Hlavní obsah

Že už nejde nic nového vymyslet? Zeekr uvádí do sériové výroby boční dveře, které jste ještě neviděli

Foto: Zeekr

Možná trochu vzdáleně připomíná Volkswagen ID. Buzz, minivan od Zeekru ale nabídne spoustu naprosto originální prvků. Nevídanými bočními dveřmi to zdaleka nekončí.

Článek

Čínská automobilka Zeekr představila přímého konkurenta německého Volkswagenu ID. Buzz. Rodinně orientovaný model pojmenovaný Mix má podobnou kapslovitou kabinu jako elektrické Bulli, ovšem výrobce tvrdí, že se při navrhování designu inspiroval vesmírnou stanicí Tiangong.

Zeekr Mix měří 4 688 mm na délku, 1 995 mm na šířku a 1 775 mm na výšku. Rozvor je pak 3 008 mm. To znamená, že je tohle MPV o něco kratší než ID.Buzz (4 712 mm), ale má o kousek delší rozvor (2 989 mm).

Vpředu má čínský automobil obrovskou zajímavost nazvanou Stargate (hvězdná brána). Jde o 95palcový pás (2,4 metru) s bezmála 2 000 LED diodami, na kterém se můžou objevovat různé zprávy nebo obrazce.

Foto: Zeekr

Pás vpředu se jmenuje hvězdná brána a umožní vám napsat třeba žádost o ruku.

Nechybí ani zapuštěné kliky dveří, skrytý zadní stěrač, netradičně posuvné přední dveře nebo 19palcová či 20palcová kola. Co naopak chybí je B sloupek, jehož funkci nahrazují dva dveřní sloupky z vysokopevnostní oceli.

Uvnitř najdete tvarovanou palubní desku s 13palcovým digitálním štítem a 15palcovým displejem infosystému, kde se nachází většina funkcí i nastavení. Neméně zajímavá jsou rovněž přední elektricky ovládaná vyhřívaná, ventilovaná a masážní sedadla čalouněná kůží, která lze navíc otočit o 270 stupňů.

Foto: Zeekr

S konceptem vše do dotykového displeje přišla Tesla. Ostatní se inspirovali.

Pokud si sáhnete na strop, tak zjistíte, že byl očalouněn mikrovláknem. Počítáním reproduktorů skončíte na 21 kusech, nosem nasajete vůně z palubního difuzéru, mobil si nabijete bezdrátově výkonem 50 W a vzadu v 568litrovém kufru zapojíte do zásuvky spotřebiče pracující na 220voltové bázi.

Středová konzole je elektricky posuvná a pohybuje se po dvoumetrové kolejnici. Vybavit si ji můžete například lednici, stolky nebo jiným příslušenstvím.

Zadní sedadla s výhřevem, ventilací i masáží platí za komfortní, zejména to pravé, které má ještě elektricky ovládanou podpěru pro nohy. To je prvek známý spíše z luxusních limuzín typu Mercedes-Benz S nebo MPV typu Mercedes-Benz V.

Ujede přes 700 km

Mix od Zeekru stojí na 800voltové platformě SEA-M a nabízí dva typy akumulátorů. Lithium-železo-fosfátový má kapacitu 76 kWh, dokáže se nabít z 10 % na 80 % za 10,5 minuty a vystačí na 550 km dojezdu podle čínské normy CLTC (423 km dle evropské WLTP).

Alternativou je tradiční nikl-mangan-kobaltová trakční baterie o kapacitě 102 kWh, které stačí 15minutové nabíjení k dojezdu 500 km. Celkový dojezd pak přesahuje 700 km, opět podle čínské normy CLTC (538 km dle WLTP).

Energie z akumulátorů putuje do zadního elektromotoru o výkonu 421 koní a točivém momentu 440 Nm. To autu umožní zrychlit z nuly na sto za 6,8 sekundy.

Kromě toho Mix přijíždí vybavený například adaptivním tempomatem, automatickým parkováním, sledováním slepého úhlu, panoramatickým parkovacím systémem nebo technologií pokročilého poloautonomního řízení.

Víceúčelový Mix se v Číně nabízí od 279 900 juanů, což je asi 920 000 Kč. Jde tak o další zajímavý model do rodiny Zeekr, kde už je luxusní minivan 009, přelomový sedan 007, zajímavý shooting brake 001 nebo třeba crossover X. A další modely už jsou na cestě…

Načítám