Hlavní obsah

Nejdivočejší obytňák v Česku. Asi jsme byli vzorem pro Babiše, vtipkují kluci z erem

Foto: erem

V roce 2019 vyjeli stařičkým obytňákem do českých měst. Na úvodní libereckou zastávku dorazili dva lidé. Nevzdali to. Teď na jejich mejdany chodí tisíce lidí a stal se z nich mezi mladými fenomén. Kluci z erem, Jakub a Marty, vypráví o nejpikantnějších zážitcích z cest po Česku.

Článek

Když o sobě mluví, představují se jako partička kluků ze Sudet, kteří se přestěhovali do Prahy, baví se životem a u toho drží kameru v ruce. Takhle to zní možná trochu suše. Jenže jejich videa mají statisíce zhlédnutí, jejich mejdany, kam se za fanoušky vypravují obytňákem, praskají ve švech. Loni dokonce z jejich erem tour vznikl velmi povedený film. Stejně tak se třeba zúčastnili populárního závodu Red Bull káry, kdy přichystali motokáru ve stylu obřího párku v rohlíku. „Letos celou tour posuneme zase o level výš,“ slibují tváře erem Marty a Jakub.

Léto 2019. Na historicky první zastávku erem tour v severočeském Liberci přichází dva nejloajálnější fanoušci. Sdružují se kolem letitého obytňáku. Nikdo netuší, co tenhle „projekt“ odšpuntuje. „Náš kamarád Miki dlouho předtím, než tour vznikla, chtěl, abychom někam vyrazili obytným vozem. Měl ho totiž v rodině, navíc je vášnivý řidič,“ popisuje počátky Marty. A Jakub ho vzápětí doplňuje. „Potom také byla druhá linka, že nám psali lidé z nejrůznějších koutů země, abychom je přijeli navštívit.“

Možnost vyrazit se po čase zhmotnila. „Já do té doby nikdy v obytném autě ani neseděl,“ přiznává Jakub. „No, já vlastně také ne,“ dodává s úsměvem Marty. O to větší punk se zpočátku jednalo. První patálie představovalo, aby auto vůbec prošlo technickou. To se povedlo. Další otazník představovalo, kdo bude čistit chemický záchod. „Vylosoval si to Marty, ale nakonec to zbylo na řidiče Mikiho,“ komentuje Jakub.

Foto: erem

Na první party dorazili dva fanoušci. Postupem času se situace zlepšila…

Slabá účast na severu republiky kluky málem odradila. „Vzpruha pak ale přišla hned u druhé zastávky v Pardubicích, kde s námi do ranních hodin vydržela zhruba třicítka nejvěrnějších, což bylo pro nás v tu dobu neskutečné,“ bere si dál slovo Jakub. I když nemuselo na ni ani dojít… To, když se ještě před ní jeli kluci zchladit do nedalekého lomu a najednou auto jaksi přestalo brzdit a objevil se kouř. „Jeden z kamarádů vyběhl ven se slovy: ‚Hoříme, hoříme!‘ Ale jenom jsme lehce převařili brzdy. Převážené sudy piva také přežily, takže fajn,“ pronáší Marty.

Střih. Po letech se z tohoto road tripu stal fenomén, který hltají tisíce lidí po Česku a na Slovensku. Vždyť si toho všimli i politici, kteří se za voliči vydávají osobně. Za poslední dobu tím nejzářnějším příkladem byla dodávka šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Asi jsme mu fakt byli vzorem,“ podotýká s jistou mírou nadsázky Marty.

Foto: erem

Flotila vozů se neustále rozrůstá.

Na rozdíl od politiků to u kluků z erem není žádný kalkul. Oni setkávání a mejdany se svými fanoušky doslova zbožňují. A paralelně přibývá nadšenců, již absolvují všechny zastávky tour. „Před dvěma lety se k nám přilepil motorkář, který nám půjčil nejprve centrálu. A pak s námi odjel celou tour a stal se právoplatným členem naší posádky. Je to srdcař. Vzpomínám si, jak jel v tričku a kraťasech z Ostravy do Bratislavy a byl totálně spálený,“ uvádí Jakub.

Dřív křižovali Česko zmíněným jedním obytným vozem. Mimochodem, ten teď slouží jako rozšířené bydlení v Itálii. Dnes se bavíme o konvoji minimálně sedmi vozů, k němuž se nabalují další členové kmene – jako je třeba obětavý motorkář. Pokud se podíváte na některá videa z tour, možná vás napadne, jestli obytný vůz vždy přežil. „Musím zaklepat, ale ano. I když na pár zastávkách právě se starým obytňákem se na něj lidé tak namačkávali, že z něj pár kusů odpadlo. Ale zvládl to,“ líčí Marty.

Foto: erem

Večerka? Co to je?

Dnes si Marty s Jakubem a spol. obytňák půjčují. Stále v něm však tráví většinu času. Žádné hotelové manýry nepřichází v úvahu. „V reálu ani nedává smysl přesouvat se na hotel, pokud vezmu v úvahu, že v průměru spíme čtyři hodiny,“ vypráví Jakub s tím, že spaní v autě má zkrátka své kouzlo. „Pár pravidel dodržujeme. Holky si sem zpravidla nevodíme, ale nebudu lhát. Pár žolíků už tady padlo,“ doplňuje Jakub, jenž na tour neřídí. Třebaže jednu šoférskou funkci zajišťuje. „Pokud je potřeba, tak auto večer vždycky přeparkuju.“

To Marty si sem tam na tour sedne za volant, ale stejně raději odpočívá a sbírá síly na následující party. Nedivíme se mu. Pár zastávek jsme vyzkoušeli na vlastní kůži a kolem obytného vozu se vytvořila tak silná party atmosféra, že můžeme s čistým svědomím označit obytné vozy erem za nejdivočejší obytňáky v Česku. Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Byť to všechno mohlo být krapet jinak. „Táta jednoho z kamarádů prodával autobus. Na chvíli jsme o tom uvažovali, že bychom ho koupili. Naštěstí jsme z toho vycouvali. V Praze bychom ho nevyužili,“ je rád Marty.

Letošní korzování bude v mnohém opět přelomové. „Pořád jsme hladoví, pořád máme megalomanské plány, jak to vylepšovat. Stále ale zůstává to kouzlo, kdy se obytňákem přesouváme, hrajeme prší jako před lety, popíjíme pivko a jedeme za fanoušky, kteří nás nabíjí,“ shodují se Jakub a Marty z erem. I letošní tour začíná jako obvykle v Liberci. Už 26. července!

Načítám