Hlavní obsah

Zažili jsme dopravní nehodu. Nanečisto. I vy se můžete cvičně nabourat. Je to zdarma a leccos se dozvíte

Foto: Vize 0, Jan Majurník

Česká policie řeší v průměru 260 dopravních nehod denně, což je vysoké číslo, kam navíc nejsou započítány ty kolize, u nichž policisté nefigurují. Každopádně se nějaký ten karambol může týkat každého z nás, proto přijde vhod takovým situacím předcházet. A právě k tomu nabádá projekt Nehoda nanečisto, který vám ukáže, jak málo stačí k maléru.

Článek

Projekt Nehoda nanečisto byl inspirován nápadem studentů Vysoké školy ekonomické v Praze a začalo se na něm pracovat už na podzim roku 2023. Stručně shrnuto jde o program pro virtuální realitu, který dětem i dospělým umožní zažít určité situace z reálného provozu, jež nemusí, ale také mohou skončit tragicky. Záleží totiž na tom, jak se dotyčný uživatel rozhodne a co během simulované situace udělá.

Při příležitosti Dětského dne v Praze na dopravním hřišti Základní školy Glowackého jsme navštívili stánek bezpečnostní platformy Vize 0, nasadili si brýle pro virtuální realitu a vyzkoušeli prozatím dvě dostupné dopravní situace.

V roli chodce

Po nasazení brýlí se v prvním scénáři ocitnete jako chodci před přechodem na místě nápadně připomínajícím ulici na pražském Žižkově. Díváte se kolem sebe, načež vás postava na druhém konci přechodu vyzve, abyste šli za ní.

Foto: Vize 0

Grafika samotných simulací je slabší, ovšem k výukovým účelům dostatečná.

A vy jdete. Vlevo vás auto pouští, jdete, vpravo za přechodem stojí jiné auto, jdete, a najednou zprava Škoda Superb. Bum! Anebo na situaci zareagujete jinak, to už pak záleží právě na tom, jak se rozhodnete.

Každopádně, po skončení tohoto dějství vám program stručně a jasně vysvětlí, co se stalo, proč se to stalo, jaké zdravotní následky taková situace má pro dítě nebo dospělého a také co tedy dělat, aby k takové situaci nedošlo.

V roli spěchajícího řidiče

Druhá situace je jiná, protože se posadíte do opravdového automobilu, nasadíte si brýle a ocitnete se za virtuálním volantem Škody Superb s manuální převodovkou. Hlas v programu vám sdělí, že spěcháte na schůzku a že na místě máte být za dvě minuty.

Foto: Jan Majurník

V reálném autě v rámci simulace ovládáte jen pedály, volant ani řazení neřešíte.

Poté vás vyzve, abyste fyzicky použili pedály automobilu pro akceleraci nebo brzdu (volantem točit nejde, neřadíte), jejich sešlapávání se projeví i v rámci simulace (zrychlení, brzdění).

Nečekejte ovšem nějaký jezdecký či autoškolácký simulátor, virtuální auto se rozjíždí lineárně jako elektromobil, jede nejvýše 60 km/h, a když dáte nohu z plynu, tak navzdory očekávání nezpomalí.

Foto: Vize 0

Sedíte v Superbu a valíte na schůzku, když v tom… Chodec.

Nicméně jedete, jedete a najednou míjíte proti vám stojící velké nákladní auto, za nímž se na přechodu objeví chodec, který náhle vstoupil do vozovky. Jakou jste měli rychlost? Zvládnete zastavit? Nebo…? Opět následuje druhá výuková část, která situaci vysvětlí a prozradí prevenci.

Kdy a kde vyzkoušet?

Podle slov zástupců projektu situace do programu budou přibývat a jsou a budou vždy vytvořeny na základě nějakých reálných nehod, které se skutečně staly. Nehody nanečisto jsou určeny navíc pro všechny věkové kategorie včetně dětí.

Cílem ovšem není veřejnost strašit, ale pomocí zážitku přiblížit potenciální realitu, která na každého z nás čeká pokaždé, když vytáhneme paty z domu. Předcházet rizikovým situacím je totiž daleko lepší než je pak zažít/řešit na vlastní kůži.

A kde si nehodu ve virtuální realitě můžete vyzkoušet? Prozatím je na webu akce www.nehodananecisto.cz vypsán nejbližší termín 20. července 2024 v místě Suchdol nad Lužnicí na akci Den IZS, nicméně místa budou přibývat.

Stánek Vize 0 se objeví také na vybraných benzinových stanicích OMV, v srpnu zavítá například do Hradce Králové a na další místa. V plánu organizátorů je navštívit i několik škol, potažmo se propojit s vybranými autoškolami. Letos projekt poběží do podzimu a po zimní přestávce začne opět na jaře 2025.

Vyzkoušení situací je zcela zdarma, ovšem může se stát, že bude zpoplatněn vstup na samotnou akci, jejíž součástí bude rovněž stánek Vize 0 s virtuální realitou. Pro transparentnost ještě uvádíme, že projekt Nehoda nanečisto je financován z Fondu zábrany škod, do nějž přispívá každý provozovatel vozidla, který platí povinné ručení.

Načítám