Hlavní obsah

Levný elektromobil Tesly za 600 000 Kč je v ohrožení, přednost dostalo autonomní řízení

Foto: Tesla

Elektromobil s masivním tržním potenciálem a cenou pod 600 000 Kč, neoficiálně označovaný jako Tesla Model 2, se odkládá na neurčito a kdoví, jestli vůbec bude. Elon Musk, šéf Tesly, se teď totiž zaměřil na autonomní řízení, v němž vidí budoucnost.

Článek

Šéf automobilky Tesla Elon Musk potvrdil, že řiditelná Tesla v ceně pod 25 000 dolarů (600 000 Kč) není aktuálně na obzoru. A to je pro mnoho lidí velká rána, protože ti do levné Tesly vkládali naděje.

Informace o Modelu 2 (neoficiální název levné Tesly) se začaly objevovat už v roce 2018, ovšem nyní jeho osud silně závisí na tom, jak se Tesle povede rozjet projekt Robotaxi a dosáhnout autonomního řízení páté úrovně.

Musk levnou, člověkem řiditelnou Teslu už dříve dokonce označil ve vztahu k autonomnímu řízení za zbytečnou. Dodal, že by to bylo hloupé ji mít a zcela v rozporu s tím, čemu Tesla věří. Na druhou stranu dosáhnout autonomního řízení páté úrovně je podle některých nemožné a podle jiných to potrvá deset a více let.

Foto: Tesla

Žádný levný elektromobil. Tesla teď šlape do autonomního řízení.

Ale to by také nebyl Musk, kdyby už v roce 2018 neřekl, že mít levný elektromobil pod 600 tisíc může mít automobilka už za tři roky. Ovšem tehdy nespecifikoval, jestli ono auto bude mít volant a pedály. Totiž právě v autonomii vidí šéf Tesly budoucnost.

Aspoň jedna dobrá zpráva na konec. Vypadá to, že dlouho očekávaný facelift Tesly Model Y nazvaný Juniper (v duchu úprav Modelu 3 Highland) už je na spadnutí. Kamuflované prototypy již jezdí po silnici a světem kolují zprávy, že se ve fabrikách už vyrábí předsériové kusy. Na základě dřívějších zpráv bychom se modernizovaného Modelu Y mohli dočkat už příští rok.

Načítám