Hlavní obsah

Říká se tomu holandský chvat a v provozu může zachránit život. Přitom jde o velmi jednoduchou vychytávku

Foto: Škoda Auto

Holandský chvat nedávno vyzdvihla mladoboleslavská Škodovka a vůbec nejde o špatnou pomůcku.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jakým způsobem otevíráte dveře, když vystupujete z auta? Koukáte se při tom do zrcátka? A víte, že ani to někdy nestačí? Naučte se techniku zvanou holandský chvat a předejděte malérům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Otevírání dveří není věc, nad kterou při vystupování z auta dvakrát přemýšlíte. Zkrátka dorazíte do cíle, zajistíte vozidlo proti pohybu a otevřete dveře. Jenže co když za vámi jede více či méně zodpovědný cyklista?

Pakliže byste mu otevřeli dveře přímo před nosem a kolař (ale i běžec, chodec, koloběžkář aj.) se následně zranil nebo si v lepším případě jen rozbil bicykl, půjde škoda i odpovědnost s největší pravděpodobností přímo za vámi.

Zákon totiž řidiči ukládá následující: „Otevírat dveře nebo boční stěny vozidla, jakož i nastupovat do vozidla nebo vystupovat z něho se smí jen tehdy, není-li tím ohrožena bezpečnost nastupujících nebo vystupujících osob ani jiných účastníků provozu na pozemních komunikacích.“

A myslí se i na spolujezdce, kteří musí dodržovat toto: „Dbát pokynů řidiče, zejména při nastupování do vozidla a vystupování z něj.“

Foto: Škoda Auto

Holandský chvat je vlastně velmi jednoduchý a účinný.

Jednoduchým řešením, jak této potenciálně nebezpečné situaci předejít klidně při vystupování z Trabantu, je takzvaný holandský chvat. Ten mimochodem vznikl v Nizozemsku (pozor, Holandsko je jen část Nizozemska), které je cyklisty doslova prošpikované.

Běžně totiž jako řidič otevíráte dveře auta levou rukou, nicméně holandský chvat nabádá k opačnému postupu. Představte si teď, že sedíte ve vašem autě s levostranným řízením a chcete vystoupit:

  1. koukněte se do zpětných zrcátek
  2. pravou rukou uchopte kliku dveří/tlačítko pro odskok dveří
  3. úchop pravou rukou vás nabádá k otočení těla
  4. zkontrolujte pohledem přes rameno / otočením se situaci bezprostředně za vozidlem
  5. poté pomalu (po)otevřete dveře a vystupte

Je to tedy snadné jako parkování před venkovním koupalištěm v zimě. Prostě jen zkontrolujte zrcátka, pravou rukou uchopte kliku, ohlédněte se za sebe, zkontrolujte vašima očima situaci a až poté vystupujte.

Foto: Škoda Auto

Některá moderní auta vás na blížící se osobu upozorní, ovšem na systémy nelze vždy 100% spoléhat.

Majitele moderních automobilů vybraných značek pak ještě chrání asistent pro vystupování spojený s hlídáním slepého úhlu. Tedy nejen vozy Škoda Auto, ale i takový Lexus, Hyundai či BMW vás umí akusticky i vizuálně upozornit po zastavení na to, že se k vám blíží pohybující se osoba a že byste otevření dveří měli věnovat zvýšenou pozornost. Ovšem nelze se na tyto systémy vždy 100% spolehnout. Oči jsou oči.

Jestliže tento chvat nevědomky děláte, dobrá zpráva pro vás. Kdo ne, zkuste na zemi dřeváků a tulipánů myslet pokaždé, když budete vystupovat. Někdy totiž pořekadlo „spěchej pomalu“ platí za skutečně zlaté…

Načítám