Hlavní obsah

Zázračné posezení od BMW: Nová anatomická sedačka má revoluční konstrukci a je z přírodních materiálů

Foto: BMW

Mnichovská automobilka BMW je poměrně činná v různých oblastech automobilového vývoje, což dokazuje nedávno představené sportovní sedadlo revoluční konstrukce, které je plné přírodních materiálů. Oproti současným karbonovým skořepinám jde o vyšší ligu, jež navíc určuje směr, kudy se vývoj automobilového sezení BMW bude ubírat.

Článek

BMW ukázalo sportovní sedadlo BMW M Visionary Materials Seat a hned za něj dostalo jedno významné severoamerické ocenění (Enlighten Award), a to jak za design, tak i za použité materiály i výrobní proces.

Možná si řeknete, že na takové sedačce dělalo pár inženýrů, jenže omyl. Krom samotného BMW zodpovědného za design, barvy a materiály se vývoje účastnily společnosti Automotive Management Consulting, Bcomp, Gradel Lightweight Sàrl a Lasso Ingenieurgesellschaft. Docela dost firem na jednu sedačku, ne?

Každá však přinesla do projektu své vlastní specifické know-how, a výsledek je tak velmi inovativní. Designově minimalistické (na poměry BMW) sedadlo je unikátní v tom, že je plné rostlinných recyklovatelných materiálů, konkrétně obsahuje například přírodní vlákna, vláknité kompozity, alternativy kůže a polymery na bázi řas.

Samotná nosná konstrukce lehkého sedadla je roboticky spletená z kompozitních vláken, opět z vysoké míry recyklovatelných. Při jeho výrobě jsou navíc vynechány různé podpůrné procesy, například ten chemický.

To všechno znamená, že oproti klasickým karbonovým sedadlům je uhlíková stopa inovativní sedačky BMW o 90 % nižší, při jeho výrobě se také šetří vodou. A navíc celé sedadlo na konci své životnosti jde snadněji recyklovat.

Jako celek vize BMW M Visionary Materials Seat určuje směr, jakým bude mnichovská automobilka do budoucna při vývoji a výrobě nových sedadel postupovat. Patrně tak můžeme očekávat lehké, designově čisté a klimaticky méně zatěžující sezení, které ale pořád skvěle vypadá a za jízdy poskytuje dostatek podpory a pohodlí.

Související témata:
Načítám