Hlavní obsah

Nissan vyzrál na levouproudařství. Nabízí přátelskou technologii, která je až geniálně jednoduchá

Foto: Nissan

Levoproudařství neboli blokování levého jízdního pruhu je typickým nešvarem nejenom v Česku, ale také v mnoha jiných zemích včetně Spojených států amerických. Tam Nissan bouchl do stolu a učinil kroky k tomu, aby řidiči nezapomínali, v jakém pruhu se jezdí.

Článek

Problematiku jízdních pruhů jsme v souvislosti s pouštěním ostatních řidičů v připojovacím pruhu řešili v tomto článku a zvedli vlny internetu. Levoproudařství jsme si navíc detailněji rozebrali v souvislosti s podjížděním na dálnici a opět vyvolali debaty.

Nešvar ve formě okupování levého pruhu se týká řidičů snad ve všech civilizovaných zemích včetně Spojených států amerických, kde s ohleduplným řešením přispěchal japonský Nissan.

Jeho nejnovější technologie poloautonomního řízení nazvaná ProPilot verze 2.1 totiž nabídne šikovnou funkci, která funguje až geniálně jednoduše.

Foto: Nissan

Jako první přispěchal s řešení levoproudařství Nissan. Technologie se prvně objeví v Rogue (X-Trail).

Jedete v pravém pruhu, dojedete jiné auto, dáte blinkr doleva, přejedete do levého pruhu a předjíždíte. Pokud byste se poté zapomněli vrátit zpátky doprava, systém vás na to přátelsky upozorní.

Pouze upozorní. Auto za vás manévr nevykoná (byť umožňuje řízení bez držení volantu) a varuje jedině v případech, kdy je systém řízení ProPilot 2.1 aktivní.

Technologie proti okupování levého pruhu se objeví v nadcházejícím Nissanu Rogue, což je severoamerický sourozenec našeho X-Trailu. Dále se ji dočká velké SUV Nissan Armada a luxusní Infiniti QX80 (značka patří Nissanu).

Je to tedy tak jednoduché, že se divíme, že na tuto vychytávku nikdo nepřišel dříve. Anebo raději nechtěl? Takže kdoví, třeba se přátelské upozornění na návrat doprava objeví i u jiných výrobců.

Načítám