Hlavní obsah

Pro fanoušky filmů: 911 GT3, Top Gun a Cruise na Silverstonu

Foto: Channel 4

Tom Cruise opět dokazuje, že řízení mu není cizí!

Je vysoce pravděpodobné, že pokud máte rádi auta, pak máte rádi také nové Porsche 911 GT3. A pokud se vám líbí 911 GT3, pak máte nejspíš i slabost pro film Top Gun. Pokud je tohle všechno pravda, pak vás nové video s Tomem Cruisem, Markem Webberem a Davidem Coulthardem nepochybně nadchne!

Článek

Nevím jak vy, ale na první pořádné svezení s novou GT3 se těším jako děti na Vánoce. A stejně se těším i do kina, až v květnu příštího roku konečně zažije několikrát odloženou premiéru nový Top Gun. GT3 jsem řídil krátce, upoutávky na film znám nazpaměť, ale víte jak… O to větší radost mi udělalo video britského kanálu Channel 4!

Foto: Channel 4

„Mám ho! Povolte střelbu!“

Nemusíte ani umět anglicky, abyste celé video pochopili. Je to vydařená kompilace slavných filmových scén z původního filmu Top Gun z roku 1986 proložená upoutávkami na jeho pokračování. A zároveň je to oslava nového Porsche GT3. Krátký filmeček natočený na legendární trati Silverstone v Británii je pak prošpikovaný hláškami jako: „Jsem nebezpečný“, „Za druhé místo nejsou žádné body“, „Jsem příliš blízko, přepnu na kulomet“ nebo „Toužím cítit rychlost“.

Všechno začíná tím, že David Coulthard vezme na projížďku v GT3 Steva Jonese, moderátora ze stanice Chanell 4. A záhy se k nim s druhou GT3 připojí Mark Weber, ambasador Porsche. Velmi rychle se vžijí do role, kdo bude komu krýt záda a kdo je koho dvojka, aby mezi ně najednou nečekaně (a úplně jako z Top Gunu) vletěla třetí GT3, která jejich formaci roztrhne ve dví. A pak už to bere rychlý a někdy i úsměvný spád.

Foto: Channel 4

Dva bývalí závodníci, jeden skvělý herec a neméně dobrý moderátor. Top Gear by měl slušnou konkurenci…

Filmová hudba, souboje, střelba při použití pádla pro řazení… Jo, jsem si jist, že tohle všechno vás bude bavit. Ještě víc vás ale bude nejspíš bavit fakt, že Tom Cruise tu svou stříbrnou GT3 skutečně řídil. A rozhodně ne nijak špatně, naopak.

Kdo četl článek Tom Cruise je lepším řidičem, než byste si mohli asi myslet, ten moc dobře ví, že Cruise to s volantem opravdu umí a že stejně jako se naučil pilotovat stíhačku (běžně létá i v civilním životě), tak umí i jezdit. Naučil se to při natáčení filmu Bouřlivé dny a nabité zkušenosti pak celý život dále prohlubuje a spoustu kaskadérských scén ve filmech (a to i ty na motorce) si dělá sám. Pokud mu to tedy pojišťovna dovolí.

I v tomhle traileru nemá problém vést auto v rychlém driftu, na milimetry trefovat apexy a při tom oslňovat svým chlapeckým úsměvem a dokonce i zpívat. Ostatně pocta Top Gunu bez písně You've Lost that Lovin feeling by nebyla úplná.

Foto: Channel 4

Cruise má ve zvyku do všech natáčení mluvit. Ani tady neudělal výjimku

A tvůrci spojili tohle všechno s novým Porsche 911 GT3, které přináší nejen dechberoucí design podtržený zadním křídlem, u kterého nechápeme, jak mohlo projít homologací pro silniční provoz, ale také ohromující jízdní výkony. Ty má na svědomí další vývojový stupeň čtyřlitrového šestiválcového boxeru, který točí až 9 000 otáček a dává výkon 510 koní. Uznejte sami, že zrychlení na stovku za 3,9 s s manuálem a 3,4 s PDK, stejně jako maximální rychlost 320 km/h pro manuál a 317 km/h pro model s automatem jsou působivá čísla.

Z krátkého svezení na okruhu v Mostě vám ale mohu říct, že ještě víc bere dech způsob, jakým tohle auto zatáčí. Fakt se těším, až ho dostane do ruky na delší dobu než jen na dvě kola…

No nic, zpět k tomu krátkému filmu. Je to jeden z těch trailerů, na který se koukáte opakovaně ne kvůli nějakému obsahu, ale kvůli perfektním záběrům, autům i samotným hercům. Není to žádná vysoká filmařina, vlastně ta zápletka nedává moc smysl a některé věci jsou vysloveně úsměvné, ale víte, jak to je, když máte rádi 911 GT3 i Top Gun… Tak na shledanou na okruhu nebo v kině!

Reklama

Související témata:
Načítám