Hlavní obsah

Cestování autem do Rakouska v roce 2024: Kolik na cestě zaplatíte a na co si dát pozor

Foto: ŘSD
Aktualizováno

Plánujete cestu autem do Rakouska? Nabídneme vám pohodlnou trasu, ale zároveň také i spoustu možností, jak si ji zpestřit zajímavými zastávkami. Než však vyrazíte, je dobré vědět, na co si dát pozor a jaké poplatky vás po cestě čekají.

Článek

Plánujete cestu autem do Rakouska? Nabídneme vám pohodlnou trasu, ale zároveň také i spoustu možností, jak si ji zpestřit zajímavými zastávkami. Než však vyrazíte, je dobré vědět, na co si dát pozor a jaké poplatky vás po cestě čekají.

Ve článku budeme pracovat s modelovou trasou z Prahy do Salcburku. Při cestě autem je třeba se připravit na několik povinných poplatků. V České republice a Rakousku je potřeba mít dálniční známku, aby bylo možné využívat placené úseky dálnic.

Dálniční známky a poplatky na cestě do Rakouska autem

Česká dálniční známka 2024

Pro jízdu po českých dálnicích potřebujete českou dálniční známku. V roce 2024 je možné si vybrat mezi čtyřmi typy dálničních známek:

  • na 1 den: 200 Kč
  • na 10 dní: 270 Kč
  • na 30 dní: 430 Kč
  • na 1 rok: 2 300 Kč

Známku lze jednoduše zakoupit online na oficiálních státních stránkách eDalnice.cz nebo na čerpacích stanicích a dalších prodejních místech.

Foto: edalnice.cz

Kompletní tabulka cen dálničních známek pro rok 2024.

Rakouská dálniční známka 2024

Rakousko vyžaduje dálniční známku pro používání většiny dálnic a rychlostních silnic. Ceny rakouských dálničních známek pro rok 2024 jsou následující:

  • na 1 den: 8,60 EUR (215 Kč)
  • na 10 dní: 11,50 EUR (288 Kč)
  • na 2 měsíce: 28,90 EUR (723 Kč)
  • na 1 rok: 96,40 EUR (2 410 Kč)

Známky můžete zakoupit online na webu rakouské mýtné správy ASFINAG nebo na čerpacích stanicích v blízkosti rakouských hranic.

Mýtné za tunely a horské silnice

Kromě dálniční známky se v Rakousku platí i mýtné na některých tunelech a horských silnicích. Pokud pojedete například na jih, přes Tauernský nebo Katschberský tunel na dálnici A10, budete muset zaplatit extra poplatek. Na zmíněné trase z Prahy do Salcburku projedete bez placení mýtného.

Na co si dát při cestě do Rakouska autem pozor

Před cestou do Rakouska je také důležité se seznámit s tamními dopravními předpisy, protože některé z nich se mohou lišit od těch českých. Dejte si pozor zejména na:

Maximální rychlost

Na rakouských dálnicích je maximální povolená rychlost 130 km/h, na rychlostních silnicích 100 km/h a ve městech 50 km/h. Za překročení rychlosti můžete dostat pokutu od 30 až do 7 500 EUR podle toho, o kolik rychleji jste jeli.

Zimní pneumatiky

V období od 1. listopadu do 15. dubna máte povinnost používat zimní pneumatiky. Platí to i mimo toto období v případě, že jsou silnice pokryté ledem, sněhem nebo rozbředlým sněhem.

Alkohol za volantem

Tolerovaná hranice alkoholu v krvi v Rakousku je 0,5 promile, pro začínající řidiče a profesionální řidiče je to však pouze 0,1 promile. Za překročení hranice můžete dostat pokutu od 300 do 5 900 EUR dle množství alkoholu v krvi.

Záchranný pruh

Na víceproudých silnicích a dálnicích je povinnost tvořit záchranný pruh v případě dopravní zácpy.

Povinná výbava

Kromě již výše uvedeného je potřeba myslet i na správně vybavené auto. Proti české povinné výbavě se v několika bodech ta rakouská liší.

Foto: Michal Jirák

Povolená hranice 0,5 promile v Rakousku odpovídá zhruba jednomu velkému 12stupňovému pivu.

Zajímavá místa po cestě z Prahy do Salcburku

Při cestě autem z Prahy do Salcburku máte několik možností, kde se zastavit, udělat si příjemnou přestávku a objevit zajímavá místa. Celková délka trasy níže je přibližně 400 kilometrů.

1. Český Krumlov

Vaší první zastávkou může být jihočeské město Český Krumlov. Historické město je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a je ideálním místem pro zastávku. Můžete zde navštívit státní hrad a zámek Český Krumlov, který je druhým největším hradním a zámeckým komplexem v České republice. Navštívit zde můžete i netradiční Muzeum voskových figurín nebo Muzeum útrpného práva. K procházce vybízí i historické centrum města.

2. Lipno nad Vltavou

Posledním českým místem na trase do Rakouska, které se vyplatí navštívit, je vodní nádrž Lipno. Zde můžete vyrazit na vycházku kolem jezera nebo si vyšlápnout na stezku korunami stromů, která nabízí nádherný výhled na Šumavu.

3. Linec

Linec, hlavní město Horního Rakouska, je dalším skvělým místem k zastavení. Můžete se zde projít po historickém centru, navštívit Lentos Kunstmuseum, které nabízí moderní umění, nebo se projet na Pöstlingbergbahn, jedné z nejstrmějších adhezních drah v Evropě, s nádherným výhledem na město.

4. Salcburk

Samotný Salcburk je městem, které rozhodně stojí za prozkoumání. Navštívit můžete třeba rodný dům W. A. Mozarta, pevnost Hohensalzburg nebo se projděte po zahradách u zámku Mirabell.

Trasa z Prahy do Salcburku na mapě

Načítám