Hlavní obsah

Roadtrip po stopách Harryho Pottera II: Vyrazili jsme na místa, kde umřel Dobby nebo kudy se vchází do Příčné ulice

Foto: Se svolením řídícího orgánu Christ Church, Oxford/Jan Majurník

Vydat se do Velké Británie autem s levostranným řízením může být vzhledem k tamním podmínkám trochu divočina, nicméně kde jinde hledat ikonická místa ze ságy o Harrym Potterovi? Druhý díl našeho roadtripu se SsangYongem Torres ukáže další ikonická místa, kde tato veleúspěšná série vznikala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První díl našeho dobrodružství po stopách Harryho Pottera (čtěte ZDE) ukázal, kde se tato slavná série narodila, kde byla dopsaná, a také odhalila několik ikonických lokací, které posloužily filmařům od Warner Bros.

Druhá část ukáže například slavný železniční viadukt, hrob skřítka Dobbyho nebo třeba známé londýnské nádraží King's Cross s legendárním nástupištěm 9 a ¾.

Jezero Loch Shiel

Skotsko je místem, kde se snoubí krásná krajina a mizerné silnice lemované většinou značenými radary. Pomalou jízdu můžete využít i k tomu, abyste čas od času zastavili u krajnice a pokochali se něčím, co u nás nenajdete.

Na severu Skotska to sice vypadá jako v nějaké nehostinné krajině, kde jsou kameny, hory a hromady skotu, ovšem také překrásná jezera. Kam se v tomhle ohledu hrabe Rakousko, fakt!

Foto: Jan Majurník

Jezero Loch Shiel je dlouhé asi 25 kilometrů a jeho hloubka dosahuje více než 120 metrů.

Důležitým jezerem pro sérii Harry Potter je nicméně Loch Shiel, které si filmaři zamilovali natolik, že jej promítli do všech osmi filmů. Vy si jistě vybavíte třeba třetí díl a Harryho setkání s mozkomory, potažmo létání na hipogryfu Klofanovi, kdy je jezero vidět v plné kráse.

Ve čtvrtém díle se pak jezero objevuje ve druhém úkolu Turnaje tří kouzelníků, konkrétně z něj mají účastníci turnaje zachránit své blízké. Zajímavostí nicméně je, že scény pod vodou byly natáčeny ve studiích Warneru, zatímco jezero sloužilo vždy jen jako exteriérová kulisa, ovšem kouzelná.

Viadukt Glenfinnan

Naprosto profláknuté místo zpopularizované druhým dílem, v němž Harry a jeho kamarád Ron frčí do školy létajícím Fordem Anglia a Bradavický express minou právě ve chvíli, kdy projíždí přes onen viadukt. Mrkněte na fotku a hned budete vědět.

Foto: Jan Majurník

Viadukt je klasika, takže není divu, že je tu turisticky narváno.

Každopádně viadukt i jezero Loch Shiel, které leží kousek od sebe, nejsou zatíženy poplatkem, ovšem mimo společného parkování, které stojí 150 Kč.

Freshwater West Beach

Cesta ze Skotska do Walesu byla kvůli rychlostním limitům fakt nuda. Dálnice max. 112 km/h lemovaná pracemi nudila i samotný Ssangyong Torres, nicméně rozpálit to nad limity by nebylo vůbec moudré, protože cesty hlídají radary.

Foto: Jan Majurník

Freshwater West Beach není typická pláž, jakou si asi představíte, nicméně kouzlo místa je obrovské.

Courání se ustáleným tempem nicméně snížilo i jinak vyšší apetit jihokorejského SUV, a to pod 9 litrů. Ta pravá cestovní divočina nastala až dvě hodiny před cílem ve Walesu, protože skončila dálnice a začaly okresky. Úzké, klikaté, děravé, s provozem. To vše doplněné tmou, únavou, jízdou vlevo… No, motoristův sen!

Západní Wales je pro filmovou ságu důležitý kvůli tragické smrti domácího skřítka Dobbyho. Ten skonal na písečné pláži Freshwater West Beach, která je lemována kameny a travnatými dunami. Zní to jako ráj, tedy kdyby na místě nebylo větrno, chladno a déšť.

Foto: Jan Majurník

Když jsme na místo dorazili, hroby jsme zde našli dva. Fanoušci zřejmě Dobbyho měli moc rádi.

Připomene, že posledním Dobbyho aktem ve filmu byla záchrana Harryho a Hermiony pomocí přemístění na předmětnou pláž, a to dýce v hrudi navzdory. Dnes tedy na onom místě najdete skřítkův hrob (při naší návštěvě dva hroby), přesněji řečeno haldu kamenů s křížky, ponožkami a nápisy od fanoušků.

Katedrála Gloucester

Katedrála ležící necelých 100 km od Oxfordu má pověst jedné z nejkrásnějších v celém Spojeném království. Navíc se místo nachází asi hodinu cesty od rodného města autorky ságy J. K. Rowling.

Foto: Jan Majurník

Katedrála Gloucester platí za jednu z nejkrásnějších ve Spojeném království.

Není tedy s podivem, že se stavba stala kulisami pro zejména první dva filmy, je zajímavé, že tehdy proti natáčení tamní farníci protestovali, zatímco dnes se na místě nachází několik informačních panelů o Harrym Potterovi. A to navzdory tomu, že se do filmů dostala jen křížová chodba s gotickým stropem.

Foto: Gloucester Cathedral

Umělá stěna byla použita proto, aby se pro potřeby filmu nemalovalo na pravou stěnu katedrály.

Zde se například v prvním díle přesouvají studenti prvního ročníku do nebelvírské společenské místnosti, zatímco na dočasně umístěné umělé stěně se tu v druhém filmu objevil nápis „Tajemná komnata je znovu otevřena“. V šestce se pak v této chodbě baví Severus Snape a Draco Malfoy.

Oxford

Asi sto kilometrů před Londýnem leží město Oxford, které je sice proslulé jakožto univerzitní a bylo silnou inspirací pro knižní předlohu, několik míst zde posloužilo i jako filmové lokace, popřípadě inspirace.

Foto: Se svolením řídícího orgánu, Christ Church, Oxford

Pamatujete na ikonické schody z prvního dílu? Najdete je v Christ Church v Oxfordu.

Hlavním takovým místem je Christ Church, tedy jedna z největších kolejí Oxfordské univerzity, kde najdete ikonické hlavní schody z prvního dílu, dále klášterní chodbu nebo jídelnu, která byla přímou inspirací pro Velkou síň s hlavní jídelnou.

Pokud chcete místa vidět naživo, musíte si vstupné za 600 Kč na osobu zakoupit ideálně dopředu a na konkrétní čas. Zájem o prohlídky je totiž obrovský.

Foto: Se svolením řídícího orgánu, Christ Church, Oxford

Jídelna ve filmové Velké síni našla svoji inspiraci rovněž v Christ Church, nicméně natáčena byla ve studiích, kde byly postaveny podobné kulisy.

Druhým takovým místem je Bodleian Library, což je stále funkční historická studijní knihovna, jejíž část Duke Humfrey's sloužila pro první díl jakožto knihovna s omezeným přístupem. V této knihovně je také Divinity School, která se v rámci prvního dílu stala ošetřovnou.

Foto: John Cairns pro Bodleian Old Library

Poznáváte část filmové knihovny s omezeným přístupem? Jde o knihovnu Duke Humfrey's v Bodleian Old Library.

Návštěva těchto míst je podmíněna zakoupením prohlídky s průvodcem za necelé tři stovky na hlavu a kterou je opět vhodné rezervovat kvůli vysokému zájmu dopředu.

Londýn

Konečně Londýn! Hlavní město Anglie s bezmála devíti miliony obyvatel je, co se týče dopravy, absolutní nuda, protože tamní vláda uvalila na řadu běžných městských ulic rychlost v přepočtu 32 km/h. Do toho si přidejte relativně úzké silnice, mnohdy hustý provoz, radary a občasné složité křižovatky. Prostě nic, o co by nadšený motorista stál.

Vše navíc podtrhuje ještě fakt, že pro vjezd do nízkoemisních zón Londýna se musíte předem registrovat na webu epcplc.com, a pokud jej chcete mít bezplatný, tak vaše auto do 3,5 tuny musí plnit emisní normu Euro 4 u benzinových a Euro 6 u naftových motorů.

Foto: Jan Majurník

A protože jde o Londýn, tak zde velmi často prší.

Dalším problémem je parkování, pokud se chcete dostat do docházkové vzdálenosti k centru, musíte si najít nějaké stání. Na ulici to mnohdy nejde, proto doporučujeme využít obchodní domy a jejich garáže, nicméně stejně utratíte za čtyřhodinové parkování nejméně 400 Kč. Ve Spojeném království je zkrátka drahé úplně všechno.

Opakem toho všeho špatného jsou však neskutečně milí a vstřícní lidé, kteří se vám snaží poradit, pomoci. Ať už hledáte něco v obchodě nebo lamentujete nad tím, že vstup na parkoviště, kde máte auto, je již uzavřen. To je prostě úžasné a absolutně jiný svět ve srovnání s pevninskou Evropou.

Nádraží King's Cross

Spojnice městské hromadné dopravy King's Cross se objevuje ve filmech i knihách, pokud však do budovy přijdete, tak vám lokalita nic neřekne. Exteriéry filmového nádraží se totiž natáčely hned vedle na nádraží St Pancras.

Foto: Jan Majurník

Tak tady to je, ikonické nástupiště, za nímž by se měl ukrývat úplně jiný svět.

Nicméně poutní místo na King's Cross přece jen najdeme, a to zeď s nápisem nástupiště 9 a ¾ (žoviálně řečeno 9,75), která je přidružená k tamnímu obchodu se suvenýry. Můžete se zde zajisté vyfotit, ovšem počítejte s frontami.

Leadenhall Market

Rušná obchodní ulice Leadenhall Market leží v historickém centru Londýna, které je předmětem poplatku za vjezd nazvaného Congestion Charge. Tedy, přestože vaše auto plní nejpřísnější emisní normy, stejně na účet Londýna zaplatíte bezmála 500 Kč a opět budete bojovat s parkováním.

Foto: Jan Majurník

Leadenhall Market je jinak rušná ulice, nicméně ne v neděli večer.

Je ovšem možné sem dojít po svých, popřípadě zkusit dobrodružnou výpravu tamním metrem. Až se na Leadenhall dostanete, ihned si vzpomenete na první díl a filmovou Příčnou ulici, jelikož do ní se právě skrze tuto tržnici chodilo. Konkrétně přes hospodu U Děravého kotle, což je ve skutečnosti optika.

Foto: Jan Majurník

Nikoli děravý kotel, ale optika. Místo ovšem ve filmu bezpečně poznáte.

Studia Waner Bros.

Lístek stojí sice 1 600 Kč na osobu, kupujete jej dlouho dopředu a prohlídka zabere klidně pět hodin, ovšem v Londýně neexistuje jiné místo, kde by koncentrace Harryho Pottera byla větší. Návštěva studií Warner Bros. s reálnými kulisami je pro fanoušky ságy přinejmenším povinností. Byli jsme tam také a už brzy vám přineseme kompletní reportáž z místa.

Foto: Jan Majurník

Studia Warner Bros. jsou londýnským hlavním poutním místem fanoušků Harryho Pottera.

Vítr v peněžence

Cestování po Spojeném království autem je skutečně dobrá zkušenost, která vám ukáže, že přece jen existuje země s krásnou krajinou a milými lidmi, kde jsou řidiči skutečně ohleduplní (ba až laskaví) a až na výjimky bez agrese. Na druhou stranu jde o cestování plné rozbitých silnic, přejetých zvířat, rychlostních radarů a nízkých rychlostních limitů.

Benzin zde stojí 45 až 52 Kč za litr a nafta je ještě o chlup dražší, parkování ve větších městech prakticky nelze řešit bez poplatku, a pokud si půjdete cokoli koupit? Zaplatíte za to prostě ranec. Roadtrip po Velké Británii je zkrátka věc nadšenecká, která vám v peněžence udělá fakt slušný vítr.

Pokud byste tam chtěli vyrazit letecky, tak z Prahy vyjde letenka do Londýna asi na 2 000 Kč na dospělou osobu a půjčení auta typu Kia Ceed v Londýně u letiště asi 1 000 Kč na den, zatímco střední SUV stojí na den zhruba 1 500 až 2 000 Kč. Ceny se nicméně liší nejen podle termínu, ale i věku řidiče (uvedené platí pro věk 30–65 let).

A přes pět tisíc kilometrů strávených za volantem Torresu na obou stranách vozovky? Tohle SUV za bezmála 700 tisíc korun vám poskytne solidní životní prostor, dobrou výbavu, slušnou ergonomii a poměrně atraktivní design, za který se vůz rozhodně nemusí ani trochu stydět.

Načítám