Hlavní obsah

Prohlídka Berlína s právníkem a taxikářem ve staré Volze

Foto: Uwe Fischer

Berlín není atraktivní jenom kvůli Berlínské zdi. Zajímavostí skrývá více než dost, zvláště když cestujete ve staré Volze

Znáte takové ty klasické turistické sightseeing tour, kdy naskočíte do nějakého otevřeného autobusu, případně jiného povozu a tamní průvodce vám ukazuje zajímavá místa a vypraví o nich? Ale co když v hlavním městě Německa popadnete advokáta, posadíte se spolu s ním k taxikáři do staré Volhy a společně vyrazíte poznávat známé i neznámé krásy Berlína? Pak se vám tahle ikonická metropole ukáže z úplně nové perspektivy.

Článek

Je sobotní odpoledne a hlavní město Spolkové republiky Německo zažívá jeden z extrémně horkých dnů. Vycházíme před hotel oděni do letního outfitu, který doslova křičí, že jsme typičtí zahraniční turisté. A jako správní urbanističtí dobrodruzi chceme poznat metropolitní Berlín z té mainstreamové i neznámé stránky, a tak vyhlížíme nějakou sightseeing tour.

Foto: Jan Majurník

Kýčovitých otevřených autobusů najdete v Berlíně tucty

V záplavě otevřených autobusů, lodí nebo různých podivných aut nalézáme sympatického taxikáře, který se před svojí Volhou (GAZ-24) baví s jiným, vkusně oděným mužem. Nenápadně postáváme kolem a slyšíme, že si povídají právě o zajímavých místech uvnitř Berlína.

Větříme šanci, a tak vstupujeme do rozhovoru, zjišťujeme, že onen muž je advokát s excelentní místní znalostí a že taxikář nemá do čeho píchnout, takže za pár minut usedáme na zadní odpruženou lavici socialistické limuzíny s 2,4litrovým benzinovým motorem a vyrážíme za poznáním této živoucí metropole.

Foto: Jan Majurník

Uwe (vlevo) a Tom nás provedou ikonickým Berlínem

Že to zní jako sci-fi? No tak trochu vás vodíme za nos, jelikož jde o plánovanou akci, protože „taxikář“ Uwe i advokát Tom jsou naši kamarádi. Ale zbytek myslíme smrtelně vážně, takže skutečně balíme zásoby vody (je fakt vedro), startujeme Volhu a míříme k deseti ikonickým místům hlavního města Německa.

Památník Ernsta Thälmanna

V originále Ernst Thälmann Denkmal je obří 50tunový památník vystavěný mezi lety 1981 až 1986. Kolosální bronzová busta zobrazuje vrcholového německého komunistického politika, který byl v roce 1944 zastřelen v koncentračním táboře Buchenwald a jehož sovětský sochař Lew Kerbel zvěčnil s vlajkou pracujícího lidu. Monument leží ve stejnojmenném parku, který kdysi sloužil jako výrobna svítiplynu (town gas) do pouličního osvětlení, avšak dnes nabídne rozlohu asi 25 hektarů, z čehož cirka 16 hektarů tvoří zeleň. Památka oslavující Thälmanna měla být původně stržena, ale nakonec bylo rozhodnuto o jejím zachování.

Foto: Uwe Fischer

Památník bývá cílem sprejerů, mnohdy vyjadřujících nějaký politický názor

Třída Karla Marxe

Karl-Marx-Allee je třída v části bývalého Východního Berlína, jejíž architektura odpovídá socialistickému realismu. V jejím pozadí se vyjímá ikonická televizní věž, nicméně pokud zavřete oči, představíte si zde původní NDR a vojenské přehlídky demonstrující tehdejší moc komunistické strany. K tomuto místu se rovněž váže neblahá událost z roku 1953 – začala zde stávka dělníků, která přerostla v obří celostátní protest proti režimu, jenž byl velmi násilně potlačen.

Foto: Uwe Fischer

Karl-Marx-Allee nabídne typickou socialistickou architekturu

Přejíždíme k dalšímu místu a vážně pociťujeme horko. Volha samozřejmě nemá klimatizaci (pokud nepočítáme stažená okna), takže takové použití deodorantu proti pocení pomůže na zhruba dvě minuty. Obdivujeme Toma, ač vedro bytostně nesnáší, sype na nás jednu zajímavost za druhou.

Kino International

Právě na třídě Karla Marxe leží důležité Kino International, které až do převratu (1989) sloužilo státu pro honosné premiéry komunistických snímků. Možná i kvůli tomu, že mělo jako jedno z mála center zvukovou technologii Dolby Stereo (80. léta). Uvnitř bylo osm řad sedadel s extra prostorem pro nohy, aby měli všichni vysocí funkcionáři pohodlí a nejlepší výhled. V současné době je kino oblíbené zejména u filmařů, nabídne 551 diváckých míst k sezení a klimatizaci s výměníkem pro čerstvý vzduch.

Foto: Uwe Fischer

Kino International je dodnes velmi oblíbené a notně modernizované

Café Moskau

Hned naproti Kinu International leží historická památka Café Moskau otevřená roku 1964, v sovětských letech známá pro svoji vybranou kuchyni, nápojové vyžití a maketu družice Sputnik 1 na střeše (ta je tam dodnes). Oblíbené návštěvní místo prošlo několika rekonstrukcemi a v současné době se pyšní dvěma podlažími, jedenácti místnostmi a kapacitou až 1 600 lidí. Jde o víceúčelový komplex s historickým nádechem pro filmové, hudební a jiné komerční využití.

Foto: Uwe Fischer

Hleďte vpravo nahoru, uvidíte tam maketu družice Sputnik 1 v měřítku 1:1

Bulvár pod lípami

Ulice Unter den Linden dostala svůj název podle aleje lip, které kdysi lemovaly její pěší část mezi dvěma jízdními pruhy. Tento bulvár ležící v berlínském obvodu Mitte hostí řadu významných historických budov, zahrnujících například Německé historické muzeum, Berlínskou státní operu, Humboldtovu univerzitu (nejstarší ve městě) nebo Braniborskou bránu, na kterou se záhy podíváme blíže.

Foto: Uwe Fischer

Součástí Unter den Linden je též Bebelplatz. Na tomto místě došlo dne 10. 5. 1933 ke spálení více než 25 tisíc knih označených jako ne-německé. Tuto neblahou událost většinově spáchali tehdejší studenti sympatizující s nacistickým režimem

Víte ovšem, co je vážně zajímavé? Taxikářská Volha je v dnešním Berlíně extrémně raritním autem, které si lidé častokrát fotí, a to nejen turisté, ale i místní. Dříve těchto vozů v ulicích města jezdilo mnoho, ale po převratu takřka ze dne na den zmizely. Patrně je nahradily západní mercedesy

Foto: Uwe Fischer

Žádné supersporty nebo extrémní bouráky, v Berlíně stačí jezdit starou taxikářskou Volhou a stanete se miláčkem veřejnosti

Braniborská brána

Jde o jednu z nejznámějších pamětihodností Berlína, která leží v samotném centru metropole. Pískovcovou stavbu ve stylu raného klasicismu zdobí různé antické výjevy ze starodávného Řecka a Říma, včetně vrchního čtyřspřeží bohyně vítězství (Victoria).

Foto: Uwe Fischer

Braniborská brána prapůvodně stála na okraji samotného Berlína, dnes leží v jeho centru

Brána původně sloužila jako celnice, poté prošla přestavbou, v roce 1933 byla svědkem vítězného průvodu NSDAP a těsně před koncem druhé světové války se na této tehdy silně poničené stavbě vztyčila rudá vlajka Sovětského svazu. Dnes jde o zrekonstruovanou a velmi navštěvovanou památku.

Sovětský válečný památník

Sowjetisches Ehrenmal ležící v parku Tiergarten je vlastně sovětský válečný památník postavený v roce 1945 na počest Rudé armádě. Monument připomíná zmařené životy více než 80 tisíc sovětských vojáků, kteří padli v rozhodující bitvě o Berlín. Možná proto se na vrcholu stavby tyčí socha hrdého rudoarmějce.

Foto: Uwe Fischer

Významných památníků odkazujících na Rudou armádu je po Berlíně rozeseto několik, na původní západní straně však stojí pouze jeden

Náměstí Gendarmenmarkt

Architektonické náměstí je známé jako místo, kde stojí slavná berlínská Koncertní síň (Konzerthaus Berlin), Německá katedrála (Deutscher Dom) a Francouzská katedrála (Französischer Dom). Během druhé světové války byla většina budov v rámci bojů poničena, nicméně později postupně zrestaurována. Kdo si vzpomíná na film Cesta kolem světa za 80 dní, možná si toto místo vybaví v napínavé scéně, v níž se cestovatelé vrací zpátky (finišují cestu) do „Londýna“. V současné době se na Gendarmenmarktu konají grandiózní vánoční trhy.

Foto: Uwe Fischer

Pohled na koncertní síň ležící na Gendarmenmarktu

Ptáme se Uweho, kam teď míříme, nicméně on jen mlží a tvrdí, že jde o místo, které budeme 100% znát. Tápeme, nicméně když si začne podbrukovat známou skladbu The Wall od skupiny Pink Floyd, dojde nám, že příští stanice bude Berlínská zeď.

East Side Gallery

A skutečně, poslední (delší) souvislé zbytky pravé Berlínské zdi jsou pojmenovány East Side Gallery, a to kvůli obrazům od mnoha umělců, jimiž je stavba ozdobena. Po stržení tohoto opevnění z něj v rámci revoluční euforie moc nezůstalo – lidé se totiž chtěli trýznivé barikády definitivně zbavit. Až koncem 90. let se začalo pracovat na záchraně pozůstatků, přece jen jde o historickou památku, i když trochu zvláštní.

Foto: Uwe Fischer

Asi nejslavnější malba celé East Side Gallery – Brežněv líbající Honeckera

Oberbaumbrücke

Dvoupatrový kamenný most přes řeku Sprévu se pyšní určitou unikátností, jelikož po něm od roku 1902 jezdí metro. Rovněž spojuje městské obvody Friedrichshain a Kreuzberg, které byly v minulosti rozděleny Berlínskou zdí, a proto má most symboliku znovusjednocení. Navíc střední část mostu musela být několikrát opravena, jelikož ji významně poničila exploze náloží nastražených ustupujícím Wehrmachtem.

Foto: Uwe Fischer

Od roku 1902 přes most jezdí také metro

Dojíždíme zpátky na start, počasí už je moudřejší, nicméně oblečení půjdeme patrně rovnou vyždímat. Loučíme se s našimi průvodci-kamarády a pozorujeme onen vzdalující se sovětský stroj s autentickou cedulkou taxi na střeše. Symbolicky tak odjíždí jedna historická éra a my se znovu vracíme do moderního a značně multikulturního Berlína, který je plný barev ale i nicotné pouliční šedi.

Reklama

Související témata:
Načítám