Hlavní obsah

Bronzová Garáž! Poměřili jsme síly s dalšími redakcemi ve virtuální rallye. A cinkla nám placka

Foto: Škoda Auto

Čtvrtý ročník Škoda eRally Media Cupu byl pro redakci Garáže nejúspěšnější. V našlapaném startovním poli o osmi zúčastněných redakcích jsme vybojovali bronz!

Článek

Ruku na srdce, ve virtuálním soutěžení pod hlavičkou Škodovky se nám zatím moc nedařilo. V lepším případě chyběl k hezkému umístění kousíček štěstíčka, v tom horším kousíček redakce. Ani letos to pro nás nezačalo nejlépe, když kolega Jakub musel účast ze zdravotních důvodů krátce před startem akce odříct.

Naštěstí jsme situaci pár minut před startem bleskově vyřešili a redakční posádku Stanislav Kolman / Martin Machala doplnil Victor Di Marco hostující ze škodováckých řad. A právě tomuto sympaťákovi s italskými kořeny bychom v redakci měli nechat postavit sošku. Alespoň malou, bronzovou…

Ale pojďme popořadě. Na každého z nás čekalo v chodovské Vodafone PLAYzone Areně pět rychlostních zkoušek. Já v rámci Škoda eRally Media Cupu virtuálně cestoval do zasněženého Švédska, Martin z úst plival prach v rozpáleném Mexiku a na Victora čekalo závěrečné měření sil na chorvatském asfaltu.

Foto: Škoda Auto

Řadí se pákou vpravo od volantu, kde se nachází i ručka - stejně jako ve skutečném soutěžním speciálu. Na simulátoru se ale pro lepší cit a soužití s vozem doporučuje jezdit bez bot.

Závodilo se na simulátorech Škoda SimRide, vůbec poprvé však ve hře EA Sports WRC, oficiálním titulu rallyeového šampionátu, pro který Škodovka poskytuje licenci na soutěžní fabie. A abychom mohli alespoň něco potrénovat, půjčili nám simulátor na pár dní do redakce.

Věta „ode mě nic nečekejte, já v tom vůbec neseděl“ se na akci stala takovým druhým pozdravem, novináři spekulovali a nikdo nechtěl poodkrýt karty, které by naznačily rozložení sil.

Foto: Škoda Auto

Martin Machala nahlíží za jeden z mexických horizontů…

První jsem za volant usedl já. Když jsem jel tuhle virtuální soutěž prvně – ještě v barvách jiné redakce - osvědčilo se mi hrát více na jistotu. Nebyl jsem zdaleka nejrychlejší, ale auto vždy dovezl vcelku a neinkasoval penalizace za opravy po rychlostních zkouškách. Tentokrát jsem zvolil stejnou strategii.

A výsledek? Dramatická ztráta na prvního v pořadí, ale ve finále slušné páté místo a zisk deseti mistrovských bodů do tabulky. Mimochodem soupeř Pavel, který skončil šestý, byl výrazně rychlejší. Jenže Fabii na zasněžených švédských cestách nejednou roztočil, a ztratil tak drahocenný čas. Naštěstí pro mě!

Velké naděje jsme vkládali do Martina Machaly, veterána těchto soutěží, který zatím žádnou nevynechal. A v náročném Mexiku to rozjel moc pěkně, když v prvních rychlostních zkouškách držel tempo s nejrychlejšími. Pak ale přišla nešťastná chybka, která ho stála velké množství času a nakonec i lepší umístění. Tady konkurence zaváhání rychle využila, Martin nakonec dojel čtvrtý a přivezl pořád parádní porci dvanácti bodů.

Šance na pódiové umístění pomalu mizela v dáli, poslední nadějí zůstával Victor. Ten sice má simulátory ve velké oblibě, ale jak sám přiznal, preferuje spíše závodní okruhy. Asfalt jako asfalt, řekl si, a vyrazil se po chorvatských okreskách pokusit o malý zázrak. Abychom mohli pomýšlet na bednu, musel by dojet opravdu vysoko.

Takto to vypadalo na Škoda eRally Media Cupu 2024.Video: Garáž.cz

Jenže rozložení sil v konkurenčních redakcích se promíchalo, zatímco Victor si vedl skvěle. Výsledkem až chirurgicky přesné jízdy bylo nakonec druhé místo, napínavé to bylo do poslední chvilky. Stačilo drobné zaváhání a náš parťák mohl skončit třetí, do cíle totiž na druhé příčce dojel s náskokem pouhých dvou desetin sekundy!

To jsme ještě netušili, zda bude celkový počet všech našich získaných bodů na pódiové umístění stačit, Škodovka totiž v závěru průběžné výsledky lišácky neprozrazovala, abychom při vyhlášení nebyli ochuzeni o bezprostřední emoce. Tipovali jsme se na tolik nepopulární „bramboru“, ale světe, div se, cinklo to! Redakce Garáž.cz vybojovala třetí místo a domů si odvezla bronzové placky. Victora na dálku ještě jednou zdravíme, smekáme klobouček a těšíme se na škodováckém turnaji zase příště… a minimálně o příčku výše!

Načítám