellplatz Kvilda je dobrým odrazovým můstkem na procházky po Šumavě.

Procházka po okolí vybízí pozorovat rysy a další zvířata ve výbězích. Je tu možný i výlet na jízdním kole včetně možnosti nabíjení tolik populárních elektrokol. Kousek od stání je také vyhlídková věž Jezerní slať, která prý rozhodně stojí za návštěvu.

Stellplatz Kvilda nabízí 10 stání, přičemž v letní sezoně (1. duben až 30. září) zaplatíte za noc 400 Kč, zatímco v zimě (1. říjen až 31. březen) rovných 600 Kč za noc.

Dymník

Chcete vyrazit mimo hlavní dění? Ivo Mrázek radí zkusit Dymník. Nabízené služby tohoto stellplatzu přidruženého k hotelu a penzionu jsou toaleta, pitná voda a sprcha/umývárna, což lze považovat za slušný základ.

Foto: Resort Dymník

Dymník také nabízí úchvatné západy slunce a umístění stranou mimo hlavní dění.

Mezi další atrakce patří rozhledny v okolí, kam lze dojít pěšky přímo z karavanového stání. Místo navíc leží kousek od Českého Švýcarska, CHKO Labské pískovce, potažmo můžete zkusit Kyjovské údolí nebo údolí Křinice, které je vhodné i pro vozíčkáře. Rovněž se kolem místa motá spousta cyklotras a několik možností koupání.

Stellplatz Dymník stojí pro karavan/obytňák 400 Kč na noc s tím, že se připlácí 50 Kč za každou dospělou osobu. Elektřina potom stojí 200 Kč za noc.

Adršpach

Adršpach je mezi horolezci vyhlášená oblast, na své si zde přijdou též pěší turisté nebo cyklisté. Poblíž karavanového stání se nachází i železniční stanice, takže auto můžete případně nechat na stellplatzu a dál vyrazit vlakem.

Stellplatz Adršpach otevřeno nonstop celoročně, což je jeho obrovskou předností zejména pro výlety mimo sezonu. Jednotlivá stání stellplatzu jsou travnatá, přilehlé příjezdové komunikace štěrkované.

Foto: Stellplatz Adršpach

Stellplatz Adršpach je otevřený nonstop, a to celoročně.

Všechna stání mají elektrickou přípojku, přičemž v areálu stellplatzu je celoročně k dispozici pitná voda, výlevka pro WC, výlevka pro šedou vodu, osvětlení, bezdrátové připojení k internetu, ohniště, mapa, jízdní řády vlaků a informační prospekty.

Cena za stání se pohybuje od 150 Kč za 3 hodiny do nejvýše 450 Kč za 24 hodin, a to včetně možnosti využití všech nabízených služeb. Platby probíhají v automatické pokladně při odjezdu, a to kartou, mincemi nebo bankovkami.

Foto: Stellplatz Adršpach

Stellplatz Adršpach je řádně dopravně značen.

Navíc kilometr od tohoto karavanového stání leží centrum města Teplice nad Metují, kde se můžete najíst v jednom z místních podniků. Malé upozornění, v místě stellplatz Adršpach je zakázáno vytápět elektřinou.

Rozkoš

Stellplatz Rozkoš zahájil svůj provoz v roce 2013 a leží přímo u vodní nádrže Rozkoš, v jejímž okolí se často konají například tuningové srazy. Kromě fandů aut nebo rybářů si zde přijdou na své také výletnici, kteří rádi zhlédnou Babiččino údolí, navštíví Nové Město nad Metují, prozkoumají pevnost Josefov či Dobrošov, zajedou si do zoo ve Dvoře Králové nebo třeba objeví hospitál Kuks a přilehlé automobilové muzeum.

Stellplatz má kapacitu pro 24 vozů, plochy jsou zatravněné, příjezdové cesty pokryté štěrkem. V areálu je k dispozici užitková voda, výlevka kazet WC, výlevka odpadní (šedé) vody, osvětlení, bezdrátový internet, informační mapa a prospekty.

Foto: Stellplatz Rozkoš

Stellplatz Rozkoš je v sezoně přístupný 24/7 a leží hned u vodní nádrže.

Cena za stání je 450 Kč za 24 hodin včetně všech služeb. Platí se v automatu při výjezdu, a to kartou, bankovkami i mincemi. Areál je nonstop otevřený od dubna do října. Také zde je zakázáno vytápět elektřinou.

A když nemáte obytňák? Můžete si jej buď koupit, anebo také půjčit. Možnosti jsou dneska široké. A co vy, máte nějaké tipy na další stellplatzy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními v komentářích pod článkem. Tak hezkou dovču a kolama dolů.

Související témata:
Stellplatz
Karavanové stání
Načítám