Hlavní obsah

Panda je tady! Praktická stylovka Fiatu se designově vrací do 80. let, hranaté tvary doplňuje moderní technika

Foto: Fiat

Hádejte, kdo se vrátil? No přece Fiat Panda, ovšem ve své zcela nové generaci přijíždí s přízviskem Grande (velký) a moderní technikou. Designem však odkazuje na hranatá 80. léta zkombinovaná s futuristickými prvky. Jedním slovem pecka!

Článek

Panda velká je sice symbolem Světového fondu na ochranu přírody, nicméně Fiat Grande Panda by se mohl stát symbolem ochrany prima aut, kterými chceme jezdit. Italská značka Fiat totiž letos slaví 125. narozeniny a jedním z dárků je i debut tohoto ikonického modelu.

Model Grande Panda je založený na platformě Smart Car navržené s ohledem na dostupnou cenu pro zákazníky (v překladu „snížení nákladů“), kterou sdílí třeba i nový Citroën C3 nebo Opel Frontera. Na délku tak kompaktní „fiátek“ měří 3,99 metru, pojme pět osob a cílí primárně na městské uličky.

Foto: Fiat

Navzdory hodně kompaktním rozměrům jde o pětimístný vůz.

Svým hranatým designem jasně ukazuje na své kořeny, zároveň je však čistě moderní díky futuristickým prvkům například ve formě pixelových LED světel. Boční a zadní prolisy tvořící nápisy Panda a Fiat zase odkazují na původní hranatou Pandu 4 × 4, zatímco zadní část je proporčně vyvýšená, a působí tak robustnějším dojmem. Krásu celku doplňují 17palcová litá kola v divokém designu, černé lemování spodní části karoserie nebo stylové střešní nosiče.

Podívejte se na nový Fiat Grande Panda v plné kráse.Video: Fiat

Moderní krabice vzhledem ke sdílení techniky s C3 a Fronterou nabídne možnost zástavby spalovacích motorů i elektropohonu. Tedy ačkoli nebyly ještě pohony oficiálně oznámené, můžeme počítat s tím, že vůz dostane stokoňový přeplňovaný zážehový tříválec 1,2 litru s manuálem a jeho papírově úspornější mild-hybridní derivát s automatickou převodovkou. Chybět by neměla ani plně elektrická verze s výkonem 113 koní a s akumulátorem o kapacitě 44 kWh, což by autu mohlo vystačit na papírový dojezd převyšující 320 km na jedno nabití.

Foto: Fiat

Boční prolisy odkazují na Pandu 4 × 4, zatímco 17palcová kola mají unikátní vzhled.

Zatím ovšem pochopitelně přesně nevíme, jaké všechny motorizace do Evropy nakonec dorazí, protože výrobce potvrdil jen „elektromobily a hybridy“, nicméně technicky vycházíme právě ze zmíněných sesterských modelů Grande Pandy.

Fiat Grande Panda je prvním novým produktem v rodině novogeneračních vozidel značky, přičemž až do roku 2027 se máme každoročně těšit na uvedení jednoho svěžího vozidla. Další oficiální informace budou následovat později, nicméně už teď je hodně pravděpodobné, že tohle vozítko naváže na schopnosti svého předchůdce a že to bude velmi praktická stylovka.

Načítám