Hlavní obsah

Obytné vozy Ford Transit Nugget rozšiřují své řady

Foto: Ford

Ford rozšiřuje řadu obytných vozů Nugget o nový model Active s ještě dobrodružnějším charakterem

Ford Transit je jedna z nejtradičnějších dodávek a za dobu svojí existence si získala nespočet příznivců. I proto automobilka tento model neustále rozvíjí, nezapomíná přitom ani na obytnou verzi – Transit Custom Nugget –, kterou rozšiřuje o nový model Active. Ten kromě stávajících vymožeností, jako je třeba výklopná střecha, přidává mimo jiné více exkluzivity.

Článek

Ford oznámil, že rozšiřuje řadu obytných vozů Nugget, založených na variantě Transit Custom, čímž hodlá uspokojit stále větší zájem trhu o obytné vozy. Model Active bude sloužit převážně těm nejzarytějším outdoorovým nadšencům, zároveň ale přináší krok kupředu z hlediska komfortu.

Foto: Ford

Výklopná střecha je standardně dodávána v šedé, lze si ale připlatit i za červenou nebo modrou

Ford Transit Custom Nugget Active bude s největší pravděpodobností vyčnívat tím, že jako první ve své třídě nabídne vyhřívanou zadní lavici – ta se potom dá navíc rozložit a prožít na ní pohodlné kempování i v zimních měsících. Další lákavou novinkou rozhodně bude nová dotyková obrazovka, přes kterou se tu řídí funkce obytného vozu.

„Zákazníci nám říkají, že chtějí, aby byl jejich obytný vůz nezaměnitelný a přinášel jim výjimečné zážitky. Proto představujeme Nugget Active, který jejich výpravám dodá ještě větší dávku stylu a dobrodružství,“ řekl Barry Quested, jeden ze šéfů oddělení One Stop Shop Conversions v evropské divizi Fordu. „Novinka vychází vstříc outdoorovému životnímu stylu svým výrazným novým designem, celoročním komfortem v obytné části i lepším záběrem kol v travnatých kempech, na bahnitých loukách i nezpevněných cestách.“

Komu je tedy určen?

Foto: Ford

Zarytí dobrodruhové uvítají možnost připlatit si u verze s manuální převodovkou za samosvorný diferenciál pro zlepšení adheze a terénních vlastností

Nová varianta Nugget Active je hlavně pro ty, kteří touží po pohodlí, kvalitních materiálech a odvážném stylu, ovšem nikoli na úkor terénních schopností. Zvenku je tato verze nejlépe rozeznatelná podle tmavých krytů nárazníků a bočních prahů, které dávají vozu terénní vzhled. Pro verzi Nugget Active budou rovněž typická 17palcová litá kola a vlastní design přední mřížky. Sluší se připomenout, že vůz bude dostupný i ve verzi Plus s prodlouženým rozvorem.

V interiéru pak podlaha vozu jako taková evokuje luxusní atmosféru díky obložení ze světlého dřeva. Ovšem inženýři evidentně mysleli i na praktičnost, a tak je materiál rovněž odolný a dobře se udržuje – bravo, Forde!

Jinde v interiéru byl použit texturovaný saténový povrch, odolné pracovní desky v černé barvě a hliníkové lišty. Sedadla s částečně koženým čalouněním jsou pak zdobena emblémy Active.

Výbava

Foto: Ford

Ford Transit Custom Nugget Active nabízí skvělou úroveň komfortu i daleko od domova

Jak už zaznělo výše, nová varianta modelu Nugget nabízí prvotřídní komfort i daleko od domova. Je to zejména díky již zmíněné vyhřívané zadní lavici, což znamená pro Nugget Active v tomto segmentu prvenství. Vynikající je, že vyhřívání funguje i v případě, že je zadní lavice rozložená na dvojlůžko.

Výklopná střecha je opatřena skleněnými panely, aby se dovnitř dostal dostatek přirozeného světla. Boční strany střechy pak mají speciální povrchovou úpravu, která je odolná jak proti vodě, tak proti větru. Ve standardu má střecha šedou barvu, na přání lze však zvolit i červenou nebo modrou.

Vzadu se pak nachází praktický šatník, součástí kterého je i dotyková obrazovka, ovládající všemožné funkce skládací střechy. Jejím prostřednictvím se dá používat nepřeberné množství vychytávek jako elektrická přípojka, teplota a osvětlení, případně lze kontrolovat stav baterie nebo zásoby pitné a užitkové vody. Přes tento panel lze ovládat i sériově montovaný bojler, který slouží k ohřevu vody pro kuchyňský dřez i venkovní sprchu.

Jistota na cestách

K pohonu slouží jediný motor, ovšem co si budeme povídat, jiný agregát než vznětový dvoulitr 2.0 EcoBlue patrně nebudete potřebovat. Standardem je pochopitelně manuál, lze si připlatit i za automat, obě skříně mají potom šest převodových stupňů. Automat bude pochopitelně pohodlnější, ovšem volbu manuálu bychom přinejmenším zvážili, neboť si ho můžete objednat se samosvorným diferenciálem na přední nápravě, a ten znatelně zlepšuje záběr na náročném povrchu.

Pokud někoho výlety do přírody lákají, ale děsí ho velikost vozu, tak i na tohle ve Fordu mysleli, a tak je tu hned několik asistenčních systémů, jako je například adaptivní tempomat, zadní kamera nebo funkce varování před projíždějícími vozy při couvání z parkovacího místa.

V reakci na vzrůstající zájem o obytné vozy Nugget se Ford rozhodl navýšit výrobní plány pro rok 2022 na trojnásobek. Typ Nugget Active se poprvé představil světu na právě probíhajícím veletrhu Caravan Salon 2021 v Düsseldorfu. Objednávat si jej můžeme už v průběhu nadcházejících měsíců.

Reklama

Načítám