Hlavní obsah

Zemřel člen party okolo žlutých trabantů. Radku Jonovi bylo pouhých 38 let

Foto: Facebook/Dan Přibáň

Skupina dobrodruhů, kterou proslavilo cestování po světě ve žlutých trabantech, přišla o jednoho člena. Zemřel Radek Jona, Polák, který se k „žlutému cirkusu“ Dana Přibáně připojil v roce 2012.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tehdy společně s kolegou Tomaszem Turchanem vyrazil Fiatem 126p po boku dvou trabantů a Jawy 250 na cestu Jižní Amerikou. Radek se pak účastnil i dalších cest a připojit se měl také k aktuální výpravě, jejímž cílem je Mongolsko. Na tuto cestu tým vyrazil v obojživelných vozidlech Luaz 967, doprovází je také Slovák Marek Slobodník na Hondě ATC.

Jak ovšem na facebooku napsal Dan Přibáň, Radek už nepřijede. Nikdy. „Měl přijet Radek, ale nepřijede, už nikdy. Některé zprávy působí tak neuvěřitelně, že vám připadají jako špatný vtip. Taková přišla předevčírem od Poláka, se kterým jsem si naposledy psal před osmi lety,“ uvedl známý český cestovatel, jemuž onen Polák předal smutnou zprávu: „Váš kamarád Radek Jona je mrtvý.“

Co se stalo, proč Jona zemřel, zatím není jasné. „Není jasné, proč zemřel, ne vždy zvládal boj se svými démony, ale bylo mu teprve 38 let. Čekáme na zprávy z Polska a vzpomínáme na něj,“ píše Přibáň, který si s Radkem ještě před pár dny psal.

„Radek, který mě vždycky rozčiloval, ale byl prvním, komu jsem se ozval, že by mohl jet na Hondě, když bylo jasné, že se nestihneme vrátit dříve, než se má Markovi narodit miminko a Marek bude muset jet domů dříve. Mělo to být překvapení. Pro něj a pak pro vás, až se tu zase objeví. Byl první, komu jsem se ozval, a byl jsem si v podstatě jistý, že do toho půjde. A šel, hned,“ prozradil Přibáň.

„Kolika lidem můžete jen tak zavolat, jestli by nevyrazili obratem do Mongolska jezdit na tříkolce, kterou přestali vyrábět, protože je moc nebezpečná? Měl tu být za pár dní. A nepřijede, už nikdy,“ dodal.

„Radek byl takový mladší brácha. Umí vás strašně štvát, leze vám na nervy, když si připadáte, že vám ho pověsili rodiče na krk, abyste se o něj starali, a vy jen čekáte, co zase provede, ale pořád je to mladší brácha. Radek byl jediný skutečný pankáč žlutého cirkusu, skutečný, protože on tak žil pořád. Někdy to bylo na hraně zákona, někdy to bylo nesnesitelné, ale bylo to ryzí,“ napsal o polském dobrodruhovi, který se „proslavil“ ztrácením cestovních pasů.

Podle něj byl Jona chytrý, odolný, vynalézavý, někdy až moc vyčuraný, ne vždy spolehlivý, často vlastně naprosto nespolehlivý, ale pokud by opravdu o něco šlo, chtěli jste ho mít vedle sebe.

Přibáň také připomněl Radkovu slavnou hlášku. „Daj ochutnať, jeho oblíbená hláška, když chtěl cokoli zadarmo sežrat, a kterou používáme často a rádi, bude odteď znít jinak. Tak na tebe kamaráde, daj ochutnať.“

Načítám