Hlavní obsah

Rozhovor s expilotem F1 Davidem Coulthardem: Česko a pivo miluju! Před jízdou v Praze jsem se bál jediné věci

Foto: Red Bull CZ

Od rána úmorné vedro, ve kterém David Coulthard na hlavním pódiu dává už asi desátý rozhovor novinářům. Leckdo by čekal, že bude unavený a myšlenkami dávno v kokpitu monopostu RB7. Ale kdepak. S úsměvem na tváři se s námi zdraví a odpovídá energicky, jako by se zrovna vrátil z letní dovolené.

Článek

Bývalý jezdec formule 1 a vítěz třinácti Velkých cen David Coulthard má k České republice obzvlášť vřelý vztah. A neříká nám to jen kvůli tomu, že pražským Karlínem jen pár hodin po našem povídání prožene mistrovský monopost F1 stáje Red Bull Racing. Do Česka se vrací pravidelně už od devadesátek.

Jaký máte k Česku vztah? Slyšeli jsme, že tu býváte poměrně často.

To je pravda. Už před lety jsem tu byl na závodních okruzích v Brně a Mostě, Prahu jsem navštívil nesčetněkrát. Město mám moc rád – od architektury přes dobré restaurace až po vynikající kávu.

A jak často sem jezdíte?

Někdy víc, někdy méně, záleží na mém aktuálním programu. Zpravidla je to ale minimálně několikrát do roka. Určitě můžu říct, že Praha je a bude součástí mého života.

Foto: Red Bull CZ

Čas si David našel i na české fanoušky.

V tom případě už jste určitě stihl ochutnat i českou kuchyni…

Ano! A musím říct, že je hodně výživná, podobně jako britská. Před jízdou si na stravu musím dávat pozor (smích), ale nejsem vybíravý. Když tu jdeme na večeři, nechám si doporučit specialitu od šéfkuchaře.

A máte rád pivo?

Miluju pivo, vždyť jsem Skot! Pivo na mém menu nikdy nesmí chybět.

Foto: Red Bull CZ

Volant před jízdou mu slavnostně doručila Eva Adamczyková.

O kariéře ve formuli 1

Když se ohlédnete za svou kariérou v F1, jaká největší nebo nejbláznivější vzpomínka se vám vybaví?

Největší vzpomínkou je to, že jsem tam vůbec mohl být a sbírat vítězství. A nejbláznivější? Asi se ani netýká dění na trati, ale celého toho kolotoče v zákulisí. Procestovali jsme celý svět, museli se přizpůsobit podmínkám a počasí v nejrůznějších koutech planety. Měl jsem příležitost poznat spoustu úžasných míst a hlavně lidí.

V týmech Williams, McLaren a Red Bull jste si připsal skoro 250 startů. Ve které stáji jste se cítil nejlépe?

Měl jsem to štěstí, že jsem byl vždycky spokojený. Ve Williamsu jsem závodnicky dozrál, v McLarenu zažil největší vítězné úspěchy, Red Bullu zase pomáhal stavět tým od samotného začátku. Vždy jsem závodil za britský tým a ne všichni mohou být přátelé, ale pokaždé jsme fungovali jako profíci.

Foto: Red Bull CZ

A pak už se skotský jezdec s chutí pustil do práce!

A jak si užíváte svou současnou roli u Red Bullu?

O závodních víkendech jsem pořád v paddocku F1 coby člen televizního týmu. Ale spolupráce s Red Bullem mě baví velmi! No řekněte, kdo může v 53 letech naskočit do monopostu formule 1 a projet se centrem tak krásného města?

Takže se na jízdu Karlínem těšíte? Žádné obavy?

To ani ne. Asfalt je hladký a dráha skvěle připravená. Trochu mě znepokojují ty blížící se mraky (pohledem znovu kontroluje oblohu), ale snad z toho nic nebude (nebylo, pozn. red.). V dešti je jízda pomalejší, za hezkého počasí si fanoušci užijí mnohem více zábavy!

Foto: Red Bull CZ

Pozdrav s českou vlajkou na samotný závěr.

O letošní sezoně F1

Tento ročník formule 1 se nám začíná malinko dramatizovat, jak se vám zatím líbí?

No, sedm různých vítězů, to tu dlouho nebylo! A přesně to fanoušci chtějí – různí závodníci a týmy bojující o vítězství. Přesně to jim letošní šampionát nabízí.

Kdo vás letos nejvíce překvapil?

Vyloženě překvapený nejsem. Všichni ti, co vyhráli, jsou nesmírně silní a chtějí sbírat další a další vítězství. Těší mě, jaký pokrok udělal McLaren, stejně tak Mercedes se dere zpět na špici.

Nejsnazší otázka na závěr: kdo se letos stane mistrem světa?

Víte, Max je úřadujícím šampionem, vede letošní ročník s pořádným náskokem a neumím si představit, že by o něj přišel. Ale jsou tu další draví jezdci, kteří mají šanci sbírat vítězství, a nakonec se může stát cokoliv. A právě to je na formuli 1 úžasné!

Rozhovor vedla Evelína Beníšková

Načítám