Hlavní obsah

Svatostánek Harryho Pottera autem: Londýnská studia odhalí tajemství natáčení filmové ságy, pro fanoušky je to povinnost!

Foto: Jan Majurník/SsangYong

A to víte, že jizva na čele Harryho Pottera vznikla poté, co jej srazil Opel?

Mnoho lidí cestuje do Londýna za bohatými kulturními památkami či za poněkud odlišnou gastronomií, nicméně jste-li fanoušci Harryho Pottera, měla by vaším cílem být studia Warner Bros., kde na vás čeká celý magický svět točící se kolem chlapce s jizvou na čele. A pokud nemusíte létání, nabízí se vyrazit automobilem. Dobrodružství zaručeno!

Článek

Každý fanoušek Harryho Pottera by měl alespoň jednou v životě absolvovat svoji pouť do Mekky, kterou jsou londýnská studia Warner Bros. Tam se všem nadšencům otevře svět této magické ságy úplně dokořán.

Pakliže moc nemusíte létání, ať už kvůli fyzickým pocitům nebo z důvodu vyhnutí se „buzerace“ od aerolinek, nabízí se vyrazit do Spojeného království automobilem. Myšlenka je to jistě dobrá, ovšem realizace náročnější a také dražší. Jak že to víme? Osedlali jsme SsangYong Torres a právě na takový výlet vyrazili.

Jistě víte, že Londýn leží ve Spojeném království a to je ostrovní stát. Na místo se tak nejrychleji dostanete Eurotunelem z francouzského Calais. Jde o autovlak, cesta trvá 35 minut a po dobu jízdy sedíte v autě. Cenově pak počítejte okolo pěti a více tisíc za zpáteční lístek, plus minus.

Druhou možností je trajekt z Calais do Doveru, který s autem a dvěma osobami stojí od tří tisíc (a výše) a pluje asi dvě hodiny. Dá se jet i z Nizozemska z přístavu Hoek van Holland do Harwiche, plavba trvá sedm hodin a stojí okolo pěti tisíc a výše. Letenka z Prahy do Londýna pro jednoho dospělého pak pro srovnání vyjde na asi 2 000 Kč.

Foto: Jan Majurník

Výhodou trajektu je, že když si připlatíte za kajutu, můžete se v klidu vyspat a do Británie dorazit odpočatí.

Nutno dodat, že ceny za přepravu jsou ovlivněny sezonou, datem plaveb, časem plaveb, typem vozidla a tím, jestli chcete spací kajutu. V sezoně tak mohou být klidně dvojnásobné či trojnásobné.

Každopádně studia Warneru se nacházejí mimo londýnské nízkoemisní zóny a dá se k nim dojet jak z jihu, tak východu. Jestliže byste přece jen do hlavního města Anglie a jeho emisních zón vjet chtěli, musíte buď zaplatit poplatek, nebo se registrovat na webu epcplc.com, kde po vyplnění dat o vozidle a nahrání skenu techničáku můžete získat povolení pro vjezd do zón bezplatně.

Tajemství létání na koštěti

Ke studiím se dostanete po bezplatných dálnicích M1 či M25 a na místě také zaparkujete bezplatně. Než vejdete dovnitř, vystojíte si frontu a absolvujete kontrolu tašek, protože dovnitř nesmíte s ostrými předměty, alkoholem či zbraněmi.

Foto: Jan Majurník

Parkování před areálem je zdarma.

V hlavní hale s kulisou obřího draka je rozcestník, kavárna, restaurace a vstup do expozice, kde si můžete navíc pronajmout anglického audioprůvodce za 200 Kč. Každopádně v úvodu prohlídky si vystojíte další frontu lemovanou filmovými kulisami i plakáty, kde se honosí datum uvedení prvního filmu v září 2001 a premiéra posledního dílu v roce 2011.

Po zhlédnutí krátkého instruktážního videa konečně vstoupíte do filmové Velké síně, odkud vede první chodba představující tvůrce filmu včetně producentů. Poté se už dostanete k reálným kulisám, hned zprvu například k ikonickým pohyblivým schodům známým z prvního dílu.

Foto: Jan Majurník

Velká síň se zavěšenými svíčkami vás vtáhne do děje.

Každého fanouška potěší návštěva vstupu i samotné oválné pracovny Albuse Brumbála s majestátním ptákem fénixem uvnitř. Prohlídku interiérů doplňuje vizualizace společenských místností Nebelvíru i Zmijozelu a také temná učebna lektvarů v čele se Severusem Snapem.

Studia jsou plná zajímavostí, třeba i těch o zvířatech. Věděli jste například, že Hermioninu kočku Křivonožku hrály čtyři různé kočky? Důvodem byly potřeby natáčení, protože každé ze zvířat mělo jiné vlastnosti (energické, klidné, učenlivé aj.).

Foto: Jan Majurník

Pokud vás vždycky zajímalo, jak že to vypadá v učebně lektvarů, na místě najdete odpověď. Škoda jen, že figuríny nemají reálné obličeje.

Milovníky létání nadchne nejen statická ukázka vybavení pro famfrpál (kouzelnický sport), ale i odhalení filmových tajemství, jak se scény při létání na koštěti nebo v autobusu vlastně natáčely. Pochopitelně jde o techniku zeleného plátna.

To není všechno, do jedné z trikových kójí si můžete stoupnout, sednout na koště a vyzkoušet si ono létání na vlastní kůži. Vznikne z toho video, které ovšem stojí v přepočtu 420 Kč.

Foto: Jan Majurník

Sice za poplatek, ale můžete být hrdinou filmové scény při létání na koštěti.

Když jsme u toho létání, pamatujete si ikonickou motorku se sajdkárou, kterou používal Hagrid, když v posledním díle převážel Harryho ze Zobí ulice? Jde o upravený reálný model Royal Enfield z 60. let.

Ještě než vstoupíte do zapovězeného lesa, můžete detailně prozkoumat, jak to vypadá například u Weasleyových v Doupěti, na Ministerstvu kouzel, v učebně, kde se učí jasnovidectví, nebo obdivovat majestátnost hrobky rodiny Riddle.

Foto: Jan Majurník

Jak se natáčela scéna s kouzelným autobusem, prozradí komentovaný výklad.

U expozic jsou vždy anglické popisky, leckde nicméně doplněné obrazovkami, které vám ukážou, jak použité kulisy vypadaly finálně ve filmu. Na druhou stranu nás mrzelo, že použité figuríny kolikrát neměly ani hlavu, natož reálný obličej.

Velké hradní finále

Jakmile projdete Zapovězeným lesem, kde bydlí například akromantule Aragog, hipogryf Klofan nebo kentaur, dorazíte na vlakové nádraží, kde stojí filmový Bradavický express i vstup na nástupiště 9 a 3/4.

Foto: Jan Majurník

Původní vlak z filmu si můžete prohlédnout a projít si jeho vagony. Jen si vystojíte frontu.

Do vagonů majestátní parní lokomotivy můžete i vstoupit, ovšem vystojíte si frontu. Popřípadě se nabízí usednout do placených kupé a nechat se zvěčnit ve chvíli, kdy Bradavický express neočekávaně zastaví kvůli Mozkomorům, což je připomínka třetího dílu.

V další sekci uvidíte obličejové masky, busty a další pohyblivé kulisy. To ukáže, že ne všechno ve filmu bylo vytvořeno pomocí počítače, ale i díky mravenčí ruční práci zkušených maskérů.

Foto: Jan Majurník

Pamatujete na banku Gringottových? Takhle vypadala po útěku draka.

Následuje přesun do banky Gringottových, konkrétně do hlavní haly banky a zničené haly hned potom, co z ní protagonisté utečou pomocí draka. A trezory? Nechybí, můžete se u nich vyfotit, a být tak zvěčnění jakožto kouzelničtí milionáři.

Pamatujete si na filmovou Příčnou ulici, jíž byla inspirací reálná Viktoriina ulice ležící v Edinburghu? Kdo ne, připomeneme, že jde o kouzelnickou ulici, kde najdete různé obchody a služby. Právě tuhle filmovou ulici ve studiích najdete a projdete se po ní.

Foto: Jan Majurník

Finále je grandiózní, je zde obří model hradu z prvního dílu v měřítku 1 : 24.

Velkým finále je poté kompletní model Bradavického hradu v měřítku 1 : 24 z prvního dílu. Můžete kolem něj nejen chodit, ale na přiložených tabletech také zkoumat jednotlivé detaily jeho virtuálního provedení. Když se na hrad zadíváte, jistě v něm najdete části reálného hradu Alnwick nebo katedrály Durham.

A to je vše, tím prohlídka studií končí. Pokládáte si otázku, jestli to za to stojí? To si pište! A pro fanoušky ságy jde o naprostou povinnost.

Lístky do studií si musíte zakoupit dostatečně dopředu, doporučujeme několik týdnů či měsíců, protože o návštěvu je velký zájem. Objednáváte se vždy na konkrétní den a hodinu. Jestliže by vámi vybraný termín už nebyl dostupný (ale potřebujete ho), zkuste se podívat po nabízených balíčcích pro vstup a ubytování. Vyjádřeno čísly vyjde základní lístek pro dospělého na 1 600 Kč, zatímco ten rodinný pro dva dospělé a dvě děti stojí lehce přes 5 000 Kč.

SsangYong Torres poté vyjde dle výbavy na akčních 659 900 Kč, 729 900 Kč, 809 900 Kč či na 869 900 Kč. První dvě provedení jsou spjatá s manuálem a volitelným automatem, zatímco další dvě mají automat jako standard. Mimo základu si můžete k autu s automatem přikoupit ještě pohon 4 × 4 za 49 900 Kč a vybírat z několika provedení laků i interiérů.

Související témata:
Kniha Harry Potter
Warner Bros
Načítám