Hlavní obsah

Jízda výtahem, na kterou nezapomenete: Navštivte s námi Autostadt Volkswagenu

Foto: Volskwagen

Přijměte pozvání do centrály automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu, kde kromě obrovské továrny najdete spoustu (nejen) automobilových atrakcí a lákadel. Na začátku se ale svezme výtahem…

Článek

Výtahem jsem jel už mnohokrát, ale tenhle je úplně jiný. Nejdřív mám před sebou výhled na Wolfsburg z výšky, pak mi začne mizet před očima, následuje vyhlídková jízda dolů s možností zkoumat nové modely volkswagenů a přistání až u paty skladovací/vyhlídkové věže. Schválně, svezte se s námi ve videu níže.

Autostadt Wolfsburg.Video: Martin Jánský

Vyvoněný VW přímo z továrny

Vítejte v Autostadtu, v samotném srdci největší evropské automobilky. A chloubou Autostadtu jsou právě dvě 48 metrů vysoké prosklené věže plné aut – může jich tu být maximálně 800 (dvě věže po dvaceti patrech a každé pojme dvacet aut) a ohřejí se tu jen pár dní. Když si totiž pořizujete svůj nový volkswagen, můžete zaškrtnout možnost převzetí přímo v Autostadtu místo u dealera, spojit to s výletem a velkolepým zážitkem.

Foto: Volskwagen

Prosklené věže jsou vizuální dominantou Autostadtu, obzvláště v noci.

Vyrobená auta putují do jedné z věží na automatickém proskleném dopravníku přímo z továrny (vyrábí se tu VW Golf, Touran a Tiguan a Seat Tarraco, ostatní modely se do zákaznického centra Autostadtu přivážejí z ostatních továren po Evropě), kterou si můžete při té příležitosti prohlédnout. Po vyhlídkové jízdě výtahem pak můžete pozorovat automatický systém (nejrychlejší na světě, je dokonce zapsaný v Guinnessově knize rekordů), jak vyzvedává vaše auto a snáší ho k zákaznickému centru, kde si od něj pak slavnostně převezmete klíčky. Denně se tu takto předá až 500 aut.

Foto: Volskwagen

Parkovací systém si Volkswagen nechal vyvinout na míru a dodnes je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako nejrychlejší na světě.

Auta v centru pozornosti

Tyto dvě věže jsou možná dominantou a největší atrakcí Autostadtu, ale k vidění je tu toho mnohem víc. V první řadě pavilony všech značek koncernu VW Group – můžete tak navštívit expozice automobilek Škoda, Audi, Seat nebo Porsche, v sále Bugatti si pak můžete velmi zblízka prohlédnout (Nesahat!) jedno z nejrychlejších a nejdražších aut na světě Bugatti Veyron v lesklém chromovém provedení, v němž se uvidíte jako v zrcadle. O kousek dál je pak vystavený jeho mocný tisícikoňový osmilitrový šestnáctiválec přeplňovaný čtyřmi turbodmychadly.

Foto: Porsche

Každá značka koncernu má svůj pavilon s průběžně se měnící expozicí.

Velkým lákadlem pro automobilové fajnšmekry je muzeum mapující historii automobilu od raných počátků až po nejmodernější stroje – a nejde pouze o výrobky koncernu! Na čtyřech patrech tu najdete vystavenou stovku skvostných exponátů od desítek různých výrobců, nad kterými můžete slintat do sytosti. Navíc se expozice (alespoň částečně) pravidelně mění, takže mají smysl i opakované návštěvy.

Foto: Volkswagen

V muzeu pochopitelně nesmí chybět úplně první a poslední vyrobený Brouk, jinak je ale expozice zaměřená na celou automobilovou historii bez ohledu na výrobce.

Zábava pro celou rodinu

Součástí Autostadtu je také expozice zaměřená na elektromobilitu (můžete si prohlédnout všechny modely rodiny ID a prozkoumat jejich pokrokovou techniku, dokonce se s nimi můžete zdarma i svézt) a udržitelnost, zajezdit si můžete v bezpečném digitálním prostředí v simulátoru nebo s reálnými auty na polygonu bezpečné jízdy či na terénní trati, také se tu konají přednášky a festivaly, samozřejmě nesmí chybět hned několik restaurací (kromě typických currywurstů nabízejí také vegetariánská a veganská jídla) nebo dětské hřiště.

Autostadt tak nabízí celodenní zábavu pro celou rodinu, a to 363 dní v roce. Rozhodně tak stojí za návštěvu (i bez povinnosti objednat si volkswagen) – vyrazíte?

Autostadt Wolfsburg

Otevírací doba: 10-18 h

Vstupné: Dospělí – 18 eur (430 Kč), snížené vstupné pro studenty, důchodce (od 60 let), handicapované, vojáky a další – 14 eur (340 Kč), děti (6-17 let) – 6 eur (150 Kč), rodinné vstupné (dva dospělí + 3 děti) – 35 eur (840 Kč)

Parkovné: Maximálně 6 eur (150 Kč) za den

Související témata:
Autostadt
Načítám